4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SİVRİHİSAR VE UÇA PARK

   Parklar, kentte yaşayanlar tarafından,  en iyi bilinen ve kullanılan yaşam alanlarıdır. Ayrıca sosyal açıdan, önemli mekânlardır. Özelikle de faklı kültürler, ırklar, cinsiyetler, yaşlar, inanışlar arasındaki sınırları kıran, en önemli kentsel yerlerdir.
                Park alanlarının, bakımı, konforu ve imajının kullanıcılar tarafından algılanmasında bir başka önemli etkendir. O nedenle de Park alanlarının bakımında, park yapı ve donanımlarının tamiri veya yenilenmesi, çöplerin uzaklaştırılması, bitkisel peyzajın periyodik bakımları önemlidir.
               Kentlerde gerçekleştirilen, iyi park tasarımları, kullanıcılara katılabilecekleri değişik aktiviteler sağlamalı, farklı yaş grupları ve farklı tiplerdeki insanların, kullanımı için, çeşitli aktiviteler sunmalıdır.  Güvenli, bakımlı ve çekici olmalıdır
                 Ülkemizin, pek çok il ve ilçelerinde, vatandaşımızın, katkıları ile gerçekleştirilmiş parklar da var.  Sivrihisar’ın, en güzel dinlenme yerlerinden biri olan ve 1962 yılında, Rahmetli Sayın Hacı Bayram Mustafa UÇA’ nın, çabalarıyla kurulan, Yeşil Sahaları İhdas ve Ağaçlandırma Derneği, tarafından gerçekleştirilen, Sivrihisar’daki, “UÇA PARK, bu parklarımızdan biridir.
                 Sivrihisar’ daki ” Uça Park”ın isminin,  “Gönül Bahçesi” olarak değiştirilmesi ile ilgili  tepkilere tanık oluyoruz. Neden değiştirildi, en iyi belediye yetkillileri bilir ama yapılan işlem, aklıselim insanlarımız tarafından, kabul edilecek bir içraat değildir.
                Çünkü Uça Parkın tamamına yakını,  Rahmetli Hacı Bayram Mustafa UÇA’ nın, çabalarıyla kurulan, “Yeşil Sahaları İhdas ve Ağaçlandırma Derneği” ne aittir. Ayrıca UÇA PARK” isimi, Avukat Sayın Orhan KESKİN’ in, teklifi ile Sivrihisar Belediye Meçlisi tarafından verilmiştir. .
               1962 yılında, “Ağaçların insanlar için, bir nimet” olduğunu söyleyen, Rahmetli Hacı Bayram Mustafa UÇA’ nın, çabalarıyla kurulan, “Yeşil Sahaları İhdas ve Ağaçlandırma Derneği”,  tarafından başlatılan, çalışmalar sonucu, Sivrihisar’da, “UÇA PARK” meydana getirilmiştir. 135 dönüm Uça Park, Sivrihisar’ ın, taş ve kasvetli havasını, yumuşattı ve doğallaştırdı.
                 UÇA PARK, Sivrihisar halkının, dinleneceği, hava alacağı bir mekândır. Oturacak kanepeler,  egzersiz aletleri, kafe, çocuklar için, oyun alanlar yanında, herkesin yararlanacağı bölümler mevcuttur. Park içsel uyumun, ruhsal sağlığın da kaynağıydı.
                 UÇA PARK, ağaçlar ve yeşilin rahatlatıcı, stres giderici, sinirliliği ve gerginliği azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca enerji verici, uykusuzluğu giderici, hoşgörü ve anlayışlı olmayı teşvik edici  bir ortamı mevcuttur.  Ailecek veya dost ve arkadaşlarla, hoş vakit geçirilen yerdir. İlçe insanı, doğaya olan özlemini, UÇA PARK’ da gidermeye çalışıyor..                  
                 UÇA PARK’ a, Yıllardır. Sayın YÜKSEL UÇA,  her türlü imkânsızlığa rağmen, kendi imkânları ile korudu. Korunması içinde, her türlü fedakârlığı da yaptı. Yaşamının, büyük bir bölümü, bu parka hizmet yapmakla geçti. Eskişehir’ de, ikametgâh etmesine rağmen, hemen her hafta, UÇA PARK için, Sivrihisar’ a gitti.
                  UÇA PARK, Sivrihisar Belediyesi ve halkı açısından önemli bir park. Çünkü yeşil alan içinde, topografyanın gösterdiği özelliklere,  bağlı olarak büyük veya küçük, tam veya yarı çevrelenmiş mekânlar yaratıldığında, birey kendini doğa ile daha yakın bir ilişkide hisseder. Çocuklara ve gençlere olduğu kadar, yetişkinlere de hareket imkânı verir.
                  UÇA PARK’ a,  Sivrihisar belediyesi yanın da Sivrihisar halkı da  sahip  çıkmalı yeteri kadar katkıda bulunmalıdır.  Çünkü kentlerin, ağaç varlığının artırılması kadar, korunması ve doğru ağaç ve yer seçimi de önemlidir.
                UÇA PARK, estetik açıdan olduğu kadar, iklim kontrolü, erozyon kontrolü ve çevre kalitesinin arttırılması vb. yararları sebebiyle, Sivrihisar insanının yaşamındaki rolü büyüktür.  O nedenle de Sivrihisar Belediyesi, ilçede parkların, oluşturulması yanında, UÇA PARK’  ın, işlevlerinin koruması için, düzenli bakımını, korunmasını, ışıklandırılmasını ve temizliğinin yapılmalı, parka daha da yaşanabilir ortam sağlanabilir.
                   UÇA PARKI’ ın, mimarı, Rahmetli Hacı Bayram Mustafa UÇA, "Çiçekleri, ağaçları severim. Dokunana, kırana küserim." diyerek, ağaca olan sevgisini, mısralara dökmüşt ve yaşamı boyunca da bu alanlarda çalışmalar yapmıştır.             
                 Sayın Hacı Bayram Mustafa’ nın  ismi,  UÇA PARK’ da yaşadıkca, tabuları yıkan, ezberleri bozan,  üreten biri olarak, gelecek  nesillere örnek olacak, Sivrihisar bölgesinde de  Hacı Bayram Mustafa UÇA’ lar yetişecektir.
                  Uça Parkı’nın, oluşturulmasında Uça Ailesi’nin katkısının büyüktür. “Parkta güvenliğin sağlanması için güvenlik görevlisi bulunması,. Park içinde çocuklar için oyun alanları ve büyükler içinde kafeler ve çay bahçeleri açılması,. Parkın ışıklandırılması ve temizliği hep gündemde oldu.
                  Hatta Çevre Derneği Başkanı, Sayın Güner Sümer,  tarafından, Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan,  Kentpark, Sazova Kültür Parkı örnek alınarak gerekli , belediye tarafında yapılması gerektiğini ifade ederek, Sivrihisarlıların sorunu çözememe , dernek olarak bu parkı üzerine almaya ve bakmaya hazır olduklarını da söylemşti.
                  Sivrihisar belediyesi,  arzu edilen boyutta olmasa da “UÇA PARK” a sahip çıktı. Bazı düzenlemlerden sonra, “UÇA PARKın isimini, “ GÖNÜL BAHÇESİ” olarak değiştirilmesi ile de tepki aldı.
                 Oysa Uçak Park’ ın, ilgili bölümü,” UÇAK PARK GÖNÜL BAHÇESİ” olarak  değiştirilmiş olsa, tepki gelmeyecek, tepki gösteren insanlarımız tarafında da kabul  görecekti.
                  Elbette Uça Park’ ın, değiştirilse de Uça Parkın, mimarı olan gerçekleştirilmesinde,  büyük fedakârlık yapan, mümtaz insan,  Rahmetli Hacı Bayram Mustafa UÇA, hep gönüllerde olacak,  gelecek nesillere de örnek olurken de minnet, şükran ve rahmetle de anılacaktır.
                   Ruhu şad, mekânı Cennet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi