4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TÜRKİYE VE TERMAL SULARI

                            
           Doğanın, insanlığa sunduğu en değerli dğerlerden birisi olan yer altı kaynak suları, içeriklerine ve kullanım yöntemlerine göre, farklı şekillerde insanlara, şifa, sağlık ve konfor sağlayan etkileri ile bilinirler. Yer kürenin kabuğundan yükselen ve jeotermal olarak ısınan sulara, genel olarak termal adı verilmektedir.
           Türkiye, önemli bir jeotermal kuşak üzerinde bulunması nedeniyle, zengin jeotermal kaynaklara, dolayısı ile zengin şifalı su ve kaplıcalara sahiptir. Doğrudan kullanım bakımından dünyada 5.ülke, değişik şifalı jeotermal sular ve kaplıcalar bakımından da Avrupa’nın önde gelen ülkesidir.
            Kaynak zenginliği açısından, dünyada ilk 7 ülke arasında yer alan Türkiye’nin, termal suları, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa’daki termal sulardan, daha üstün nitelikler taşımaktadır. Ülkemizde, debileri, 2-500 lt/sn arasında değişen 1300 dolayında termal kaynak bulunmaktadır.
             Ülkemizin, zengin şifalı jeotermal sularından, yeteri kadar istifaettiğini söylemek zordur Çünkü Termal turizm amaçlı olarak, Almanya ve Macaristan’a, 10 Milyon kişi, Rusya’ya 8 Milyon kişi, 126 Milyon nüfuslu Japonya’nın, sadece Beppu şehrine, yılda 12-13 Milyon kişi termal turizm amaçlı olarak gelmektedir.
           Türkiye, Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı 2007–2013 ana kararları kapsamında Bakanlıkca  hazırlanan,” Termal Turizm Master Planı “(2007-2023) ’nın birinci etabı çerçevesinde 4 bölge oluşturulmuş ve bu bölgelerdeki deneyimlerle çalışma ikinci etabı ile Turizm Merkezleri ilan etmek ve bu alanların 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarını yapmak suretiyle tüm ülke bazında termal turizm potansiyeli değerlendirilmektedir.
             Bugüne kadar Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilmiş ve halen yürürlükte bulunan termal odaklı 3 adet Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ile 72 adet Termal Turizm Merkezinde planlanan alanlarda, kısıtlı sayıda da olsa üretilen kamu arazilerine turizm yatırımcılarının ilgisi beklenmektedir.
              Termal Turizminin geliştirilmesine yönelik olarak  termal tessilerinin, bünyesinde kür parkı, kür merkezi ve konaklama entegrasyonunu sağlayan tesisler bulunduran uluslararası standartlara sahip nitelikli tesislerin sayısı ile birlikte, turizm geliri ve turist sayısının arttırılması hedefleniyor.
             Ülkemizdeki termal sularımızın, yıkanma amaçlı kullanımı dışında insan sağlığı, zindelik, rekreasyon, eğlence, dinlence ve spor tesisleri gibi imkanların yer aldığı ve tüm yıl boyunca hizmet verebilen tesisler oluşturulmaya çalışılmaktadır.
                Bu tür modern tesislerin özendirilmesiyle, bir yandan insanoğlunun sağlık ve rekreatif amaçlı ihtiyaçlarına günün sağlık teknolojisine uygun cevap verilmesi beklenirken, diğer yandan da geleneksel Türk kaplıca ve hamam kültürünün-geleneğinin çağdaş mimari ve işletme sistemi içerisinde birlikte değerlendirilmesiyle ülkemize özgü bir markalaşma ve tanıtım boyutu kazandırılmaya çalışılmaktadır.
                 Ülke genelindeki, potansiyel alanlar belirlenmiş ve bu potansiyel alanlar bölgeleme esasına göre analiz edildikten sonra genel planlama yaklaşımı içerisinde 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı kararları üretilmiş ve yatırım alanları belirlenmiştir.
                Ayrıca Termal Turizm Master Planı kapsamı dışındaki illerde, yer alan kaplıca alanlarının geliştirilme çalışmaları da sürdürülmektedir.
                Ülkemizde planlanan ,tüm bu çalışmalar tamamlandığında termal turizm merkezlerindeki onanlı imar planları ile yatak kapasitesinin 2023 yılında 500.000 termal yatağa yükseltilmesi hedeflenmektedir.
            Türkiye’nin, termal kaplıcaları söz konusu olduğunda akla gelen ilk şehir kesinlikle Afyonkarahisar’dır.. Afyonkarahisar; 3 maden suyu, 5 adet de sıcak su kaynağına sahip olan ve nadir bulunan bir cevhere sahiptir. Kaplıca kültürü oldukça gelişmiş olan bu şehirde alacağınız sağlık hizmeti, konforunu vaat ediyor
              Afyon Gazlıgöl bölgesi, termal suları açısından zengin bir bögemizdir. Kimyasal sınıflandırması bikarbonat, sodyum, karbondioksit ve hidrojen sülfürü olarak yapılan Gazlıgöl kaplıca suyunun içinde; klorür, iyodür, bromür, florür, sülfat, nitrat, nitrit, hidrofosfat, karbonat, bikarbonat ve hidroarsenat gibi iyonlarla, gazlar bulunuyor. Kaplıcanın sıcaklığı ise 64 derece.
             Gazlıgöl kaplıcasında, içme ve banyo tedavilerinden başka, suyun bulunduğu kapalı ortamlarda oluşan nemli ve buharlı havayı solumak da tedavi edici özellik taşıyor. Genellikle romatizmal hastalıklar, karaciğer, safra kesesi taşı, böbrek taşı, mide, bağırsak ağrıları, kronik bel ağrısı, kireçlenme kas ağrıları, kadın hastalıkları, idrar yolları iltihabı, hemoroid, cilt hastalıklarında (sedef, egzama, akne) etkili olan kaplıca suyu, kür uygulandığında fayda sağlıyor.
             Afyonkarahisar,  Gazlıgöl bölgesi, sağlık turizm açısından, önemli bir bölgedir.. Her bütçeye de uygun termal tesislere vardır. Bu tesislerden bir de Kevzeroğlu termal oteldir. Otel’ de aile ortamı hâkimdir. Emniyet açsından mükemmel,  Özellikle de oteldeki müşterilerilerin istekleri anında karşılanıyor. Hijyen, ön planda Pandemi le ilgili her türlü önlem alınıyor.
             Ülkemizde, termal suları, binlerce yıldır eklem ağrılarının, Astım, bronşit, allerjik üst solunum yolu rahatsızlıkları, nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarında tedavi edicidir Sedef,  egzama, akne gibi cilt rahatsızlıklarında.  Ayrıca, bel fıtığı, romatizmal rahatsızlıklarda, destekleyici tedavi yöntemlerinde kullanılırlar, sindirim sorunları, obezite, şeker, gut gibi hastalıkların destekleyici, tedavisinde  termal  suyun  önemi oldukça fazladır. 
            Yeter ki ülkemizdeki temal suları, sağlık turizmine ve ülke ve kentlerinin ekonomilerine kazandırılsın.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi