4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜRASAŞ VE TÜLOMSAŞ

                     
            3 Mart 2020 tarihinde, yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Eskişehir’deki lokomotif fabrikası TÜLOMSAŞ, Sivas’taki yük vagonu fabrikası TÜDEMSAŞ ve Sakarya’daki yolcu vagonu fabrikası TÜVASAŞ, birleştirilmiş, yönetimleri  Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.’nin (TÜRASAŞ) devredilmişti.
           TÜLOMSAŞ Genel Müdürü,  Sayın Hayri AVCI gibi,  sektörde, başarılı yöneticiler varken,  TÜRASAŞ’a,  1996-2019 yılları arasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Metro İstanbul A.Ş.’de,  yöneticilik yapan, Sayın Mustafa Metin Yazar, Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı.
           TÜRASAŞ’ ın, merkez teşkilatı Ankara’da oluşturulurken, Eskişehir, Sakarya ve Sivas kentlerinde de bölge müdürlükleri oluşturulmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı Kamu İşletmeleri Raporu’na göre, TÜRASAŞ,  kurulduktan dokuz ay içerisinde,109.7 milyon TL’lik zarara imza attığı ortaya çıktı.
            Yine rapora göre TÜRASAŞ,  dokuz ay içinde   33 adet lokomotif bakım, onarım ve revizyonu, 86 adet yük vagonu onarımı, 10 adet dizel motor onarımı, 48 adet cer motor imalatı ve 161 adet cer motoru onarımı yaptı.
             Oysa her yıl kar eden, TÜLOMSAŞ, dokuz ay önce,  bir dünya şirketi ve sektörününde, yükselen yıldızı olarak olarak gösteriliyordu.   
             TÜLOMSAŞ Genel Müdürü, Sayın Hayri AVCI döneminde, TÜLOMSAŞ, yalnız, bir yılda 55 lokomotif üreterek, tarihinin en yüksek lokomotif üretim, performansına ulaştı. Çeşitli tipte, 250 vagon, 4 dizel jeneratör seti, 100 cer motoru üretimi, TCDD filosundaki 66 lokomotifin bakım, onarım ve revizyonuyla 287 cer motorunun onarımının yapıldığı, TÜLOMSAŞ tesislerindeki imalatların, ülkemize ekonomik katkısı 346 milyon lira olmuştu.
               TÜLOMSAŞ, haftada 1, ayda 4 adet E 68000 tipi elektrikli ana hat lokomotifi ve ayda, 2 adet DE 36000 tipi dizel elektrikli ana hat lokomotifi olmak üzere, ayda toplam 6 lokomotif imal ediyordu.
                 TÜLOMSAŞ, TCDD için, 20 adet yüksek teknolojiye sahip, yeni nesil DE 36000 tipi dizel elektrikli ana hat lokomotifi imalatını tamamladığını, ayrıca General Electric firması için, Avrupa’ya ihraç edilmek üzere, 10 adet de lokomotif imal etmişti.
             AyrıcaTCDD, hizmetinde kullanılmak üzere, bir yılda 72 adet E 68000 tipi elektrikli ana hat lokomotifin üretimi, TÜLOMSAŞ tesislerinde gerçekleştimişti.. İleri teknoloji ürünü olan, bu lokomotiflerin, TÜLOMSAŞ tesislerinde üretilmesiyle, imalat sürecinde, yan sanayiye aktarılan işler sayesinde, istihdama önemli oranda katkı sağlanmış, teknolojik kazanımın yanında ekonomik anlamda, ülkemize önemli oranda katma değer sağlamıştı.
            TÜLOMSAŞ ile General Electric Transportation/ABD Şirketi arasında Stratejik Ortaklık çerçevesinde, 30 lokomotiflik Sipariş Kontratı, Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM ve ABD Ulaştırma Bakanı Sayın Ray LAHOOD   huzurlarında, Ankara’ da TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri AVCI ile GE Transportation CEO’su Lorenzo SIMONELLI tarafından imzalanmıştı.
          TÜLOMSAŞ ile General Electric ortak işbirliği ile Avrupa’ya ihraç edilmek üzere imalatı tamamlanan "ilk lokomotif" Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM, tarafından törenle ihraç edilmişti.
           TÜLOMSAŞ’ daki AR-GE merkezi tarafından, devam ettirilen,  Dizel yeni nesil Co-Co tipi Lokomotif Projesi,  Özgün Motor Projesi Yeni nesil 8 silindirli 1200 HP Dizel Motor Projesi,  Cer Konvertörü,  Lokomotif İzleme Sistemi TLMS, LPG Vagonu Projesi,  Yangın  Söndürme Vagonu Projesi. Dizel Motor Modernizasyon Projesii    Döner Köprü Projesi,   Vagon Taşıma Aracı gibi projelleri, Ar- Ge Merkezini ziyaretimizde, dikkat çekmişti.
             TÜLOMSAŞ’ da, Dijital dönüşüm süreçlerinde şirket bünyesinde ERP, PLM,  EBYS,  PDKS, CAD/CAM, SOLİDWORKS,  EPLAN, PROJECT, GREENDOCS ve personel tarafından geliştirilen yazılımlar kullanılıyordu.
            Elbette bu başarılı performans, tesadüfen elde edilmedi.  Dünyadaki ve sektördeki rekabet,  teknolojideki baş döndürücü gelişmeler, ürün ömrünün kısalması, kalite yarışı gibi kavramlar, TÜLOMSAŞ’ da, stratejileri değiştirdi. TÜLOMSAŞ, her türlü zorluğa rağmen, hedeflerinden ve kaliteden ödün vermedi. 
            Çünkü Raylı Sistemler Sektöründe,  rekabet kızıştı, İyi olan satmaya başladı, TÜLOMSAŞ, bu iyiler arasına yer almak için çalıştı ve bunu da başarmıştı.
           Öte yandan Marin Dizel Jenaratör Seti İmalatı Projesi ile TÜLOMSAŞ’ ın, kendi marka ismini taşıyan ve yerli olarak üretilen, 8 marin dizel jenaratör seti imal edildi. Bu jenaratör seti, Van Gölü’ne indirilen ülkenin, en büyük feribotuna monte edildi.
             TÜLOMSAŞ; 126 yıllık tecrübesiyle, lokomotif ve vagon üretimi ve revizyonu, cer motoru imalatı ve revizyonu, boji imalatı ve revizyonu, lokomotiflerin montajı ve demontajı gibi birçok alanda, faaliyet göstermekteydi.
            TÜLOMSAŞ, 1500’e yakın çalışanı ve güçlü tedarikçi ağı ile birlikte, Türkiye’nin, tek lokomotif üreticisiydi. 7 fabrikası ve Ar-Ge Merkezi ile Orta Doğu’nun, en büyük demiryolu araçları üretim merkeziydi.
              TÜLOMSAŞ, TÜRASAŞ’ la birleştirilmeyerek, özerek hale getirilse, yani, ayrı bir yasayla, kendi kendilerini, yönetme hakkı  sağlansa, sektöründe söz sahibi olurken,  dünya markası ve küresel şirket olurdu.
              Ancak TÜLOMSAŞ’ ın,  başarıları ve sektörde liyakat gözardı edilerek,  oluşturulan TÜRASAŞ’ın,  dokuz ayda, 109.7 milyon Tl. zarar etmesi, her yıl kar eden asırlık TÜLOMSAŞ’ ın,  TÜRASAŞ’la birleştirilmesininin, ne kadar yanlış bir karar olduğunu da ortaya koydu. Çok yazık…
           



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi