4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE MİLLİ MÜCADELE

    Milli Mücadele, döneminde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bakanlar kurulunun, Sivrihisar Zaimağa Konağı’nda, Ankara dışında gerçekleştirdiği ilk ve tek toplantısının, 100. Yılı, Sivrihisar  Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı  tarafından, Zaimağa konağında anıldı .
              Mustafa Kemal ATATÜRK, beraberindeki askeri heyet ile birlikte  misafir kaldığı ve konakladığı, Sivrihisar’daki Zaimağa Konağında  24-25 Mart 1922 gecesi çalışmalar yapılarak itilaf devletlerine cevap olarak verilecek kararlar alındı.
            Bu kararlar, aslında Yunanlıların Anadolu’dan tamamen atılması için cesaretle ve azimle savaşa devam edileceğinin, kesin bir kararı olmuştur. İşte bu açıdan Atatürk’ün Konakladığı bu bina İstiklal Savaşı tarihimizin, manevi bakımından, çok önemli ve değer verilmesi gereken bir yer olmaktadır.
              Zaimağa Konağı, Kuvayı Milliye’nin kurduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ve Bakanlar Kurulunun,  İstiklal Savaşı sırasında ve en kritik bir dönemde, Ankara dışında, ilk kez toplandığı ve önemli kararlar aldığı bir konaktır.
            Zaimağa Konağında, alınan kararlar Ankara’ya gönderilir. Bakanlar Kurulu ateşkesi, Anadolu’nun, hemen boşaltılması şartı ile kabul eder.
             8 Mart 1922 Salı günü, Başkomutan Mustafa Kemal’in davet ettiği Sovyet Rusya Büyükelçisi Aralov Zonaryev ve Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim Abilov da Sivrihisar’a gelir. Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa, askeri ve sivil zevat Zaimağa Konağında ağırladıkları misafirlerle sabaha kadar gündemdeki konuları görüşürler.
             Bakanlar Kurulu’nun, 29 Mart Çarşamba sabahı 1. Ordu Karargahına intikal ettiği kayıtlarda mevcuttur.
              Milli Mücadelede, ilk mücadeleyi yapan ve kıvılcımı yakan da bir Sivrihisarlı olan Mülazım Ahmet Hamdi Bey’dir. Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış, 9 Mart 1919’ da, İngilizler de, Samsuna 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı. İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon’a gönderdiler.
             Bu gelişmelere, ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi, Samsun’daki, Türk Birliği’ nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı Mülazım (Teğmen) Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak mücadele başlattı.
               Milli Mücadelede, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu. Mülazım Ahmet Hamdi Bey’ in, bu davranışı, son derece önemli idi. Çünkü Mülazım Hamdi Bey, işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler büyük endişeye kapıldılar. Gelişmeleri dikkatle değerlendirdiler.
                 Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 da Samsuna varır. 22 mayıs da İstanbul hükumetine ilk raporunu verir. Raporda: “İngiliz kıt’asının Samsuna çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan, 15. Tümen makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi Rum çetelerinin Türk köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzlere üzülerek bir makineli Tüfek ve emrindeki askerlerle 17-18   gecesi dağa çıkmıştır.” diye belirtmiştir.
                Bu rapordan sonra Mülazım Ahmet Hamdi Bey, 25 kasım 1919 da terhis edilmiştir. Milli Mücadeleye ise 22 mayıs 1919 tarihinde, 15. Tümen, 38. Alay 3. Tabur 11. bölüğe iltihak ederek katılmıştır. Sakarya ve İstiklal Savaşının, her safhasında onu cephede görmekteyiz.
              Milli Mücadelede  ilk kıvılcımı yakan, Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1900 doğumlu Ahmet Hamdi Bey(AYKER)" in, bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi Çakmak Paşa’ nın, anılarında da görmek mümkündür.
              Yine Rahmetli Kamuran Gürün, "Savaşan Dünya ve Türkiye" adlı kitabında," Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa’nın görevlendirilmesine, KURTULUŞ SAVAŞI’ NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA, BAŞLANGICINA SEBEP OLMUŞ OLUYORDU." ifadelerini kullanmıştır.
             Yine Milli Mücadelede, İlk defa Sivrihisar bölgesinde Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruluyor. Ankara müftüsü Rıfat Börekçi Hoca’nın etkili konuşmaları sonucu cemiyet kuruluyor ve halk bilinçlendiriliyor. Dönemin belediye başkanı ve cemiyet yönetim kurulu üyelerince de ordunun ihtiyaçları halka bildiriliyor.
               Kahraman ve asil Sivrihisar halkı, tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen, Anadolu’da bir ilçe olarak, dişinden tırnağından arttırdıkları ile aralarında topladıkları o devrin parası ile 4.000 liraya bir uçak satın alıp kahraman ordumuza armağan etmişlerdi.
            Breguet-14 tipi uçak kurtuluş savaşında önemli görevler yaptı.. O zaman ordunun bir uçak bölüğü ve toplam 10 adet uçağı vardı. 10 uçaklık filonun, bir uçağı hediye edilen bu uçak olduğu düşünülürse, Sivrihisar halkının, yaptığı ileri görüşlü fedakârlığının önemi daha iyi anlaşılmaktadır.
          Uçak satın alındıktan sonra, Sivrihisar üzerinde halkı selamlamak üzere, uçuşlar yapmış ve o esnada üzerine Sivrihisar halkına teşekkür içeren kağıtları atmıştı.
           Atatürk’ün 22-29 Mart 1922 tarihinde Sivrihisar’da konakladığı, misafirlerini ağırladığı ve Bakanlar Kurulunu topladığı sırada, Sivrihisar uçağı da şehrin üzerinde uçuşlar yaparak heyeti ve halkı selamlamıştı.
           Sivrihisar halk, 1927 senesinde de ikinci bir uçak alıp orduya armağan ediyor. Bununla birlikte ordunun ihtiyaç duyduğu, bir çok şeyi kendi imkanları dahilinde temin etmişlerdir.
             Sivrihisar halkının, orduya hibe ettiği iki uçak sebebiyle Türk Hava Yolları son model bir Boeing uçağına, ’Sivrihisar’ ismini vermiştir. Bu Sivrihisar halkını son derece gururlandırmıştı.
           Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı,  Atatürk’ün,  Sivrihisar’ a gelişinin,100. Yıl dönümünde,  ilçede gerçekleştirdiği etkinlikle Atatürk ve silah arkadaşlarını, özellikle de Sivrihisar’ halkının Milli Mücadelede. yaptığı fedakarlıkları  bir kez daha hatırlattı.
            Sivrihisar Eğitim Vakfı Başkanı, Sayın Bakir KALIR ve ekibini kutluyoruz..                     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi