4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE MİLLİ MÜCADELE

                     
           Milli mücadelenin, her safhasına tanıklık etmiş, Sivrihisar halkının, Kurtuluş savaşında vermiş olduğu büyük desteği, gündeme getirerek, tekrar hafızalara taşımak ve yeni nesillere aktarmak için, Sivrihisar Belediyesi,  Cumhuriyetin kuruluşunun,  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı,  münasebetiyle, Espark Avm’de " Kurtuluştan Kuruluşa SİVRİHİSAR " adı altında, fotoğraf ve resim sergisi düzenlendi.
            Sivrihisar Belediyesi’ nin, Kurtuluş Savaşı ile ilgili sergisi, örnek teşkil edecek niteliktedir. çünkü milletleri, millet yapan, en önemli unsurlardan biri de hiç şüphesiz ki tarihtir. O nedenle de milletlerin, en büyük ödevi, tarihlerine ve akıllarda, yer eden tarihi şahsiyetlerine, sahip çıkmak, korumak ve diğer nesillere aktarmaktır.
           Tarih, insanların geçmişten, ders alıp geleceğe, yön vermelerini sağlar. Tarih, insanlara, vatan ve millet kavramları ile milli ve kültürel değerleri öğretir. Tarih, milli birlik ve beraberlik anlayışının, kuvvetlenmesini sağlar. İnsanlar, tarihinden, yanlış ve doğrularından ibret, örnek ve ders alarak,  tarihi olaylarla, bağlantı kurdurarak, mantıklı bir sonuca varma yeteneği kazanırlar. 
              Tarihimizin, büyüklüğü, bizim için kuvvet kaynağıdır. Bu tarih şuuru sayesinde, nesiller, bir geçmişinin, bulunduğunu ve önünde bir geleceğin bulunabileceğini düşünecektir. Bu düşünce içinde, tarihi geçmişinden, ibret ve örnek alarak, geleceğe hazırlanacak, hatta  geçmişteki  bu tablodan yaralanarak, geleceği inşa edeceklerdir.
              Elbette, İstiklal Savaşı’nda, Sivrihisar’ da, yaşanan olaylar, özellikle de Sivrihisar halkının gösterdiği fedakârlık, gelecek nesillere, bu tür zorluklarda da örnek teşkil edecek ve  cesaret de verecektir.
          Kurtuluş Savaşın’ nda,  Sivrihisar halkı, tüm mal varlığını, bir araya getirerek, Türk Ordusu`na, yeni bir uçak alınması için, bağış da bulundu. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
           Atatürk’ de, özel not defterine, kendi el yazısı ile "Sivrihisar’dan, tayyare bedeline verilmek üzere, Osmanlı Bankası’nın, 4 bin lira çeki, Eskişehir Mebusu Mehmet Efendi’dedir. (Fevzi Paşa’ya verilecektir.)" ifadelerini düştüğü de görüldü. ... 
           Anılarını yayınlayan, Sovyet Diplomat S. İ. Aralov da, "27 Mart 1922 sabah özel bir vagonla, Biçer İstasyonu"na hareket ettik. Biçer’ den, Sivrihisar’a, otomobille gittik. Sivrihisar kasabası, Milli Kurtuluş Savaşı’nda hizmetleri dokunmuştur. Halkın topladığı para ile bir uçak satın alınmış, cepheye gönderilmiştir. Kasabayı ziyaretimiz sırasında uçak, Kasaba’nın, göklerinde uçmakta idi." demiştir. 
              Sivrihisar, Kurtuluş Savaşı’ nda, çok önemli gelişmelere tanık oldu. Maddi ve manevi fedakârlıklarda bulundu. Binlerce, şehit verildi. Kurtuluş Savaşı’na, katkıda bulunan insanlarımız, bugün artık aramızda,  yaşamıyor ama fedakârlıkları, hala hafızalardadır.
           Bu insanlarımızdan biri de, Sivrihisarlı, Rahmetli Mülazım Ahmet Hamdi Bey’dir. Ancak sergiyi, düzenlediği söylenen ve tarihçi olduğunu da iddia eden kişinin,  Mülazım Hamdi Efendiyi tanımaması, üstelik hakkındaki olumsuz sözleri,  dikkat çekti.
            Oysa sergi hazırlanırken, Sivrihisar’ı, her yönden ve tarihini de en iyi bilen, hatta  “SİVRİHİSAR” isimli kitabı ile de ilçeye, en kıymetli mirası bırakan, Sayın Orhan KESKİN gibi, insanlarımızdan, istifade edilse.  Sivrihisar Dernek ve Vakfı ile işbirliği yapılsa, bu tür yanlışlıklar yaşanmaz, sergi de daha zengin bir şekilde, kamuoyuna yansıtılırdı.
            Sergide, yer verilmeyen, Mülazım Hamdi Efendi, Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919’ da, İngilizler de, Samsuna, 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı.
              Bu gelişmelere, ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun’daki, Türk Birliği’ nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı, Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı. Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu. Mülazım Ahmet Hamdi Bey’ in, bu davranışı, son derece önemli idi.
           çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler büyük endişeye kapıldılar. Bu gelişmeleri, Osmanlı Devleti’ ne, ileterek tedbir alınmasını istediler.
             Mustafa Kemal Paşa, bu gelişmeleri yerinde izledi. Hatta Mülazım Hamdi Efendi ile bizzat görüşerek, Samsun’ dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda: " İngiliz kıtasının, Samsun’ a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi, Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına,  yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek,  emrindeki askerlerle, 17-18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. " demişti. 
             Kurtuluş Savaşı’nda, ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316  doğumlu, Rahmetli  Ahmet Hamdi Bey" in, bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi çakmak Paşa’ nın, anılarında da görmek  de mümkündür.
             Yine Rahmetli Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa’ nın görevlendirilmesine,  Kurtuluş Savaşı’ nın, dolayısıyla da başlangıcına,  sebep olmuştur” demiştir.
            Mülazım Ahmet Hamdi Bey’e, Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarından dolayı, 24 Şubat 1926’ da T.B.M.M tarafından, 2094 sayılı berat’ la kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verildi.
               Ruhu Şad, mekânı Cennet olsun…





Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi