4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ŞEKER SANAYİMİZİN YÜZ AKI

Şeker Sanayii,  kuruluşunda itibaren, kendi makinalarını üretmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla 1933 yılında, Eskişehir Şeker Fabrikasında, tezgahlar atölyesi, demirhane, tenekehane, marangozhane ve sandık haneden oluşan atölyeleri, Makine Fabrikalarının çekirdeği olmuştur.    
              Şeker Fabrikalarının, ihtiyacının tümünün ülke içinden sağlanması amacıyla,  1951-1962 yılları arasında  kurulan Şeker fabrikalarının, makine ve tesisleri imkanlar ölçüsünde Eskişehir,Turhal ve Erzincan da bulunan atölyelerde, imal edilmiştir.
              Şeker Şirketi, hızlı bir büyüme sürecine girmiş, yatırımların artması sonucu Çelik Konstrüksiyon ve Pik Döküm Atölyesinin, mevcutlara ilavesi ile 1.1.1969 tarihi itibari ile T.Ş.F.A.Ş. bağlı müstakil bir fabrika haline getirilerek, Eskişehir Makina Fabrikası adını aldı.
              Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, Eskişehir Makine Fabrikası, ülke açısından, önemli bir sanayi kuruluşumuzdur. Şeker İlköğretim Okulunda, uzun yıllar görevli olduğum için verimli ve başarılı çalışmalarını, yakından takip etme fırsatı bulduk.
                Bugün de Şeker Makine Fabrikası’nda, mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur, fabrika müdürü,  Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU ve ekibinin verdiği eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur.
                Bu özenli süreç, ürün ve hizmette kaliteyi hedefliyor. Aynı zamanda kalite, Şeker Makine Fabrikası için, bir hayat felsefesidir. Hedef müşteriye beklentileri üstünde, kaliteli hizmet vermektir.
              Eskişehir Şeker Makine Fabrikası,  verimliliği, kurum ve ülke için, en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul etti. Verimliliği, aynı zamanda kalkınmanın itici gücü olarak benimsendi,
                Kuruma göre, verimlilik, yalnızca üretimin artırılması ve karlılık demek değildir. Çok karlı bir kuruluş, verimlilik düzeyi de yüksek bir kuruluş olmayabilir. O nedenle de kurumda, akılcı çalışma, hep ön planda tutuldu.
              Ayrıca Eskişehir Şeker  Makine Fabrikası, verimlilik, yenilik, kârlılık ve kalite gibi performans boyutlarını, birlikte değerlendirmektedir. Özellikle de verimlilik kurum için, hem nicel, hem de nitel boyutları olan bir kavram ve bir yaşam felsefesi oldu..
         Eskişehir Makine Fabrikası, yerel kaynakları paylaşan, ortak teknolojileri kullanan, bağlantılar ve birleşmeler oluşturan, ayrıca bütünleyici ilişkiler içinde, işbirliği yaparak, alanında örnek kuruluş oldu. 
        Kurumdaki icraata, hep Japon ekonomisinde, üretim felsefesi olarak ele alınan ve sıfır stok ve sıfır hata olarak yorumlanan, “Tam Zamanında Üretim” modeli hakim oldu.
          Şeker Makine Fabrikası’ nda, tüm çalışanlar, bu bütüncüllük içinde, toplam kaliteyi belirleyen, tüm yöntem ve araçları kullanabilme yönünden eğitilir ve katılımları teşvik edilir.Toplam kalite yaklaşımı, müşteri odaklıdır. Müşterinin, tüm istek, öneri ve eleştirileri dikkate alınır. İş ve üretim süreçlerini iyileştirmek için, sürekli çaba içinde
olunur.
            Eskişehir Şeker Makine Fabrikası da  birimlerde sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, en önemlisi de kurumu, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirilmiştir.
             Şeker Makine Fabrikası,  iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her türlü tedbiri alır. Bu aynı zamanda, bir görev olduğu kadar, bir haktır da.  Bunu sağlamak içinde iş güvenliği ile ilgili  “EĞİTİM” çalışmaları sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şeklide gündemdedir.
                 Geçeh hafta  ziyare ettiğimiz, Sayın ÖZÜDOĞRU, bilgi, deneyim, önsezi, işini takip etme, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, bilgi aktarma, ekibini motive edebilme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetlere sahiptir.             
               Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU’ la ,sohbette gördük ki, hayatta, insanları sevmek ve saymak, mesleğinde, yeterli bilgi ve beceri sahibi olmak, kültürlü,  tecrübeli, deneyimli, olgun, objektif, dürüst, hoşgörü sahibi, cesaretli, problemleri çözebilme yeteneği, dinamik ve enerjik olmak, herkesin harcı değildir.
               Bu meziyetleri taşıyan insanlarımız,  aynı zamanda yoplumun, kurum/kuruluşların, şirketlerin, geleceğinin de teminatıdır.                       
               Çok partili dönemde, yönetici atamalarına, siyaset ve ideoloji hakim olsa da hakkıyla bulundukları makamlara atanan,  yöneticiler de var.  Şeker Makine Fabrikası Müdürü, Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU, bu yöneticilerimizden biridir.
                 Ayrıca Sayın ÖZÜDOĞRU ‘ nun,  performansı, liyakatın ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesidir. Çünkü liyakatin, yalnızca kamuda işe girişlerde, bireyin bu iş için yeterli, eğitimli, bilgili ve donanımlı olması yeterli değildir., aynı zamanda devlete çalıştığı alanın,  her kademesinde,çalışarak  bulunduğu makama gelmesidir.
                Nitekim Sayın ÖZÜDOĞRU, mühendis olarak girdiği. Şeker Makine Fabrikası’nın,  her kademesinde çalıştı ve başarılı icraat ile de bulunduğu makamu atandı. Başarı performansı ile de örnek oldu.
                 Sayın ÖZÜDOĞRU, gibi yöneticilerimizden, çalışanların alacağı çok ders vardır. O ise hayattan, çok ders aldığını, her fırsatta dile getirir. Düşündüklerini ve elde ettikleri tecrübe, deneyim ve sahip olduğu bilgileri de kendisine  özgü, bir üslupla çevresindeki insanlarla, her fırsatta paylaşır.
                Ziyaretlerimizde, sürekli "BİZ" kelimesini kullandı. Bu tavrı ile de "TAKIM RUHU" na, özellikle de çalışanlarına, verdiği değeri gösterdi. One göre  Şeker Makine Fabrikasında, işlerin doğru yapıyor olması yeterli değil; aynı zamanda doğru işler yapıyor olması da gerekir ilkesi, örnek teşkil edecek niteliktedir.
              Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi