4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SANAYİ EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ

 


             çağımızda, ekonomik, hukuksal, sosyal, kültürel ve teknolojik alanda, meydana gelen gelişmeler, ülkeler arası sınırları ortadan kaldırarak, pazarların küreselleşmesine, uluslararası rekabetin biçimsel ve boyutsal olarak değişmesine yol açmıştır.


           Eskişehir sanayisi, global pazarlarda rekabet edebilmesi  için, dünyadaki bu gelişmleri dikkate almak zorundadır.


            Ayrıca Eskişehir’în, her alanda kalkınması, hayat standardının yükselmesi, istihdam yaratılması, Eskişehir in, her türlü sorunun çözümü,  her alanda  gerçekleştirilecek üretim ve nitelikli eğitimle eşdeğerdir.


             Eskişehir’ de, sanayici olmak, katma değer üretmek, ülke Eskişehir ve ekonomisine, katkıda bulunmak demektir. Sermayesini, emeğini ve zamanını, bu uğurda, harcayan kentimizdeki sanayicilerin, üreterek, istihdam yaratarak, ülke ve Eskşehir ekonomisine katkı sağlayan, her sanyicimiz, birer isimsiz kahramandır.


           Aslında Eskişehir, Cmhuriyetimizi, ilk yıllarında, devlet yatırımlarının yanında, özel sektörce gerçekleştirilen, tuğla ve kiremit fabrikalarının, yer aldığı taş ve toprağa dayalı sanayi ile gıda sanayii gibi, sanayi dallarının faaliyete geçtiği, yaklaşık 62 hektar büyüklüğündeki Fabrikalar Bölgesi, ülkemizin, en önemli sanayi bölgesiydi.


          Ancak geçmişte, yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, bu ivme zamanla düşüse geçti  çünkü Eskişehir’e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan, pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı. İşsizlik büyüdü. Geçmiş yıllarda, her hükümete bakan veren kent, Siyasi platformda, sürekli erozyona uğradı. Sonuçta da güç kaybetti.


              Sayın Celaletin KESİKBAŞ,  ESO Başkanı, olduktan sonra, Eskişehir sanayisi, “ Cumhuriyetin İlk yıllarındaki heyacanı yakaladı.”  Eskişehir’ i, ülke ve global pazarlara layık sanayi kenti yapmak ve “Geleceğin Sanayi Kenti”ni, kurmak için de ekibi ile birlikte,  ciddi gayret ve caba gösteriyor.


             ESO Başkanlarımızda, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, Eskişehir'deki gelişmelere, bölgecilik yerine, Türkiye merceği ile bakmıştı. Sayın KESİKBAŞ ise, Eskişehir sanayisine “küresel mercekten bakarak”,  hedefleri daha da büyüttü. Ulusal pazar yanın da global pazarları da hedefledi.


            Yine Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, döneminde, "MADENLERİN"   ve “TARIMI” ın, sanayinin motoru olmasını, hedef alınmıştı. Ancak her iki hedef de ölümünden sonra, ESO tarafından, göz ardı edildi. Ancak bugün, bu hedeflere de Sayın KESİKBAŞ ve ekibi,  ship çıktı.


            Sayın KESİKBAŞ döneminde, Eskişehir’ de, MADENCİLİK KüMESİ ”nin kurulması, ülkemizde bir ilk olurken,  Eskişehir ve madenlerimiz açısından, olumlu ve örnek bir gelişme oldu.


            çünkü Eskişehir’deki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenler, ilgisizlik nedeniyle, Eskişehir ekonomisine katkısı ise yok denecek kadar da azdır.     


             Ayrıca madencilik, sanayinin itici gücüdür
             Madencilik sektörü, sanayi başta olmak üzere, ekonominin diğer sektörlerinin temel hammadde ihtiyaçlarını sağlamaktadır. Ayrıca ekonomik kalkınmayı başlatan, öncü sektör konumundadır. Aynı zamanda, geniş istihdam imkânları yaratan bir sektördür.


             Sayın KESİKBAŞ,  Eskişehir’ de, şirketlerin, ulusal global pazarlarda söz sahibi olabilmesini, bünyelerinde oluşturacakları, Ar-GE çalışmaları ile de eşdeğer tutuyor.  ESO bünyesindeki işletmelerde,  AR-GE çalışmalarına,  ivme kazandırmak için de her türlü imkân seferber edilmesi gerektiğini, her platform da gündeme getiriyor.


                Sayın KESİKBAŞ’ a göre, “Dünya’daki ilk 10 ekonomide,  uzay, havacılık, savunma sanayi, bilişim, makine ve otomotiv sektörlerine ağırlık vermektedir. O nednele de Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, güçlü bir Eskişehir Sanayisi için, bu stratejik sektörlere, önem verilmesi ve bu sektörlere yönelik, mükemmeliyet merkezlerini oluşturulması gerektiğine inanıyorlar.
          Yine Sayın KESİKBAŞ’ a göre, Eskişehir, teknolojiyi geliştirerek ve kullanarak verimliliğini artıran, katma değeri yüksek ve yenilikçi ürünler üreterek, küresel ve ulusal  ekonomide, daha rekabetçi olacaktır.  Ekonomik gelişmişlik ve kalkınma seviyesi ile inovasyon ve teknoloji yaratma kapasitesi arasında, doğru orantılı bir ilişki olduğunu da her platformda ifade ediyor.
             Sayın KESİKBAŞ’ ın, “Bilişim Teknolojileri Koleji ve Endüstri 4.0 Merkezi,”, en önemli hedefleri arasındadır. çünkü bugünün ve geleceğin, fen bilimlerinin ve teknolojik gelişmelerinin,  temelini oluşturan, fen, teknoloji, matematik, mühendislik,  bilgi ekonomisinin, olmazsa olmaz unsurlarıdır.
             Sayın KESİKBAŞ, Eskişehir ve sanayisi, açısından, bir şanstır. çünkü yalnız sanayi değil, her alanda, tecrübe ve bilgi birikimi var.  Ulusal ve global pazarlarda, örnek alınacak, başarılı bir sanayicimizdir,


           Sahip olduğu LAVA Metal Döküm San. Tic. A.Ş,  mevcut  modern tesisi, ile Türkiye’nin, yanı sıra,  70 ülke insanına, esnek ve verimli, üretim özelliğine sahip makinaları ile en yüksek kalite standartlarında ve yüksek üretim kapasitelerinde, müşterilerine, ürünler sunmaktadır.


         Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz….


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi