4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TURİZM BACASIZ FABRİKADIR

 Ülkemizde “Turizm Haftası” Etkinlik Programı 26.07.1976 tarih ve 1893 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 1977 yılından itibaren Mart ayının ikinci Pazartesi günü olarak kutlanmıştır.


            1983 yılından itibaren olumsuz hava şartları ve turizm sezonunun açılışı gerekçesiyle 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanmasına karar verilmiştir.
          Turizmin bütün bir yıla yaygınlaştırılması, alternatif turizm türleri ile bu konuda Bakanlık ve turizm sektörü tarafından yapılan çalışmalar, projeler hafta boyunca çeşitli etkinliklerle gençlere ve halka anlatılmakta, turizmden en yüksek geliri sağlamada yapılması gerekenler ve elimizdeki değerlere sahip çıkma konusunda halkımız bilinçlendirilmektedir.


             Ülke genelinde 15-22 Nisan 2022 tarihleri arasında kutlanan 46. Turizm Haftası etkinlikleri Eskişehir’de düzenlenen açılış töreni ile başladı. 


               Turizmi; ekonomik, siyasal, kültürel ve tarihsel boyutları olan çok önemli bir faaliyettir.. Bu nedenle de ESKİŞEHİR’ de, son yıllarda, turizm ivme kazandı. Hafta sonun da ciddi boyutta turist geliyor.


               Eskişehir’de, kentle ilgili olarak, birçok Kurultay, sempozyum seminer, panel gibi toplantılarda yapıldı. Bu toplantılarda, kentin bugünü, geleceği ve sorunları tartışıldı.  Çözüm yolları da önerildi. Ancak  turizmle ilgili arzu edilen boyutta bir etkinlik yapılmadığı gibi turizmle ilgili bir mastır plan gerçekleştirilemedi.


              Aslında Yıllardır, Eskişehir’de, “Turizm Mastır Planı” gündemde. Toplantılar yapıldı. Ne gibi kararlar alındı veya önerler yapıldı, bilinmez ama. Eskişehir’in,  gerçekçi bir “TURİZM MASTER PLANI” na ihtiyacı vardır.


                 Turizm alanında yapılacak planlama, hem bölge ve bölge dışından gelecek turizm yatırımcılarına rehber olacak, hem de bölgedeki turizmle ilgili çalışmaları ve girişimleri de doğru yönlendirilecektir.


                    Ayrıca ESKİŞEHİR’ de gerçekleştirilecek, bir “TURİZM MASTER PLAN” da turizm, doğa, kültür,  tarihi doku birlikte düşünülmelidir.


                 . Bugün ülkemizde ve tüm dünyada, doğayı ve kültür değerlerini korumak için, yerel bazda eyleme geçildi. Yörelere özgü doğa, doğal çevre, tarihi ve kültürel değerler ve ürünler keşfedildi. Bunlar turistlere sunuldu.


                      ESKİŞEHİR’ de, turizmle yapılacak her icraatta, doğa, doğal çevre, tarihi ve kültürel miras, bir arada yer almalı ve birlikte düşünülmelidir. Çünkü çağımızdaki sürdürülebilir, turizm sektöründe, bu unsurlar olmazsa olmaz konumdadır.


                         Dünyada,  sürdürülebilir Turizm akımı, 1992 yılındaki Birleşmiş Milletler, Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonrası oluşmuştur. Yerel Gündem, 21’ın ve 2003’teki Birleşmiş Milletler Johannesburg Sürdürebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı’nın, temel konularından biri de, “Doğal Çevre” olmadan turizm olmayacağı tezi idi.


                       Dünyadaki gelişmeler, bu yönde olunca da, Eskişehir’de gerçekleştirilecek bir Turizm Mastır Plan da, dünyadaki bu gelişmeleri, göz ardı etmek mümkün mü?


                      Turizm Mastır Planı, yapılmadan önce, mutlaka ildeki doğa, doğal çevreler, kültürel ve tarihi miras, merkez İlçe, ilçeler, beldeler ve kırsal kesim bazında çok iyi değerlendirilmeli ve veriler toplandıktan sonra, tüm yörelere hitap edecek bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Hatta bölgesel projelere, rehberlik edecek nitelikte de olmalıdır.


                         Eskişehir, turizmi için, önemli bir bölge olan Frigya vadisinin, fiziki yapısı mutlaka korunmalıdır. Çünkü bu yapı,  Kapadokya’ dan daha güzeldir. O nedenle de bu bölgedeki yerleşim alanlarındaki yapılaşma, bölgenin tarihi dokusuna ve frig mimarisine uygun olarak gerçekleştirilmesi sağlanmalı, takibi ve denetimi de sürekli hale getirilmelidir.
                       FRİGYA VADİSİ, doğal güzellikleriyle ve kültürel konumuyla, potansiyel bir turizm cennetidir. Tüm turizm aktivitelerinin, yaşatılabileceği merkez statüsüne sahiptir Bu  nedenle de ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması için, Dağlık Frigya’yı kapsayacak şekilde rehber ve turistik haritalar ile web sayfasının hazırlanması olumlu bir adım olacaktır.


                        Öte yanda, Kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve halkın katılımı ile frig vadisi ile ilgili ulusal ve uluslararası arenaya hitap edecek etkinlikler ve festivaller, paneller, sempozyumlar,  düzenlenerek, bölge turizm daha da, cazip hale getirebilir. Yeter ki alınan karalar, sözde kalmasın…  


                         ESKİŞEHİR,  turizmi açısından, SİVRİHİSAR ilçesi önemli bir bölgedir. Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. O nedenle de İlçe, çok zengin tarihi ve kültürel mirasa sahiptir.


                       Aslında yalçın kayaların eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak turistlere büyük keyif verecektir.


                         Seyitgazi’nin “Cittaslow”, yani “Sakin Şehir” adaylığı kabul edildi. Seyitgazi, yaklaşık bir yıllık süreci başarıyla tamamlanırsa, dünyanın sayılı “sakin şehirlerinden” biri olacaktır. Seyitgazi ilçesi İpek yolu üzerinde olması, Frig Vadisi, Midas ve Yazılıkaya’ya yakınlığı ve inanç ve kültür turizmi, özellikleri, Seyitgazi Türbesi, organik tarımı ve 400 kilometrelik Frig yürüyüş yolu ile de buna oldukça uygun bir ilçemizdir.


                         Hülasa Eskişehir, zengin turizm kaynaklarına sahiptir. Yeter ki bu zenginlikleri turizmin hizmetine sunacak, Turizm alanında, yapılacak yerli ve  yabancı yatırımlara da rehber olacak,  boyutta bir “TURİZM MASTIR PLAN” hayata geçirilmelidir.


               Ayrıca Eskişehir’e, gelen turistlere için kent rehberi hazırlanmalıdır. Hazırlanacak rehberde,  doğal çevre, kültürel ve tarihi miras yanında, ulaşım ve konaklama gibi imkânları  da içermelidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi