4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TEMEL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ

    İyi Parti Milletvekili Sayın Arslan Kabukçuoğlu, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş tarafından gündeme getirilen, “Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi” ile ilgili olarak ülkemizdeki üniversitelerdeki başarısızlığı ve mezun olan insanlarını iş bulamadığını gerekçe göstererek eleştirdi.
    Oysa ESO’ nun, gerçekleştireceği “Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi’ nin, bir ihtiyaçtan düşünülmüştür.   ESO, doğanın işleyişiyle ilgili ve sanayinin gelişmesi için  temel bilgi üretiminin sürdürülebilirliği için, yüksek düzeyde eğitimli gençlerin, yetiştirilmesinin, önemli olduğunun da bilincindedir.
    Ayrıca Temel bilim ve eğitim,  insanlık tarihinin bütün dönemlerinde iç içe oldu,  Her alanda başarı, bilim ve İnovasyona ulaşmanın anahtarı da temel bilim ve Kaliteli Eğitimdir.
    Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi’ nin, düşünülmesi bile bir başarıdır.
    Çünkü ESO, temel bilimler olan, matematik, fizik, kimya, biyoloji ve astronomi Diğer bilim dallarına ve tüm mesleklere  ‘temel‘ oluşturduğunu topluma hatırlattı.
    Ayrıca ülkemizde, öğrencilerin, üniversitelerde temel bilimleri çok tercih etmediği, bu konuda bir sıkıntı olduğu görülüyor. Temel bilimlerde, son yıllarda yaşanan bu olumsuz durum YÖK rektörler toplantısında da konuşuldu.
    Toplantıda bir konuşma yapan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlarından, Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ”Temel bilimlerdeki son yıllardaki yaşanan olumsuz durum hepimizi endişelendiriyor, bunlara da yönelik bazı kararlar almak durumundayız. “ demiştir.
    Türkiye’ nin, önümüzdeki dönemde bilgiye dayalı bir ekonomik büyüme modeline ihtiyacı olduğu, bunun da inovasyon olmadan olamayacağı konusunda, her kesim hemfikir. Fakat temel bilimlerin, bu süreçteki rolü ve önemi konusunda toplumda bir kesim aynı noktada değildir.
       ESO Başkan Sayın Celalettin KEŞİKBAŞ ve ekibi,  temel bilimler olmadan ülke ve Eskişehir sanayisinin, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olmayacağının farkındadır.. O nedenle de Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi’ni gerçekleştirmek istiyorlar.
    Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından, Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi gerçekleştirilirse,  Eskişehir ve bölgesinde, stratejik öneme sahip, havacılık, savunma sanayi, raylı sistemler, makine  imalat, beyaz eşya ve ileri seramik gibi, sektörlerdeki yaratıcı fikirlerle desteklenmesi ve yeniliklerin tanıtılacak olması, Eskişehir’deki, bu sektörleri ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yapacaktır.
     ESO, bünyesindeki olumlu gelişmeleri, “Temel Bilimler Üniversitesi” ’ile daha da ileri boyuta taşımak istiyor.
     ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, Eskişehir’de sanayinin gelişimini hızlandırmak, ihracat ağırlıklı, bir yapıyı oluşturmak, mesleki eğitim için, ciddi gayret gösterirken,  üyelerine destek, kılavuz ve itici güç olmayı da sürdürüyorlar.
    Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş ülkemizin temel bilimler vizyonuna katkı sağlayacak, kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri olacak  olan “Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi” tüm illere ve üniversitelere de örnek olacaktır.
    Eskişehir Sanayi Odası, özel sektör firmaları, kamu ve üniversitelerimizin ortak aklı ve ihtiyaçları doğrultusunda fizibilite çalışmalarına, en kısa sürede başlanacağını ifade eden  Sayın Kesikbaş, Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi’nin  mesleklere kalite ve nitelik kazandıracak Fen Bilimleri, Fizik, Kimya, Matematik ve Biyoloji alanlarında eğitim vereceğini söyledi.
    Bu kapsamda "Öğrenci -üniversite", "üniversite-toplum" ilişkisi ve en önemlisi akademik içerik, bu kurala göre yapılandırılacaktır.
    ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ’ ın, Teknoloji ve bilimin baş döndürücü bir hızla geliştiği dünyada amacımız ileri teknoloji buluşların kuluçka merkezi olacak bir üniversiteyi, bir bilim yuvasını Eskişehir’e kazandırmak istiyor..
     ESO’ nun, gençlerimizi geleceğin bilim adamları olarak yetiştirmek istemesi,. Bilime ve inovasyona ulaşmanın anahtarının kaliteli eğitim olduğuna inanması, Teknoloji odaklı küçük girişimler, start-up firmalar, buralardan çıkıp küresel ölçekte değer yaratan markaların başarı hikayelerini takip etmesi, Eskişehir sanayisi açısından makro hedeflerdir.
    Ayrıca düşünülen Üniversitenin, İleri ve Türev Malzemelerle İlgili bir Araştırma Merkezi olarak düşünülmesi, Eskişehir’ i, her alanda ileri götürecektir
    Düşünülen Üniversite, bilimsellik ve araştırma odaklı olacak. Bilimsel bilginin üretimi, kullanımı, aktarımı ve yaygınlaştırılmasında, zengin araştırma kültürü ve altyapıya da sahip olacaktır.
    Ülkemizde, Temel bilimlere dayalı teknik üniversiteler, diğer normal üniversitelere göre hiç şüphesiz daha kaliteli eğitim sunmaktadırlar. Çünkü eğitim sunma olanakları ve laboratuvar koşulları daha donanımlıdır bu da eğitim sunma kalitesini artırır.
    ESO’ nun gerçekleştireceği “Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi”, Eskişehir vizyonuna ve markasına çok ciddi değer katacak. sektörler yeni markaları için bilim ve teknoloji temelli alanlara odaklanacak, temel bilimlerde arzu edilen seviyeye ulaşacak,  yetiştirdiği gençler sayesinde  Sektörler, ulusal ve global pazarlarda da söz sahibi olacaktır.         
    Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi