4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEGV'LE NİCE 23 YILLARA

             Sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmanın olduğu kadar, sağlıklı insan, sağlıklı toplum ve devlet olmanın, en etkin aracı eğitimdir. Yine rejim açısından, demokrasinin sağlıklı olabilmesinin reçetesi de kuşkusuz “EĞİTİM” dir.


            EĞİTİM, kalkınmanın itici gücü olduğu gibi, kendi kendine güvenli ve yeterli, sağlıklı, huzurlu ve mutlu insanların oluşacağı özgür, çağdaş güvenilir ve mutlu toplum olmanın da ilk şartıdır.


               Türkiye’nin eğitimin önemi bilen ve bu alanda, faaliyet gösteren, en yaygın sivil toplum kuruluşu olan, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), ülkenin dört bir köşesinde faaliyet gösteren etkinlik noktalarında, ilköğretim çağındaki çocuklara eğitim desteği veriyor.


                TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI’ nın, hedefi ise çocuklarımızın; Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışç. , farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmelerine, katkıda bulunacak okul dışı eğitim programları oluşturmak ve uygulamaktır.


                    Aslında serbest zaman eğitimi, Türkiye’de henüz yeni gelişmekte olan bir alan olmakla birlikte, son yıllarda, bu alanda yapılan çalışmalarda artış gözlenmektedir. Özellikle de TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI, bu alanda çok önemli bir kuruluştur. Bugüne kadar binlerce çocuğumuza, bu alanda hizmet götürdü.


                    Serbest zamanlarını değerlendirme ciddi bir sorun. Serbest zaman eğitimi, değişen eğitim anlayışı içinde, önemli bir unsuru oluşturmaktadır. Aynı zamanda örgün eğitim dışında da eğitim, doğrudan veya dolaylı olarak desteklenmelidir.


                   Çünkü eğitim sürecinin, işlevliğinde serbest zaman eğitiminin önemli bir yeri vardır. Serbest zaman eğitimi, birey ya da grupları, bazı özel alanlarda beceri sahibi kılmayı, toplumun gelişimine, katkı sağlamayı ve onun yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır.


                   Çocuklarımızın,  serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirdiği gelecekleri için önemli bir konudur. Derslerinden ve ev işlerinden arta kalan zamanlarda, duyusal ve düşünsel gelişimlerini ve hatta bedensel beceri gelişimini sağlayacak uygun faaliyetlerin seçimi, olumlu yeni özellikler edinmeleri sağlayacaktır.                          


                      TEGV’ de, çocuklarımız, bilgi ve beceri yönlerini tanırlar,  bedensel, duygusal, düşünsel ve sosyal yeteneklerini kendisi ve toplum için, en uygun şekilde geliştirir, kendisi için gerekli ve yararlı donanımları kazanır, bireysel farklılıklarını görür, güçlü, sınırlı yönlerini anlar. Eğitim parklarındaki çeşitli aktiviteler ve yaşantılar içinde kendini keşfeder.


                      Eskişehir’ de, faaliyet gösteren,  TEGV’ in,  ATATÜRK EĞİTİM PARKI Ali Numan Kıraç Etkinlikleri Merkezi de başarılı performans sergiliyor.  Merkezde, çocuklarımız ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda karar alma, aldığı kararları uygulama ve sonuçları görme fırsatını yakalarlar. Serbest zaman etkinlikleri sırasında, sosyal bir çevrede arkadaşlarıyla paylaşımları artar, kalabalık bir ortamda var olmayı öğrenirler.


                  TEGV ’in, 5 Nisan 1999 yılında, Eskişehir’de kurulan, Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi, 23. kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı.
                  ATATÜRK EĞİTİM PARKI Ali Numan Kıraç Etkinlikleri Merkezi, projeleri ile yaratıcılığı, eksik öğeleri sezip, bunlar hakkında düşünme ve varsayımlar kurmak, bunları sınamak, sonuçları karşılaştırmak ve bu varsayımları değiştirip yeniden sınarlar.  Kalıplardan kurtulurlar, Üretme ve üretmede özgür olabilme,  bunu gerçekleştirirken de, özden ayrılmama ve sapmama yeteneklerine sahip olurlar.      


                  ATATÜRK EĞİTİM PARKI Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi,  kentteki çocuklarımızın serbest zamanlarını değerlendirmek için ciddi bir imkândır.  Özellikle de çalışmalara hakim olan,  “ Takım Ruhu ”“Ortak akıl”, “Ortak payda”, “Hoşgörü”, “Diyalog” ve “ uzlaşma” ,” Sevgi Eğitimi” gibi kavramlar,  çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği açısından önemli bir gelişmelerdir.    


            ATATÜRK EĞİTİM PARKI Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’nde, uygulanan eğitim ve öğretim yöntemi, “öğrenciyi merkeze” koymuş ve onun etkin kılınmasını, temel almıştı. Ekip çalışmaları ve bireysel etkinlikler, öğrenci kişiliğinin geliştirilmesi açısından, vazgeçilmez koşuldur. 


             ATATÜRK EĞİTİM PARKI Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’nde, eğitim kalitesini elde etmek için gönüllüler sürekli yeni arayışlar içindedirler. Eğitimde, yeni felsefe ve yaklaşımlar ön planda tutuluyor. Aileler, öğrenciler, yöneticiler ve gönüllüler, bir takım ruhu içinde çalışıyorlar.
            ATATÜRK EĞİTİM PARKI Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’nde,  birlikte öğrenme, birlikte çalışmak, ekiple veya arkadaşıyla, birlikte bir iş yapmak, grup çalışması yapabilme becerisi kazandırmaktır. . Yaparak yaşayarak öğrenme öğrencilerin, teorik olarak öğrendiğini uygulayarak kalıcı hale getirilmesidir.
            ATATÜRK EĞİTİM PARKI Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’ndeki,  öğrencilerin problem çözme, öğrendiklerini yeni duruma transfer etme, gösterme, vb. uygulamaları da ön plandadır.  Eğitim-Öğretim çalışmalarında, öğrencilerin kendine özgü kişiliği, ilgi ve yeteneği de ön planda tutuluyor..


                 ATATÜRK EĞİTİM PARKI Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’ndeki mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur yönetici, Sayın Serpil ÖZTÜRK ve gönüllülerinin  verdiği eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin bir sonucudur. Bu özenli süreç, eğitimde kaliteyi hedefliyor.


                Ekonomik zorluklar aşılır, siyasi krizler çözümlenir. Ancak çocukları harcanmış bir toplumu yeniden onarmak mümkün değildir inancıyla, gerçekleştirilen,  Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın, kuruluşunda, öncü rol üstlenen, Rahmetli Suna Kıraç’ ı da rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.


                TEGV ve ATATÜRK EĞİTİM PARKI ile nice 23 yıllara…


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi