4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TOPRAK DEDEYİ KAYBETTİK

 


           Yaşamını yitiren, TEMA Vakfı'nın kurucusu, Rahmetli Hayrettin Karaca, Cemal Reşit Rey Salonu'nda ve Fatih Camii'nde düzenlenen, cenaze törenlerinin ardından toprağa verildi.


            Cemal Reşit Rey'de, düzenlenen törenin ardından, Karaca'nın tabutu Fatih Camii'ne getirildi. Cenaze törenine, eski bakanlardan Sayın Ali Babacan, CHP İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu, CHP eski Yalova Milletvekili Sayın Muharrem İnce, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Sayın önder Aksakal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın  Ekrem İmamoğlu, Karaca ailesi, TEMA Vakfı üyeleri, yaşam alanı savunucuları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


            Ak parti, İyi Parti diğer partilerden ve hükümetten, katılımın olmaması, dikkat çekti.


            Ayrıca doğa, özellikle de toprak için, yaptığı fedakârlıkları, ortada iken,  Rahmetli Hayrettin KARACA’ ya, devlet töreni yapılmaması, en azından hükümetten, tek bir bakanın, katılmaması vefasızlık değil de nedir?


            Rahmetli KARACAN,  sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin, bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradesiyle, TEMA’ nın, kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için, hiçbir menfaat beklemeden her türlü fedakârlığı yaptı.


            Rahmetli KARACA, doğayı korumak için, gerektiğin de az eğledi, daha az uyudu ve daha çok çalıştı. En önemlisi de yaşanılan yoğun strese, tahammül etti. Doğayı korumak için, İnsanın, hata yapma gibi, bir lüksü olmadığını, hep söyledi


            Toprak Dede KARACA’ yi,  geçmiş yıllarda, TEMA Vakfı Eskişehir İl Temsilcisi Halil GüNGöR ve ekibi ile birlikte, Yalova’da evinde, ziyaret ettik. Dikkat ettik. Her sözünde, “Ana vatan”,” Anadolu kültürü” ve “doğa”, “erozyon” gibi sözcükleri, dilinden düşürmedi  “BEN” diyenlere, ben değil, “BİZ” diyerek, ikaz etti. Bu felsefesi ile de TEMA gönüllülerine, ülke insanımıza, örnek oldu.
          Sayın KARACA, yıllarca, her türlü gelişme ve üretimin, etkili çevresel koruma ile birlikte olacağına inandı ve halkı da inandırmak için de yıllarca mücadele etti. Erozyon ile her türlü, fedakârlığı yaparak, mücadele verdi. özelikle de atalarımızın ve torunlarımızın emaneti olan toprakları, korunması için, her platformu kullandı ve hiçbir fedakârlıktan da kaçınmadı. Doğa ve özellikle de “EROZYONLA” ilgili, mücadelesi ile de örnek oldu


            Rahmetli KARACA,  tüketim konusunda da örnek bir insanımızdı. Kırmızı süveteri delik deşik olmasına rağmen, hala üzerinde; ayakkabısı da yamalıydı.. Sökük paltosunu, pantolonunu, yakalarını, ters-yüz ettiği gömleklerini, yıllardır kulladı. 10 yıldır, hiçbir şey almamış üzerine. Karaca markasının ve TEMA Vakfı'nın kurucusu, Rahmetli Hayrettin Karaca "param var ama tüketmeye hakkım yok" diyerek,'al tüket ve yok et' diyen tüketim toplumuna, açtığı savaşla da gurur duyuyordu.
                Rahmetli KARACA, yalnız ulusal bazda değil, uluslararası alanda da örnek oldu. BM Sekretaryası tarafından belirlenen jüri, 2013 yılında 30 ülkeden 47 adayın arasından Hayrettin Karaca'yı seçerek, “Orman Kahramanı” ödülüne layık buldu. Hayrettin Karaca, ödülünü, İstanbul'da, 197 ülkenin, katılımıyla yapılmakta olan BM 10. Orman Forumu kapsamında,, 10 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen törende almıştı.


             Orman Kahramanı Rahmetli Hayrettin Karaca, ayrıca  İsveçli Doğru Yaşam ödülü Vakfı tarafından verilen ve Alternatif Nobel ödülü kabul edilen, “Doğru Yaşam Onur ödülü” alarak, ülkemizi ve çevrecileri gururlandırmıştı. 


            Rahmetli Hayrettin KARACA, Türkiye’deki, 5 üniversiteden, (Ege üniversitesi, Kırıkkale üniversitesi, Karadeniz Teknik üniversitesi, ODTü, Anadolu üniversitesi) fahri doktora unvanı aldı. Ayrıca KARACA ’nın, ulusal ve uluslararası alanda, çok sayıda ödülü bulunmaktadır.


            Rahmetli KARCA, yalnız doğadaki, çalışmaları ile değil “Okumakla mükellefim. Olanın olmayana, bilenin, bilmeyene borcu var. Malını mülkünü verirsin, orada biter borcun. Mesela Yalova’daki botanik bahçemi, vakıf yaptım ama borcum bitmedi topluma. Şimdi borcumu, bilgi sahibi olarak ve bunu aktararak ödüyorum. Okumak ibadettir, okumamak, Cumhuriyet’e ihanettir.’ düşüceleri ile de rehber oldu.


.          Rahmetli KARACA, yaşamı süresince olduğu gibi, gelecekte de insanlarımız, özellikle de çocuklarımız, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sorumluluk sahibi ve  güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerler yanında, doğa sevgisini de onunla tanıyacaklar.


             Türk insanı, onu asla unutmayacaktır. çünkü Rahmetli Hayrettin KARACA, ülkemizde, gönüllük alanında, emsali nadir ve doğa hayranı örnek bir insanımızdır. özelikle de ağaçlandırma ve erozyona karşı mücadelesi, herkese örnek teşkil edecek niteliktedir. Yıllardır, inandığı dava uğruna, kendi kaynaklarını kullandı. Kaynak yarattı, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirdi.


             Rahmetli KARACA' yı, sözcüklerle anlatmak o kadar güç ki... Yıllardır, devlet adamlarına ve halkımıza, erozyon sorununu, kaybettiğimiz toprağımızı, usanmadan anlattı. ömrünü, doğaya, güzelliğe, iyiliğe, berekete ve toprağa adadı. Her türlü fedakârlığı da yaptı


             Rahmetli KARACA, ebediyete intikal etti. Ancak geride bıraktığı değerleri ile hep hatırlanacaktır. Doğamızı ve topraklarımızı, korumada, özelliklede erozyonla her mücadelede, hep aramızda olacak, ebediyen de bizimle birlikte yaşayacaktır.


               Ruhu Şad, mekanı Cennet olsun..


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi