4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

UYGULAMA ODAKLI ÜNİVERSİTE

    ESOGÜ’ de, yıllardır öğretim üyesi olan, Başarılı çalışmaları ile dikkat çeken Mudanya Üniversitesi Rektörü, Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN’ la, Eskişehir’ de bir görüşme yaptık. Mudanya Üniversite ile ilgili detaylı bilgi aldık.
             Görüşme ile ilgili facebook’ daki görüşlerimizden sonra, “ Mudanya Üniversitesi” hakkında bilgi edinmek isteyen, öğrencilerimizin de olduğu okuyucularımız oldu.
              Mudanya Üniversitesi’ni gerçekleştiren, Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı 04.02.2017 tarih, 29969 sayılı yasa ile kuruldu.
              2019 yılında, inşaatına başlanan Mudanya Üniversitesi ise Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 11.03.2022 tarihinde, TBMM’den oy birliği ile kanunlaşarak kuruldu.
           Rektör Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN ve ekibi, Mudanya Üniversitesi’ ne uygulamalı eğitimi ve Ar-Ge çalışmalarına, ivme kazandırarak, üniversiteyi, bilgi ve teknoloji, üreten, çevresi ile de bütünleşen, bir kurum haline getirecektir.
          Ayrıca Mudanya Üniversitesi, Sanayi ve kurum/kuruluşlarla,  işbirliği sayesinde uygulamalı eğitime katkı sağlarken, bilimsel potansiyeli de sanayiye ve kurum/kuruluşlara aktarılarak, ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunacaktır.
           Mudanya Üniversitesindeki bu hedefler, Amerika’ da, üniversite modeli "Market Model University" = "Pazar Temelli Üniversite" modelini hatırlattı. Çağdaş şirket modeline göre tasarlanan modelin, amacı "karı maksimize etme" kuralına uygun işlemektedir.
          Bu kapsamda "Öğrenci -üniversite", "üniversite-toplum" ilişkisi ve en önemlisi akademik içerik, bu kurala göre yapılandırılmıştır.
          Ayrıca çağımızda üniversiteler, ülke sorunlarına çözüm bulan kurumlardır. O nedenle de mevcut bilgi ve deneyimlerin, ülkenin, bilimsel, kültürel teknolojik ve sanatsal alt yapısının güçlendirilmesine katkı sağlarlar. Kaynak yaratırlar. Ar-Ge çalışmalarına, önem verirler. Yeni teknolojiler üretir ve geliştirirler.
             Ayrıca Rektör, Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN’ un,  Mudanya üniversite ile ilgili söylemleri, Japon Eğitim Sistemlerini de hatırlattı.
           Adalet İlkokulu’nda görevli iken, Japonya’ dan "Takezono Higashi Elementary School" ve "" Kukuzaki Daiini Shogakko School" adlı iki kardeş okulumuz vardı. Bu nedenle de Japon eğitim sistemi hakkında geniş bilgi sahibi olduk.
            Japonya ‘da, üniversiteler öğrencilere, rehberlik ederek, akademik disiplin ve geniş bir dünya görüşü kazandırırlar. Japonya da üniversiteler, aynı zamanda "BİRER ARAŞTIRMA MERKEZİ" dir.
            Mudanya Üniversitesi, bir araştırma merkezi olacak. Uygulamalı eğitimi de ön planda tutulacaktır.
           Ayrıca Mudanya Üniversitesi, eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinde kalite odaklı yönetim sistemini esas alacaktır. Gerçekleştirilmesi için’ de tüm paydaşların memnuniyeti, insan kaynağının yetkinliklerinin geliştirilmesi, ön planda tutuluyor.
            Üniversitede, sürekli iyileştirme çalışmaları, kaynakların etkin kullanımı,
Ulusal ve uluslararası ihtiyaçlar doğrultusunda, eğitim-öğretim ve ar-ge faaliyetlerinin yürütülmesi ilkeleri gözetilecektir.
            Mudanya Üniversitesi Rektörü, Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN’ u, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı iken tanımıştım. Konulara hâkimiyeti, güler yüzü, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetleri ile dikkat çekmişti.
           Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN; Mudanya Üniversitesi için bir kazançtır. . Çünkü her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir. Kaynak yaratır, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirir, insanları takım haline getirir, doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve onların ihtiyaçlarını karşılar, doğru teknolojileri alır ve teknolojilerin kullanılması sağlar.
           Ayrıca Sayın Prof. Dr. TOSUN, kongrelere değer veren ve düzenleyen bir yöneticidir.
            ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı iken,  düzenlediği, Ali Numan Kıraç Tarım Kongresine, Tarım Bakanlığı’nın, üst düzey yöneticileri, 7 üniversite rektörü, 27 Ziraat Fakültesi Dekanı, Üniversiteler Arası Kurul Tarım Komisyonu Başkanı, TÜBİTAK Başkanı, YÖK Üyeleri ve uluslararası ve ulusal alandan, pek çok bilim adamı da katılmış ve kongrede 400 bildiri sunulmuştu.
             Mudanya Üniversitesi, Rektör Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN ve ekibi sayesinde,
Sürdürülebilir çözümler üretebilen, uzmanlık alanlarında, bireysel ve profesyonel yetkinlikler ile donatılmış, öğrenciler yetiştiren ve yüksek etkili araştırma çıktılarına sahip, toplumsal sorunlar karşısında, insan odaklı ve yenilikçi çözümler üreten, üniversite hedeflenmektedir.
             Rektör Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN ve ekibi, sayesinde, Mudanya Üniversitesi, ürettiği bilgiyi topluma, her boyutta aktarabilen, reel sektör iş birlikleri ve araştırma-geliştirme projeleri ile bilgiyi uygulayan ve teknolojiye dönüştürmek yoluyla da toplumsal fayda sağlayan, dünya standartlarında toplum, insan, Ar-Ge ve uygulama odaklı üniversitesi olacaktır.
              Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN ve ekibini kutluyoruz….
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi