4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ŞÜKRAN VE MİNNET BORÇLUYUZ



             çin’in, Wuhan kentinden başlayarak, Türkiye’ye, ulaşan, Corona virüsü, en çok sağlık çalışanlarını etkiledi. Hayatlarını, ortaya koyarak, canla başla çalışan sağlıkçılar,  “Mesleğimiz her şeyden önce gelir” düşüncesiyle, büyük fedakârlık ve caba gösteriyorlar


          Corona Virüsle ilgili mücadelede, sağlık sektöründe çalışan sağlık personeli ve hastalar arasındaki iletişim, birçok faktörün etkisi altındadır. Bu iletişim, bazen sağlık personelinin,  bazen de hasta ve yakınlarının, özelliklerinden etkilenir.


              Ayrıca sağlık sisteminin, pek çok çıktısı, sağlık çalışanları-hasta iletişiminin, niteliğini, yakından etkilenmektedir. Hekim ve diğer sağlık personelnin  tatmini,  hasta memnuniyeti, sağlık sektöründe kalite ve sağlık sektörünün, gelişmesi açısından da önemlidir.


                Hasta ile doktor ve diğer çalışanlar arasındaki iletişimin, doğru ve etkin olması, hem hasta açısından, hem de sağlık çalışanı açısından, önemlidir. çünkü sağlık sektöründe, kaliteyi, hasta ve yakınlarının memnuniyeti belirler.


                 Hasta ve hasta yakınları ile İyi iletişim, hasta, takip ve tedaviye, daha iyi katkada bulunurken, hekim ve sağlık çalışanlarının da memnuniyetini arttırır.  Hekim ve diğer sağlık personelinin de işlerini, daha hızlı, stresi az, mutlu ve güvenli yapmasını sağlar.


             Türkiye'ye, ulaşan Corona virüsü, en çok sağlık çalışanlarını etkiledi. 7/24 çalışan, doktorlar, hemşireler ve hasta bakıcılar, en büyük risk grubunu oluşturuyor. O nedenle de onların, her biri, isimsiz kahramandır.


             Sağlık sektöründe, çalışan, riskte alan doktor, hemşire ve diğer çalışanların performansı da halkımızın, özellikle de hasta ve hasta yakınlarının, tavrı ve davraşıları ile de eşdeğerdir O nedenle de hasta ve yakınları da doktor ve diğer sağlık personelli ile olan ilşkilerinde, saygılı davranmak ve icraatlarına da yardımcı olmalıdır.


             Sağlık sektöründe, görevli, doktorlar ve diğer personel, mesleği itibariyle, yalnız Corona Virüs’le değil, diğer tüm bulaşıcı hastalıkların da merkezindedir. Her türlü tehlike ve zorluğa rağmen de onlar için insan hayatı ve meslekleri, her şeyden önce geliyor.


             Corona Virüs Hastalığı’nın, bulaşma riski, doktor ve diğer sağlık personelinne olduğu  gibi, yakınlarına da bulaştırma risk var  Ayrıca diğer meslek grupları, evlerine çekilip, kendilerini korumaya alırken, sağlık çalışanları, fazla mesai yapmak zorundadır. O nedenle de Sağlık personelinei şükran ve minnet borçluyuz.


             Halkımızın, Corona Virüs nedeniyle, doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin olağan üstü gayretlerine, balkonlardan alkışlayaraki takdir etmesi, onlara verilen en büyük mükafat oldu Ancak yeterli değildir, Corona Virüs nedeniyle, hayatlarını ortaya koyan, doktor ve diğer sağlık personelinin, fedekarlığı, madiyatla ölçülmez ama maddi açıdan da mükafatlandırılmalıdır. 


              Hastalar ile yakın temasta olan, doktorlar ve diğer sağlık personeli, çoğu evlerine gitmiyor, Hatta çoğu kendilerine tahsis edilen yerlerde kalıyorlar. Aileleri ve dostları ile ilgili bilgileri de online iletişim kurarak, durumlarını öğrenebiliyorlar.        


     Bu doktorlarımızdan biri de Şehir Hastanesi’nde, görevli, Sayın Op. Dr. Coşkun KAYA’dır.  Corona Virüs nedeniyle, evde olmamızdan dolayı,  telefonla şahsımı, arayarak, bir ihtiyacımız olup olmadığını ve sağlığımın, nasıl olduğunu sorması, şahsımı da teselli etmesi, bende oluşturduğu duyguları, kelimlerle anlatmakta güçlük çekiyorum.


           çünkü doktor ve dost olmak, özellikle de dost kalabilmek, hiçte kolay değildir. çünkü hekim ve dost demek, zor günlerinde de yanında, olan, madden uzakta olsa bile, manen, hep yakınında olan demektir.


             Ayrıca samimi dostluklar, hakiki sevgi ve saygı üzerine, bina edilir. Bu da ancak gönüllerimizdeki, ilâhî aşk’tan nasip almakla mümkündür. Zira arzu edilen, böylesi güzel dostluklar, kalplerimizde, yer etmiş, güzellikler neticesinde, ortaya çıkar. Sağlam bir zemine inşa edilir.


             Sayın Op. Dr. Coşkun KAYA, her dostuna ve hastasına, karşıı davranışı, güler yüzü, hasta ve yakınları ile olan iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir. Hastalarının, BİYO-PSİKO- SOSYAL yönden, sağlıklarını, en iyi şekilde değerlendiriyor, tanı teşhis ve tedavi de gerekli özeni de gösteriyor. Bugüne kadar da onlarca hastayı, tedavi etmiş, sağlığına kavuşturmuştur. Takibini de sürekli yapmıştır.


            Sayın Op. Dr. KAYA, hastalarını, tedavide, her türlü tıbbi teknolojiden yararlanıyor. En önemlisi de neyi, nasıl, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, yakın, uzak yan etkilerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, yaşamının bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile anlatıyor.


            Doktorluk, kutsal, onurlu ve itibarlı bir meslektir.  Sayın  Op.Dr. KAYA gibi,  her doktorumuz, bilgi, beceri ve tıp teknolojisini, her türlü imkânsızlığa ve engele rağmen, hastalarına, gerçek anlamda yardımcı olabilmek için kullanır. çünkü onlar için, önemli olan insan hayatıdır.


             Dünyayı, tehdit eden corona virüsü salgınının ardından, iş yükü de sorumlulukları artan sağlık personeli, fedakârca çalışıyor. Salgının, ülke genelinde yayılmasının ardından, evlerine gidemeyen, kendilerini de  izole etmek zorunda kalan, sağlık personeli, ailelerine duydukları özlemle, görevlerini, büyük fedaklık yaparak yürütüyorlar.


             CORONA VİRüS(COVID-19)’ le, hayatları pahasına, mücadele eden doktorlarımıza ve diğer sağlık personeline, millet olarak şükran ve minnet borçluyuz.  Tarih ve Türk toplumu,  onların,  bu fedakârlığını, asla unutmayacaktır.


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi