4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SAĞLIK TARAMASI CİDDİ İŞTİR

Aile hekimlerinden, rapor, nöbet, sağlıkla ilgili, her hizmeti, talep edilmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da, özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerinde, çalışmak için işe gireceklerin, aile hekimlerinden, işe giriş rapor almaları hakkında, yönetmenlik yayınlaması, tepki aldı.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer ise ehliyet almak için, gereken sağlık taramasının, ciddi bir iş olduğunu ve bunun, gerekli donanımların ve uzmanların olduğu, bir merkezde yapılması gerektiğini söyleyerek, eleştiri de bulundu.
Ayrıca ülkemizde, yılda 3500 kişi, trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu kazaların %89'u sürücü kaynaklıdır. Türkiye'nin, nüfusu 75 milyon; yenilenecek ehliyet sayısı ise 23 milyondur. Ancak bu 23 milyon kişiden kaçının, direksiyon başına geçecek kadar sağlıklı olduğu ise bilinmiyor, Bu tabloyu, gerekçe gösteren, Aile Hekimleri, raporların tam teşekkülü hastanelerden, alınmasını istiyorlar.
Aslında sürücü belgesi almak için, aranan sağlık koşulları, "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik" ile belirlenmişti. Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklik, 29 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı.
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için, aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa, sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan, bu işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.
Aile hekiminin, muayenesi sonucu, kişide uzmanlık gerektirecek bir sağlık probleminin tespit edilmesi durumunda, kişi söz konusu uzmanlık dallarının bulunduğu sağlık kuruluşlarına sevk edilecek. Bu aşamada sağlık kuruluşunun basamağına göre ücret tarifesi uygulanılacaktır.
Buna göre de Devlet hastanelerinden alınacak Sağlık Raporuna 50 TL, Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 75 TL, Sağlık Kurulu Raporu ise Devlet hastaneleri, 200 TL, Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 300 TL. olarak tespit edilmişti.
Diğer yandan vatandaşa, ek bir maliyet getirmeyeceğini, sosyal güvenlikleri kapsamında aile hekimlerinden alınabileceğini, belirten yetkililer, "Vatandaş, aile hekimine giderek, muayenesini olacak. Hekim, araç kullanma sakıncası olmadığını düşünürse, 'sürücüye olur' raporunu verecektir.
Şayet aile hekiminin, bir tereddüdü olursa, o alana ilişkin uzman doktora yönlendirecek. Uzman doktor alanıyla ilgili 'olur' verirse, aile hekimi ve uzman doktor imzasıyla birlikte 'sürücü olur' raporu düzenlenecek. Uzman doktor onay vermez ise rapor verilmeyecek. Tedavilik bir durum var ise tedavisinin bitimi beklenecek, tedavi edilemez bir durum ise sürücü rapor alamayacaktır.
Ülkemizde, iktidarlar, Aile Hekimliği ile ilgili vaatlerini, yeteri kadar yerine getirmedi. Özellikle de "SEVK ZİNCİRİ", bir türlü uygulamaya alınmadı. Oysa sağlıkta dönüşüm programının, vazgeçilmez argümanı, sevk zinciriydi. Yani hastaların, birinci basamaktan başlayarak, ikinci ve üçüncü basamak, sağlık kuruluşlarına gidebilecekti.
Görüştüğümüz yetkililer, bugünkü haliyle, sevk zinciri uygulamasının zor olduğunu söylüyorlar. Bunun en önemli nedeni, olarak,1. basamakta görev yapan, hekim sayısının yetersizliği gösteriliyor. Çünkü Aile hekimine kayıtlı nüfus, dünya standartlarının 2,5 katı kadardır. Bu Aile Hekimlerine, 2,5 kat işgücü demektir. Şayet sevk zinciri, hayata geçerse, günlük poliklinik başvuru sayısı ortalamada 100-180 arasında olacağı söyleniyor.
Hülasa siyasi irade, sağlık sektöründe işine geldiği ve siyasi çıkarına göre hareket etti. Aile hekimlerine görev verirken, " SEVK ZİNCİRİNİ" gerçekleştirmeyerek, ikinci basamak sağlık kuruluşlarında yığılmalara neden oldu. Sonuçta da hem hasta insanımız, , hem de sağlık kurum/kuruluşları, güç durumda bırakıldı.
Sürücü adayları ve ehliyetlerin değiştirilmesi için, gerekli sağlık raporu nasıl çözümlenecek, önümüzdeki günlerde görülecektir. Ancak Sürücü adaylarının ve sürücülerin aile hekimlerine yönlendirilmesinin, elbette güçlükleri olacaktır. Ancak hekiminin, bir tereddüdü olursa, o alana ilişkin uzman doktora yönlendirmesi, sakıncaları ortadan kaldıracak niteliktedir.
Ülkemizdeki Aile Hekimliği hizmetler ile ilgili tepki, öneri ve eleştiriler, İlgililer tarafından, dikkate alınmalı ve yakından takip edilerek, Aile Hekimlerinin ve vatandaşların mağduriyeti önlenmelidir. .Çünkü söz konusu olan, insan hayatıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi