4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEMA' YA SAHİP ÇIKILMALIDIR

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), 11 Eylül 1992 tarihinde, Rahmetli Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit tarafından, Türkiye’nin, geleceğini tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine karşı, toplumsal duyarlılığı arttırmak ve bu mücadelenin, devlet politikası haline gelmesini sağlamak için kuruldu. Bugüne kadar da başarılı oldu.
           TEMA topraklarımızın ve doğal yaşamın, korunması açısından önemli vakfımızdır. Çünkü Türkiye’nin, yüzde 89’u erozyon ve buna bağlı çölleşme riskiyle karşı karşıya... Otlar, çalılar, ağaçlar, sert esen rüzgâra ve akıp giden suya inat, toprağa tutunmaya çalışıyor. Toprağı savunan, son bitkiler ve ağaçlarda giderse, çölleşme kaçınılmaz olacaktır.
            Öncelikle ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasal partilere ve hükümetlere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın yayın organlarına, toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin, çöl olma tehlikesini anlatmaktır.
           TEMA, bu hedef doğrultusunda, siyasi güçleri, doğal varlıkların yok edilmesi ve erozyon sorununa çare bulmadan, iktidar olamayacaklarına inandırma çabasındadır. Bu nedenle başta erozyon sorunu olmak üzere, çevre sorunlarına karşı duyarlı, bilinçli ve etkin bir kamuoyu oluşturmaya çalışılmaktadır.
            TEMA, Vakfı, ülkemizin, en değerli hazinelerinden birinin toprak olduğunun bilincindedir. Bu nedenle, orman, çayır, mera ve tarım alanlarının, su ve bitki gen kaynaklarının, doğanın korunması ve erozyonun önlenmesi ile insan kaynaklı iklim değişikliği konularında, belli bir devlet politikasının, zorunlu olduğuna inanmaktadır.
            TEMA efsane başkanı, Rahmetli Hayrettin KARACA, ülkemizde gönüllük alanında, emsali nadir ve doğa hayranı bir insanımızdır. Özelikle de ağaçlandırma ve erozyona karşı mücadelesi, herkese örnek teşkil edecek niteliktedir.
          Yıllardır, inandığı dava uğruna, kendi kaynaklarını kullandı. Kaynak yarattı, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirdi. Doğayı korumak için, gerektiğin de daha çok çalıştı. En önemlisi de yaşanılan yoğun strese, tahammül etti.
            Doğayı korumak için,İnsanın, hata yapma gibi, bir lüksü olmadığını, hep söyledi.. Çünkü söz konusu olan, doğa ve insan yaşamıydı..
           Rahmetli KARACA, yıllarca, her türlü gelişme ve üretimin, etkili çevresel koruma ile birlikte olacağına inandı ve halkı da inandırmak için de yıllarca mücadele etti. Erozyon ile her türlü, fedakârlığı yaparak, mücadele verdi.
             TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı, Rahmetli Toprak Dede Hayrettin KARACA’ yı, TEMA Vakfı Eskişehir İl Temsilcisi Halil GÜNGÖR ve ekibi ile birlikte, Yalova’da evinde, ziyaret ettik. Her sözünde, “Ana vatan”,” Anadolu kültürü” ve “doğa” sözcüklerin, dilinde düşürmedi.
             Sayın Hayrettin KARACA,  yıllardır, devlet adamlarına ve halkımıza, ülkemizin, erozyon sorununu, kaybettiğimiz toprağımızı, usanmadan anlattı. Ömrünü, doğaya, güzelliğe, iyiliğe, berekete ve toprağa adadı.
              Rahmetli KARACA, yalnız ulusal bazda değil, uluslararası alanda da örnek oldu. Nitekim Birleşmiş Milletler, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin KARACA ’yı, “Orman Kahramanı” ilan etti. BM Sekretaryası tarafından belirlenen jüri, 2013 yılında 30 ülkeden 47 adayın arasından Hayrettin Karaca’yı seçerek, “Orman Kahramanı” ödülüne layık buldu.
              Rahmetli Hayrettin KARACA, ödülünü, İstanbul’da, 197 ülkenin, katılımıyla yapılmakta olan BM 10. Orman Forumu kapsamında 10 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen törende almıştı.
            Rahmetli KARACA, doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan ve doğa sevgisi gibi, çeşitli vasıfları ve ideal karakteri ile yaşamımızda, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde yer bulmak zorundadır. Çünkü ülkemizdeki, mümtaz şahsiyetler, insanlık, özellikle de çocuk ve gençlerimiz için, somut birer örnektir.
             Elbette Eskişehir’ de de TEMA Vakfına,  yıllardır, başarı ile hizmet eden gönüllülerimiz de vardır. Bu gönüllülerimizden biri de TEMA Vakfı,  Eskişehir İl Temsilcilerinden, Sayın Halil GÜNGÖR’ dür.
            Sayın GÜNGÖR, yıllardır inandığı dava uğruna, Kaynak yarattı, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirdi. Rahmetli KARACA gibi,  yoğun stres, tahammül etti. Doğayı korumak için,İnsanın, hata yapma gibi, bir lüksü olmadığını, hep söyledi..
              İnsan ve doğa dostu olan, Sayın Dr. Halil GÜNGÖR, 20 yıldır sürdürdüğü Tema Eskişehir İl Temsilciliği görevinden, kendi isteği ile ayrıldı Ancak TEMA Vakfı, her zaman gönlündedir.  TEMA Vakfı, konu yapıldığı zaman, gözleri dolar.
          Sayın GÜNGÖR,  başarılı çalışmaları yanında,  TEMA gönüllüleri iile birlikte TEMA’ya,  Eskişehir’ de,  bir bina kazandırarak, ülkemizde bir ilki de başarmışlardı.
             Rahmetli Hayrettin KARACA, dönemindeki başarılı çalışmalara ulaşabimesi için TEMA’ya,  sahip çıkılmalı, her kesim de imkanları ölçüsünde çalışmalarına katkıda bulunmalıdır. 
           Başarılı çalışmaları ile dikkat çeken, ancak kendisi isteiyle TEMA Eskişehit il temsilciliğinden ayrılan, Sayın Ergun MUTLU’ nun yerine,  birlik ve berberliği sağlayacak teman gönüllüleri arasından, bir  Eskişehir il temsicisi atanmalıdır..
             TEMA Vakfı ve Karaca Arboretumu’nun kurucusu, Toprak Dede olarak bilinen, Rahmetli Hayrettin KARACA, 97 yaşında, hayata gözlerini yumdu. Cenazesinde bir tek devlet görevlisi yoktu ama TEMA’ nın,  her icraatında, ülkemizde yapılacak her ağaçlandırma ve erozyonla mücadeled süreli  hatırlancak, Sayğı, minnet ve rahmetle anılacaktır.      
          


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi