4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TURİZM EMEK İSTER

    Sivrihisar ilçesinde turizm ivme kazanırken,, 5 Balkan ülkesi,
Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Bulgaristan’dan basın ve influencer grubundan oluşan bir grup ilçeyi gezdi.
            Sivrihisar’ın yöresel lezzetleri ile buluşan grup, Açık Hava Müzesi, Saat Kulesi, Ermeni Kilisesi, Nasreddin Hoca Kültür Evi, Kilim Müzesi gibi alanları gezerek, Sivrihisar’a hayran kaldıklarını dile getirdiler.
            Sivrihisar,  son yılarda artarak gelen yerli ve yabancı turistin, daha da artması için Sürdürülebilir turizmi gündemde tutmak zorundadır.
            Çünkü Sürdürülebilir turizmin, günümüzdeki ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini tüm detaylarıyla göz önünde bulundurur. Ziyaretçilerin, sektörün, ekolojik dengenin ve ziyaretçileri ağırlayan toplulukların ihtiyaçlarını belirleyerek,. buna cevap veren bir turizm yaklaşımıdır.
               Turizmin, gelişmesinde, kilit rol oynayan çevresel kaynakların en doğru şekilde kullanımını sağlar, ekonomik dengeyi, doğal mirası ve biyolojik çeşitliliği de gözetir.
              Sürdürülebilirlik, uzun vadeli ekonomik operasyonları savunur, tüm paydaşlara sosyoekonomik fayda sağlar ve kaynakların adaletli dağılımını garantiler. İstikrarlı istihdam ve gelir fırsatlarının yanı sıra sosyal sorumluluk çalışmalarıyla ev sahibi topluluklarda yoksulluğun azaltılmasına katkı sunar.
            Günümüzde, kentler, yatırım çekmek, ekonomilerini güçlendirmek için, birer çekim merkezine dönüşmek, farklı olmak zorundalar. Bu da kültür, sanat, fuar, kongre, festival ve sağlık turizmi gibi, faaliyetlerle mümkündür.
            Sürdürülebilirlik hedefi taşıyan, bir “KÜLTÜR TURİZMİ” politikasının, kentlere kültüre ve tarihi mirasa, can veren, özgürlük kazandıran, kent kimliğine, özel bir özen gösterilmesi, turizmin, bu ana girdisinin, öncelikle korunması ve yaşatılması ile orantılıdır.
             Ülkemizde, sürdürülebilir, turizmi hayata geçirebilecek, pek çok il ve ilçemiz var. Bu ilçelerimizden biri de Sivrihisar’ dır. Eti ve Frig uygarlıkların, yanı sıra,  Roma,  Bizans  ve Anadolu Selçuklu ve Osmanlı devleti gibi, önemli uygarlıklara,  ev sahipliği yaptığından, çok zengin kültüre ve  tarihi esere de sahiptir.
             Yalçın kayaların, eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak, insana büyük keyif verir.
            Ayrıca bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek, yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması ve bumbar gibi, daha pek çok yemeğin, damak zevkine doyum olmaz.
            Sivrihisar’ da, nostalji yaşatan çarşısında, keçeciler arastayı gezerken , keçe yapılışını, duvarlara asılı kepenekleri, Demirci ustaların çekiç sesleri,  sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı,  susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin, güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları,  hatırlamamak mümkün mü?
            Sivrihisar’ da, yetişen, Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile hala gündemdedir.
            Diğer yandan ilçedeki, Ulu Camii ve Kurşunlu,  Hoşkadem, Hazinedar, Azizi Mahmut camileri,  İlçedeki hamamlar kümbetler, türbeler, sarnıçlar, mozaikler,hatlar,   ağaç oymalar,  kalem işleri halı, ve kilimler giysiler gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
           Sivrihisar evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar, ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır.
             Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın, bir başında abdestlik, öbür başında, balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var.
             Sivrihisar, eski kent dokusunu ve geleneksel evlerini, önemli ölçüde koruyabilen kentlerimizden biridir. Selçuklu döneminde Türk iskânına sahne olan bu yerleşim yerinin ilk devirlerinden itibaren cami, medrese, han ve hamam gibi mimari yapılarla donatılarak bir Türk şehri karakterinde gelişme gösterdiği anlaşılmaktadır.
              Sivrihisar’ı, farklı kılan kültür ve tarihi mirası, ilçenin kimliğinin, yapı taşlarıdır. Bu değerler, ilçenin devamlılığının da ö koşuludur. Doğru yönetildiği zaman, kültür mirası ve turizm arasında, güçlü bir sinerji yaratılması için, sayısız fırsatlar bulunmaktadır. İlçede etkin sürdürülebilir, bir kültür turizmi için, kamu, yerel, sivil, özel birlikteliği işlerlik kazandırılması gerekmektedir.
             Sivrihisar’ daki ilgililer, , her fırsatta, tarihi, kültürel, tarımsal ve turizm yönünde, yapılacak olan yatırımların, desteklenmesi için, Sivrihisar’ ın, en avantajlı ilçe olduğunu belirterek ve bu avantajı fırsata çevirmesini istiyorlar. İlçeye, bu alanda, yatırım yapacak kişi/kişilere, her türlü desteğin verileceğini de söylüyorlar.
            Bu vaatler. sözde kalmamalıdır. Çünkü Sivrihisar’ ın, kültürel ve tarihi mirası, bugün olduğu gibi, gelecekte de İlçe’nin, ekonomisine, ciddi katkıda bulunacaktır. İlçenin, fiziki yapısı, tarihi mirası, örf, adet ve gelenekleri, ürün çeşitliliği, aynı zamanda, kimliği ve zenginliğidir
             Yeter ki Sivrihisar’da sürdürülebilir turizm hayata geçirilebilsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi