4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TURİZM KALKINMANIN LOKOMOTİFİDİR

Sivrihisar, Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi Alanı’ndaki festivalde, 6 ton sucuk tüketildiği belirtildi.  Sivrihisar ilçesinde, altıncısı düzenlenen Dövme Sucuk Festivali’nde, yeni bir rekora imza atılarak, dünyanın en büyük sucuklu yumurtası yapıldı.
             Elbette Sucuk Festivaline denecek bir şey yok ama Sivrihisar’ da festival yapılacak sucuktan daha değerli ve ilçe ekonomisine ciddi katkıda bulunulacak,  Sivrihisar Kilimleri,  ürünleri ve ilçeye has yemek kültür gibi kıymetli değerleri var.
              Özelikle de  Sivrihisar ilçesinde kadınlar, geçmişi yüzyıllara dayanan dokuma  geleneğinin, yaşatılması için, ninelerinden ve annelerinden kalma tekniklerle, eski kilimleri, modernize ederek, her yıl düzenlenecek festivalle, ilçe, özellikle de ailelerin ekonomisine ciddi katkıda bulunabilir.  .
          Sivrihisar’ da, yetişen, Kepen’ in, lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ile  ilgili de festivaller gerçekleştirilerek, ilçe  ve aile ekonomisine, ciddi katkıda bulunurken, bölgeye has yerli tohumlarında korunmasını sağlar.
           Büyük Önder Atatürk, Afyon taarruzu öncesi, Sivrihisar’a teşriflerinde, İlçedeki Zaimoğlu Hacı Ali Ağa’ nın, konağına misafir olmuş, kendisine ikram edilen, "Yoğurtlu-kıymalı asma yaprağı dolması" ile "Kıymalı Su Böreği" ve "Altın Sarısı Un Helvası" yemiş ve çok beğendiklerini de ifade etmişlerdi.
             İlçede, bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içmek, yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi daha pek çok yemek, düzenlenecek festivallerle ziyaretçilere ikram edilebilir.
             İlçenin bu değerleri ile yapılacak festivaller, ilçenin her alandaki kültürünü, gelecek nesillere taşırken, yok olmasını da önleyecektir.
              Yıllardır da ilçenin,  tarihi ve kültürel, mirasını, turizme ve ilçe ekonomisine nasıl kazandırılabilir sorusunda cevap arandı
               Nitekim Sivrihisar Dernek Başkanı olduğumuz dönemde, Sivrihisar’da, uygulanmak istediğimiz, "ÜRÜN", "KÜLTÜR" ve "AĞAÇLANDIRMA" projeleri, birlikte düşünülmüş, ancak Kaymakamlık ve İlçe Eğitim Müdürlüğü, sahip çıktığı halde, yapılan toplantıda, muhtarlar tarafından sahip çıkılmadığı için de, hayata geçirilemedi.
                Oysa Sivrihisar’ ın, sahip olduğu, tarihi ve kültür miras, gerçek bir katma değerdir.
                Katma değer yanında, Sivrihisar’ ın, Tarihi ve Kültürel mirasını, turizme kazandırılırken, istihdam da sağlayacaktır. Çünkü Turizm, gelişimine ve talebin yoğunluğuna bağlı olarak,  ekonomisine katkıda bulunurken, istihdam etkisi de yaratır...
                Ayrıca çağımızda, turizm, ekonomik faktörler, kadar sosyal ve kültürel faktörlerden de etkilenir.  Turizminin, kültür turizmi oluşu, turistte daha derin iz bırakır. O mutlu anılardan arda kalabilecek güzellikler, hatıra veya hediyelik eşyalar, kişiye birçok güzel şey hatırlatır.  
                 Sivrihisar’ da, insanı hayran bırakan,  el sanatları var. El sanatlarımızı turizm endüstrisi içerisinde sunmak, Sivrihisar halkı için, hem bir övünç vesilesi, hem de bu işlerle ilgilenen Sivrihisar halkına, bir gelir kaynağı olacaktır.
                   Sivrihisar ekonomisinin ve Turizmin motoru olacak, pek çok imkân var. Bunlardan en önemlisi, Sivrihisar’ın, zengin ”TARİHİ” VE “KÜLTÜREL” mirasıdır.
                   Sivrihisar, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu  ve  Osmanlı gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Tarih kokan, Tipik Anadolu şehirlerinin, bütün özelliklerini barındıran, Sivrihisar, ünlü  kral  Midas’ın da memleketidir,
                    Ayrıca Hristiyanlığın yayılışına kadar, yeryüzündeki bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen, ulu ana tanrıça ”KİBELE” nin,  büyük tapınağı da  Sivrihisar sınırları içerisindedir. Geçmişi ise M.Ö 3500’ lere dayanıyor.   Antik Pessinus , aynı zamanda antik Kral Yolu üzerindedir. Tapınak kenti olarak bilinen Pessinus, Romalılar döneminde de kutsallığını ve önemini korumuştur. Bugün kente ait stadyum, tiyatro, tapınak, su kanalı ve nekropola ait kalıntılar bulunmaktadır. Kent, Ticaretin yanı sıra, Kybele ve Attis için yapılan ayinleri ile de ün salmıştır.
             İlçedeki camiler, kümbetler türbeler, sarnıçlar, Şadırvanlar,  Hamamlar, mozaikler,   minyatürler,  hatlar tezhipler, ağaç oymalar, kalem işleri, halı ve kilimler, giysiler, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
              Sivrihisar tarihi ve kültürel mirasını, ekonomiye, entegre etmek ve bütüncül bakmak gerekir. Yaratıcı Ekonomi ve Kültür sermayesi, Sivrihisar için kalkınmada, yeni bir açılımdır. 
                Günümüzde, kültür ve tarihi mirası, sermayesi gelişmiş ülkelerin en önemli gelir kaynağıdır.  Sivrihisar, kültür sermayesinin, entegrasyonunu sağlayabilir, İlçeyi de, her aşamada buna göre geliştirilebilirse, İşte o zaman Sivrihisar, “KÜLTÜR VE TARİHİ MİRASINI”, turizme kazandırırken, ekonomisine de ciddi katkıda bulunur.
                Sivrihisar’ da,  turizmin, gündem de olması için,  ilçenin sahip olduğu çevrenin bozulmadan veya değiştirilmeden korunarak, kültürel bütünlüğün, ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliğin ve yaşamı sürdüren sistemler, devam ettirilmelidir,
             İlçedeki, tüm turizm kaynakların, ziyaret edilen bölgedeki insanların ve turistlerin ekonomik, sosyal ve estetik gereksinimlerini karşılayacak şekilde ve gelecek kuşakların da aynı gereksinmelerini karşılayabilecekleri biçimde yönetildiği bir yaklaşımla muhafaza edilmeli,  İlçenin estetik özellikleri, doğal yaşamı ve yerel kültür korunmalıdır.
                 Turizm, Sivrihisar’ a, fiziki ve kültürel olarak da olumlu katkı sağlar. Fiziki olarak, doğal ve tarihi kaynaklar korunma altına alınır. Kültürel olarak ise sanat, festival, folklor, , tiyatro gibi etkinliklerin kalitesinin yükseltilmesine ve yıllarca yaşamasına yardımcı olur. Yaşam standardının ve gelirin artmasını da sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi