4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM

   ESO Başkanımız, Sayın Celalettin KESİKBAŞ, Sivrihisar ilçesine yaptığı ziyaet sonrası,” Bugün günlerden, SİVRİHİSAR. gidin görün. Tarihi içinize çekin. Tam bir gün doya doya Sivrihisar’ı yaşayın. Anlatın. Fotoğraflayın. Bütün dünya tanısıın. “ paylaşımı ile bir gerçeği gündeme getirdi...


         ESO Başkanımız, Sayın KESİKBAŞ, bu görüşleri ile de gerçek bir Sivrihisarlıdır. Çünkü Sivrihisarlı olmak, Sivrihisar’ da doğmak değildir. Bir insan, Sivrihisar için, bir fikir, bir düşünce akımı, bir model, bir iş,  üretiyor, her alanda da Sivrihisar’ ı da başarıyla temsil ediyorsa, Sivrihisarlı olmanın, o hazzı yaşamanın da en önemli yoludur.


            Ayrıca ESO Başkanımız, Sayın Celalettin KESİKBAŞ’ ın, Sivrihisar’ ı ziyareti,   Eskişehir, "1. Kent Sorunları Kurultay"ında,  Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı, Sayın Prof. Dr. Orhan KUTAY.   Eskişehir’ in, rahatlaması için, Sivrihisar’a, ikinci bir sanayi alanının geliştirilmesi, Sivrihisar-Eskişehir arasında bir demiryolun gerçekleştirilmesi ve hava alanı yapılması önerisini de hatırlattı.


                SİVRİHİSAR’ a,  hava alanı ve demiryolu gerçekleştirilmedi ama Yüksek Planlama Kurulunun 24.06.1998 tarih ve 93/31 sayılı kararı ile 1999 yılı Yatırım Programına alınmış, yer seçim çalışmaları tamamlanmış, müteşebbis heyet oluşturulmuş, Organize Sanayi Bölge Müdürü ataması bile yapılmıştı. Ancak alınan bu karar, bir türlü hayata geçirilemedi,


             ESO Başkanımız Sayın KESİKBAŞ’ ın, dünyaya tanıtılmasını istediği Sivrihisar, tipik Anadolu şehirlerinin, bütün özelliklerini barındırır. Aynı zamanda ünlü kral Midas’ın da memleketidir. M.Ö 700 yıllarında Frigler’in yerleşme yeri olunca "Spalya"’ya dönüşmüş. İlçenin bir diğer özelliği, o dönemin meşhur Kral Yolunun üzerinde bulunması idi. 


          İlçede bulunan, Pessinus, dünyanın o kısmındaki,  en büyük ticaret merkezi olup, büyük saygı gören ‘Tanrılar Anasına’ ait tapınak da buradadır.


            Sivrihisar, sürdürülebilir turizm, özellikle de İNANÇ TURİZMİ "açısından da elverişli, bir yerleşim alanıdır. Hristiyanlığın yayılışına kadar, dini  inanışın temeli olan ve yeryüzündeki bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen, ulu ana tanrıça Kıbele’ nin,  büyük tapınağı da Sivirihisar sınırları içerisindedir..


              Eti ve Frig uygarlıkların, yanı sıra, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu ve  gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bünyesinden, Mülazım hamdi efendi. Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, Sinan paşa gibi düşüunürler yetişti.     


             İlçe merkezindeki Ulu Cami, 1275 yılında Mevla’nın müritlerinden Eminiddin-i Mikail tarafından yaptırılan cami, Anadolu’nun en büyük ahşap direkli Camilerindendir. Çatısını 67 adet ağaç sütun tutuyor. Çeşitli geomtrik şekillerin ahenkli bir birleşiminden oluşan minberi ise şaheser sanat eseri olarak dikkat çekiyor.


              İlçedeki Hamamalar, Bedestenler, Camiler, kümbetler, Sarnıçlar, Mozaikler, Minyatürler, Hatlar, Tezhipler, Ağaç oyma, Sivirhisar kilimleri, giysiler, el işleri işleme ve oyalar gibi  kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.


  .          Sivrihisar’da, evler, taş kaplı sokaklar, hala aynı tazelik ve dinginlikle, içinde eşsiz tarihi eserlerin tamamını barındırır. Sivrihisar evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir.  Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır.


           Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var.


            Öte yandan Sivrihisar’ da, nostalji yaşatan çarşısında, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri,  sırımdan yapılmış halaçların yün atışı,  susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacılar tekrar turizme kazandırılabilir.


              İlçenin, yemek kültürü de zengindir. Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek,  yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi daha pek çok yemeğin, damak zevki yıllardır gündemdedir. 


             Sivrihisar’ da, yetişen, Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı, çiftliğin havucu ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri  ile aranan ürünlerdir.  


             Sivrihisar’ ın, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında, ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak, insana büyük keyif verir.


            İlçede tarihi ve kültürel mirasının, ESO Başkanı Sayın KESİKAŞ’ ın dünyaya tanıtılma önerisinin gerçekleştirilebilmesi ve turizme kazandırabilmesi için, sürdürülebilir turizm kriterlerinin, özellikle de BM’ nin, UNEP ve UNWTO örgütlerinin, südürülebilir turizm ilgili kriterlerinin, Sivrihisar’da, turizme kazandıralması şarttır.


             Ayrıca Sivrihisar, turizmde söz sahibi olabilmesi için,  insanın,  etkileşim içinde bulunduğu, ya da bulunmadığı, çevreyi, bozulmadan veya değiştirilmeden korumak, kültürel bütünlüğün, ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliği ve yaşamı sürdüren sistemleri, idame ettirmelidir. Çevreye zarar veren taş ocakalarına da müsaade edilmemelidir.


            Sivrihisar, UNESCO’ nun, teşvik ettiği  JEOPARK ve JEOTURİZM açısından, önemli imkânlara ve yerbilimleri açısından,  korunması gereken kaynaklara da sahiptir. İyi bir planlama ile ilçe jeopark alanlarına dönüştürüldüğünde ve tarihi ve kültür mirası da turizme kandırıldığında,  Eskişehir, özellikle de Sivrihisar’ ın,  sosyo-ekonomik kalkınmasına,  ciddi katkı sağlayacaktır.


             


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi