4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TARİHİ MİRAS DUAYENİ

Yönetim ve yöneticilik, tarzı, ortama ve şartlara göre değişmekte; kaynaklara ve imkânlara göre gelişmektedir. Bu nedenle, her durumda ve her konumda, etkili ve geçerli olan bir tek yönetim modeli ve yöneticilik tipi yoktur. Ancak yöneticilik, yönetim kaynaklarını akıllıca kullanma ve yönetim ilkelerini, maharetle uygulama yeteneğidir.
Ekip çalışmasını öngören, demokratik yönetim biçiminde astların, teşkilatın hizmet hedeflerine, birbirleriyle işbirliği ve dayanışma halinde, olumlu ve yapıcı yönde katkıda bulunduğu görülür. Demokratik yönetimde, yönetici, bir rehberdir ve daha çok temsilcidir. Demokratik yönetimde yönetici, grup ortasında, yer alan, grup çabasını kontrol ve koordine eden kişidir.
Eskişehir'de, bu tabloyu başarı ile uygulamada tutan yöneticilerimiz var. Bu yöneticilerimizden biri de Eskişehir, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü, Sayın Hülya ÇOPUROĞLU' dur. Kendisini, Sivrihisar'daki tarihi eserlerle ilgili sorunlar nedeniyle, tanımıştım. Pek çok icraatına, tanık olduk.
Sayın ÇOPUROĞLU, ESKİŞEHİR, AFYON ve BİLECİK' teki tarihi mirasımız için, büyük şanstır. Bu illerimizdeki tarihi mirası, çok iyi tanır. Kurumun, iş hacmi çok büyük olmasına rağmen, Restorasyon uygulamalarında, araştırma ve belgeleme çalışmaları (yapının tarihi, estetik ve teknik yönden incelenmesi, rölövesinin hazırlanması ve bozulmalarının saptanması) binanın ayrıntılı olarak tanınması, hususundaki işlemler üzerine düşenin eksiksi yerine getirir.
Sayın ÇOPUROĞLU' na göre, kültür varlıklarının korunması, onarılması ve değerlendirilmesi, milli kültürün canlı tutulması, toplum fertlerinin birleştirilmesi ve zengin tarihi çevrenin yaşatılması için gereklidir. Onun için de halkımızın, bu alanda eğitilmesi gerekir. Kültür varlıklarının korunmasında, halk eğitimindeki esas amaç, eski eserlerin önemi, tarih, kültür ve sanat değerlerinin, halka öğretilmesidir.
Sayın ÇOPUROĞLU' nu, her ziyarette, yazılı basının da eski eserlerin korunması ve sevdirilmesi konusunda, görevler düştüğünü söyledi. Günlük yazılar, araştırma yazıları, seri röportajlarla, koruma kavramı ve eserlerin sanat değerleri konusunda halkımıza düşen görevlerle ilgili her türlü çalışmayı yapmaktadır.
Sayın ÇOPUROĞLU, Koruma Amaçlı İmam Planları' nın, yapılmasına, özen gösterir. Mevzuatın uygulanıp uygulanmadığını, yakından takip eder. Koruma amaçlı planlar yapılırken, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda, korunması amacıyla, arkeolojik, tarihi, doğal, mimarî, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerinin mutlak gözetilmesini ister. Buna Sivrihisar' ın, koruma amaçlı imar planı ve ilçedeki tarihi eserlerin, Restorasyonu ile ilgili görüşmelerimizde tanık olduk.
Aslında yurdumuz, tarihi miras açısından, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir zenginliğe sahiptir. Bu tarihsel yapıtlar, tüm insanlığın da evrensel ürünleridir. İnsanlığın ortak değerlerini, ulusal kimliğini yansıtması bakımından, birer uygarlık hazinesidir. Bu hazinen korunmasında, Sayın ÇOPUROĞLU gibi yöneticiler ve uzmanlara ihtiyaç var.
Eski eserlerin korunması, birçok bakımdan önemlidir. Tarih ve kültür değerleri toplumsal birliği kuvvetlendirir. Sanat değerleri ise milletin ortak beğenisini ve yaratıcı gücünü gösterir. Eski eserlerin korunup, müzelere kazandırılması, anıtların onarılarak çağdaş kullanımlara açılması, bütünüyle bir kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasıdır.
Sayın ÇOPUROĞLU, eski ve tarihi değeri olan eserlerin, yeni şehir planları içinde, aynen korunması için, büyük önem verilmektedir. Aslında bu alanda, 1975 yılı, Avrupa Konseyi tarafından mimari mirasın korunması, yılı olarak ilan edilmiş ve konunun önemini belirtmek için, çeşitli etkinlikler yapılmıştı.
Sayın ÇOPUROĞLU ile koruma amaçlı imar planları üzerindeki sohbetlerde, Tarihi mirasla ilgili planların sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması amacıyla arkeolojik, tarihi, doğal, mimari, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerini içeren alan araştırmasına dayalı olarak; hazırlanması gerektiğini sürekli vurguladı. Koruma alanı içinde yaşayan, Kişi/kişilerin haklarının, gözetilmesi gerektiğini, istihdam ve katma değer yaratan stratejilerin, ön planda tutulmasının, şart olduğunu söyledi.
Sayın ÇOPUROĞLU, Afyon, Bilecik ve Eskişehir'deki tarihi mirasın, korunması ve Restorasyonu ile yakında ilgilenir. Bu alanda, çok iyi bir rehberdir. Fikirleri ve konuşmaları, sade, duru, pak ve moral vericidir. Alanı hakkında, deneyimli ve konulara hâkimdir. Dayanışmacı, bir ruha da sahiptir. Empati yapma yeteneğine vardır. Ziyaretçilerle, iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir. Sempatik ve insanı rahatlatan, yaratıcı, analitik düşünceye sahip, sabırlı, dikkatli ve dinamik, yapısıyla da örnek bir kişidir.
Kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi