4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEKNOKENTLER

Geçen hafta” Üniversiteler ve Üretim” başlıklı yazımdan sonra, telefonla görüştüğümüz, Mudanya Üniversite Rektörü, Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, “ Mudanya Üniversitesi’ nin -Sanayi ve kurum/kuruluşlarla, üniversitedeki bilimsel potansiyelin, sanayiye ve kurum/kuruluşlara aktarılarak, ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunacak.” Dedi.
           Ayrıca Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, “,,, bölgedeki firmaları, Ar-ge, inovasyon çalışmalarına yönlendirerek, üniversitedeki akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir işbirliğin yapılacaktır.” İfadeleri, ülkemizi açısından önemli bir gelişme olup, tüm üniversitelere de örnek teşkil edecek niteliktedir.
           Yeni kurulan Mudanya Üniversitesinin, bu hedefleri, kaliteli ve uygulamalı bir eğitim-öğretim yapacağının da teminatıdır.
             Ülkemizde, üniversite- sanayi işbirliğini sağlandığı diğer bir alan da “TEKNOKENTLER” dir.
             TEKNOKENTLER, üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri, katma değerli ürünler ortaya çıkardıkları, birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezleridir.
              Ayrıca üniversite, araştırma kurumları ve sanayi birimleri ile donatılmış ancak kent yaşamının gerektirdiği tüm hizmetleri içeren, teknoloji transferi, üretimi ve gerçekleştirilmesi ile geri kalmış bölgelerin ilerlemesini sağlamak amacıyla kurulan bilim ve teknoloji şehirleridir.   
              Fransa ve Japonya’da, uygulamaları görülmektedir. Teknopoller küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümesi ve gelişmesinden daha çok teknoloji transferine önem vermektedir.                                       
                Eskişehir’in sanayisi, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi için, elbette bugün sahip olduğu bu imkan ve olanaklar önemlidir. Ancak ulusal ve global pazarlarda, rekabetin sürekli ve kalıcı hale getirebilmek için, Ar-Ge çalışmalarına önem vermek ve  teknoloji üretmek için “ TEKNOKENT” kurmak zorundadır.
                Eskişehir’ de, TEKNOKENT kurulursa, üniversite, sanayi, girişimciler ve piyasalar arasındaki işbirliğini artıracaktır.  Bilgi ve teknoloji transferini kolaylaştıracak,  yüksek katma değerli, AR-GE ’ye dayalı, ileri teknolojiye sahip ürün ve hizmetlerin üretilmesine uygun altyapı, üstyapı ve hizmetleri kaliteli fiziksel çevrede sunan organizasyonu da sağlayacaktır.
                   Eskişehir’ de TENOKETLER’ le, ileri teknolojiye yönelik girişimciliği teşvik edilecek ve desteklenecektir.  Üniversite-sanayi işbirliğini güçlenecek, . Üniversite-sanayi arasında bilgi ve teknoloji transferini sağlanacak,  AR-GE çalışmalarının ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlayacaktır.  Üniversite ve sanayinin imkânlarını birleştirerek, yeni ürün, yöntem, süreç ve teknolojiler yaratılacaktır.
                   Eskişehir’ in, sosyo-ekonomik kalkınmasına etken rol oynayacaktır. Kentte ki her üç üniversitemizin de eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini destekleyerek, üniversitelerin vereceği hizmetleri zenginleştirip etkinleştirecektir.
                Sanayinin rekabet gücünü artıracak,  Ülke ve kent bazında katma değer yaratarak, ekonominin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Özellikle de yenilikçi teknolojilerin ve bu teknolojilere yönelik bilginin gelişmesini sağlayacak, yerel potansiyellerden yararlanarak, katma değeri yüksek üretim yapan yenilikçi şirketlerin oluşumunu ve gelişimine de katkıda bulunacaktır. 
                  Ayrıca nitelikli işgücünün, istihdamını sağlanacak, öncelikli olarak belirlenen sektörlerde, yakın bölgede ve tüm ülkede söz sahibi olunacaktır.  Sanayi-üniversite işbirliğini gelişecek ve sürekli ve kalıcı hale gelecektir.
               Bölgedeki teknolojik ve ekonomik altyapının gelişmesini sağlamak - Üretim sektörünün yenilikçi teknolojilere uyumuna katkı sağlamak Yenilikçiliğin ürün geliştirme ve üretimde gelişmesini sağlamak ve ürün kalitesiyle standardını yükseltmektir.
                  Aslında geçmiş yıllarda, bu yönde Eskişehir’ de önemli gelişmeler oldu. ESO tarafından gerçekleştirilmek istenen, Bilim Parkının temeli 12 Nisan 1997 tarihinde zamanın Cumhurbaşkanı Rahmetli Süleyman Demirel, tarafından atılmış 1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti.
             Bilim Parkı’nda "simge anıt", "TSE" "KOSGEB", "Girişimci geliştirme Merkezi" " İleri teknoloji ve AR-GE Bölgesi" , " Yüksek Okul ve Teknik Okullar Bölgesi", "Otel", "Golf Alanı","Yeşil Alanlar" ve "Serbest Bölge" yer alacaktı. Ayrıca Bilim Parkın’ da, Anadolu Üniversitesi bir "Meslek Yüksek Okulu",Koç Vakfı bir" " Endüstri Meslek Lisesi" ve Türk Telekom’ da bir "Meslek Lisesi" gerçekleştirecekti.
             Bilim Parkı, sadece Eskişehir’deki girişiciler için değil, ileri teknoloji kullanan her sektör ve ülkeden firmalara da kullanıma hazır işyeri sunacaktı. “Bilim Parkı", hedeflendiği şekilde gerçekleştirilemedi.
               Bilim Parkı bitirilmiş olsa idi, Eskişehir teknoloji ve AR-GE çalışmaları açısından, ciddi bir mesafe alacaktı. Ülkemizin ve Eskişehir’in, teknolojik gelişmesine katkıda bulunurken, ulusal AR-GE faaliyetlerinde ve Türkiye’nin, uluslararası teknolojiye katkılarını artırmada da katalizör olacaktı. Ne yazık ki düşünüldüğü gibi gerçekleştirilemedi.
                ESO Başkanlarından, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU’ nun, döneminde, " üniversite- sanayi işbirliğinin" ve " teknoloji üretim ve transferi” nin, kurumsal yapıya kavuşturulması, "hedef olarak alınmıştı.
               Yine ESO tarafından,  Eskişehir’in,  yatırım ve cazibe merkezi olmasına,  büyük katkı sunacak, “ESKİŞEHİR TeknoVadi KONSEPT PROJESİ” çalışmaları hayata geçer mi bilinmez ama gerçekleşirse Eskişehir bu alanda örnek kent olacaktır.
                Ayrıca Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı - ATAP A.Ş, 18 Eylül 1990 tarihinde, Anadolu Üniversitesi, ESO ve EOSB’ de bulunan 16 şirket tarafından,  gerçekleştirildi.  ATAP A.Ş başarılı çalışmalarını devam ettiriyor.
               TEKNOKENT için, Eskişehir’ in,   geciktiği söylenebilir. Ancak bu dönüşü olmayan yol değildir. Yeter ki Eskişehir’ de, dünün, bugünün ve yarının “ teknoloji” serüvenleri, tam idrak edilebilsin ve o idrakin ışığında kararlı adımlar atılsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi