4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TURİZM BACASIZ FABRİKADIR

Siyaset, sorunları çözme ve sonuç alma sanatıdır. Halk için, fedakârlıktır,  onların müreffeh, iyi bir hayatı sürmelerini sağlama sanatıdır. Çekişme ve tartışma aracı değil,  ülkemiz, kentlerimiz, beledelerimiz ve milletimiz adına,bir şeyler yapabilme fırsatıdır.


             Aristo’ nun söylediği gibi   “SİYASET, ÜLKE SORUNLARIYLA UĞRAŞMAK İŞİDİR”.  Bu nedenle de siyasetçi,  temsil ettiği ülke, kent ilçe ve beldenin sorunları gündeme getirmek ve çözümü için de gayret ve caba göstermek zorundadır.


                 Elbette ülkemizde, kentlerde ve ilçelerde, siyasetin gereğini yapan, sorunlarını gündeme getiren, çözümü için de caba gösteren, siyasetçiler vardır. Bu insanlarımızdan biri de Sivrihisar İYİ PARTİ İlçe Başkanı Sayın Recep TOPTAŞ’dır


                  Sivrihisar, İyi Parti İlçe Başkanı, Sayın TOPTAŞ, görevi aldığı günden itibaren, Sivrihisar’ ın, KÜLTÜR” , “EĞİTİM” ,” “EKONOMİ” , “SAĞLIK” ve “TARIM ve “TURİZM”  alanındaki sorunlarınıı,  kamuoyu ve basınla, sürekli paylaşıyor. Çözümü için ciddi de gayret gösteriyor. Sonuçta alıyor. Bugüne kadar da küçümsemeyecek sayıda ilçedeki,  işsiz insanlarımızı da iş sahibi yaptı.


              Sayın Recep TOPTAŞ, yaptığı basın açıklamasında, Sivrihisar ilçesinin tarih, kültür,  inanç ve termal turizm konusunda hak ettiği yere gelmesi gerektiğini belirtikten  sonra,” İlçemiz, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Turizmin her dalını içinde barındıran, saymakla bitmeyen doğa, tarih, kültür açısından, çok önemli değerlere sahiptir” dedi.


               Gündeme getirilen,  tarihi ve kültürel zenginlik, fiziki bütünlük ve biyolojik çeşitlilik,  Sivrihisar’ da, sürdürülebilir turizm ve İlçedeki ekonomik süreklilik, açısından da önemlidir.


             Sayın TOPTAŞ’ a göre,  UNESCO, dünya geçici listesinde yer alan Selçuklu döneminden kalan Anadolulun, en büyük 67 ahşap direkli 786 yıllık ulu camii. İlçenin en görkemli yerinde bulunan, 130 yıllık saat kulesi ve seyir tepesi.1881 yılında yapılan, Anadolu’da bulunan en büyük kiliselerden, Ermeni Kilisesi ve Ermeni Hamamı. Frigya kralı Midas tarafından kurulan Kibele kültürünün kutsal kenti: Pessinus, Harabeleri. Turizm açısından önemli imkânlardır.


               Sayın TOPTAŞ’ ın  belittiği ilçedeki Akdoğan Mescidi, Hızırbey Mescidi, Alemşah Kümbeti, Haznedar Camii, Hoşkadem Camii, Kurşunlu Camii,Aziz Mahmut Hüdai Camii, Kümbet Camii. Ermeni Kilisesi, , Friglerin, inançlarına bağlılıklarının göstergesi olarak Tanrıça Kybele’ye, adanmış kutsal bir yerleşim yeriydi ve sadece rahiplerin yaşadığı bir kenti. Pessinu,  inaç turizmi açısında, önemli tarihi eserlerdir.


             Yine Sayın TOPTAŞ’ a göre,  İlçede doğa sporları yönünden, rekking, hiking, kampçılık, kuş gözlemciliği, kaya tırmanışı için, uygun olan Karakaya tırmanış bölgesi. Toplam alanı 1000 dönüm civarında olan,  bünyesinde de çok sayıda balık ve kuş türlerine ev sahipliği yapan tabiat harikası, balık damı görülmeye değer yerlerdir


           İlçede mavcut, Tombak Kaya, Şinşırak Tepesi, Bal Kayası, Edincik Tepesi, Kartal Kayası, Dev Kayası, Yazıcıoğlu Kalesinin, dünya doğal mirası olarak,  UNESCO’nun, listesi alınması yanında, Jeopark ve sürdürülebilir turizm açısından önemlidir.


            Nitekim Sivrihisa’ da ÜNESCO yetkilileri ile yapılan toplantıda, Son yıllarda, dünya ve UNESCO ‘ nun, gündeminde olan, “JEOPARK”  ve “JEOTURİZM”, açısında  UNESCO heyeti tarafından, Sivrihisar bölgesinin,  müsait olduğu da sıkça vurgulandı. 


            Ayrıca ilçedeki oluşturulacak Jeopark içinde, estetik, nadirlik ve bilimsel değerleri bakımından, yerel veya uluslararası, öneme sahip üstün nitelikli yerler de mevcuttur.


             Sayın TOPTAŞ’ın, gündeme getirdiği,  İlçede, birçok hastalıklara,  özellikle suyu cilt hastalıklarına şifa ola 1175 yılında, UMURBEY, tarafından yapılan,  Çardak Hamamın sıcaklığı, 36 derecedir. Suyun debisi, 45 lt/sn’dir


             Kaplıcanın suyu, Bikarbonatlı, kalsiyumlu, sodyumlu, Bromürlü ve radyoaktif birleşime sahiptir. Suyunda ayrıca Kükürt mevcuttur. Cilt, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizma hastalıklara, eklem kireçlenmeleri, sinir kas yorgunlukları, dolaşım sistemi, hastalıklarına yararlıdır.


             Sayın TOPTAŞ, “Nasrettin Hoca, Yunus Emre, Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u fethettikten sonra, şehrin ilk kadısı Hızırbey, peygamber efendimizin sahabelerinden Selman-ı Farisi, Şeyh Abdülvehhap, Seyit Nurettin,Seyit Mahmut Suzani,Çandarlı Kara Halil Paşa,Sinan Paşa,Şeyh Baba Yusuf, Aziz Mahmut Hüdai,Prf.Mehmet Kaplan ve adını sayamadığı nice değerleri de  sürekli kamuoyu ve basınla paylaşıyor.


               Sayın TOPTAŞ ,”Turizmin, her çeşidini içinde barındıran, doğa, tarih, kültür, inanç ve termal turizmi bakımından, dünya harikası olan ilçe, her türlü tanıtımı yapılarak hak ettiği yere gelmelidir. Bu başarıldığı takdirde, ilçe hem ekonomik, hem sosyal kültürel alanlarda, daha hızlı büyüme sağlamış olacak, aynı zamanda da ilçeden şehire göçün önüne geçilmiş olacaktır.”” görüşündedir.


            Diğer yanda İlçedeki  Hamamlar, Bedestenler,  Camiler,  Kümbetler, Türbeler    Sarnıçlar, Şadırvanlar, Mozaikler, Minyatürler  Hatlar, Tezhipler,  Ağaç Oyma, Kalem İşleri, Sivirhisar kilimleri, Giysiler,  el işleri,  İşleme ve Oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.


             Ayrıca Sivrihisar’ ın, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak, insana büyük keyif verir.


               Turizm Bacasız Fabrika ve kalkınmanın da lokomotifidir. Yeter ki   Sivrihisar’ın, "KÜLTÜR" ve "TARİHİ" mirası, yanında “DOĞASI”  arzu edilen boyutta,  turizm ve ilçe ekonomisine, kazandırılsın.


        


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi