4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YABANCILARA MÜLK SATIŞI

Başbakan Yardımcılarından, Sayın Bülent Arınç, yabancılara mülk satışını kolaylaştırmak için 2004’te çalışma başlattıklarında, yoğun eleştirilere maruz kaldıklarını belirterek, “O kanunu çıkarıncaya kadar, ne vatan hainliğimiz kaldı, ne vatanın topraklarını parayla satmamız kaldı” dedi. Arınç, yeni yasayla, mevcut kısıtlamaların da kaldırılacağını belirterek, kimsenin buna engel olamayacağını söylemişti.
                Düzenlenecek yasada, satılacak toprak miktarı 300 dönüme, Bakanlar Kurulu kararıyla 600 dönüme çıkarılıyordu. Böylece yabancılar, çok geniş tarım arazilerini alabilecek.  Karşılıklılık ilkesi de kaldırılıyordu.
                Oysa yabancılara toprak ve mülk satışlarında, Fransa, İtalya, Avusturya gibi,  AB ülkelerinde, bile karşılıklılık ilkesi aranıyordu.
             Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Sayın Orhan ÖZKAYA, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamaları üzerine yaptığı değerlendirmede, “Artık isteyen herkes gelip, Türkiye’den mülk alabilecek. Bu düzenleme çıkarsa, bir yabancı gelip 600 dönüm toprak alabilecek. Bu da tarım arazilerinin yabancılara satılması tehlikesi anlamına geliyor. Bugün Türkiye’de, en çok satışın yapıldığı yerin Konya olduğu açıklandı. Bunun nedeni de Konya’nın, çok önemli tarım arazilerine sahip olması gerçeğidir.” Demişti.
    O günlerde, CHP Zonguldak Milletvekili Sayın Ali İhsan Köktürk,  hükümetin cari açığı kapatmak ve iç-dış borcu ödemek uğruna, Türkiye’nin geleceğini satmaya hazırlandığını belirterek, “ …Ülkelerin güvenlik arz eden bölgelerde, tarım alanlarında, sulama alanlarında yabancıya toprak satışında sınırlamalar getirildi. Aynı zamanda emperyalizm de hedeflerinden vazgeçmiş değil. Yani enerji kaynaklarına, tarım alanlarına ve su kaynaklarına sahip olmanın mücadelesi veriliyor.” Demişti.
    CHP’li Sayın Ömer Fethi Gürer’in,  soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İstatistik Bilgi Sistemi kayıtlarına göre 145’ten fazla yabancı ülke vatandaşı tarafından 1 Ocak 2014-15 Haziran 2020 tarihleri arasında yabancı gerçek kişiler tarafından satış vb.  yollarla 18 milyon 451 bin 99 metrekare ana taşınmaz arazi ve arsa  alındı.
           Türkiye’de, en çok arsa ve arazi satın alan ülkelerin, Arap ve Ortadoğu ülkeleri olması dikkat çekti. Ülkemizde, en çok araziyi 2 milyon 201 bin metrekare ile Suudi Arabistan uyruklu yabancılar satın aldı.
         Suudi Arabistanlıları 1 milyon 943 bin metrekare ile Mısırlılar takip etti. Katar, Filistin, Irak, Almanya, Kuveyt, İran, Afganistan ve Azerbaycanlılar, ülkemizde, en çok arazi ve arsa satın alan yabancı uyruklular listesinde ilk 10 sırada yer aldı.
          Yabancı uyrukluların, en çok arsa ve arazi satın aldığı illerin başında ise Manisa ve Konya geldi. Yabancılar Manisa’dan 2 milyon 892 metrekare, Konya’dan ise 1 milyon 933 bin metrekare arsa ve arazi satın aldı.
            Son 5 yıl içinde, en çok mesken ülke 23 bin 902 mesken ile Irak oldu. Irak’ı 13 bin 55 mesken ile İran ve 11 bin 785 mesken ile Suudi Arabistanlılar takip etti.
            Ruslar 9 bin 513 konutla dördüncü sırada yer alırken, Kuveytliler ise 9 bin 262 konutla ilk 5’te yer buldu. Afganistan, Almanya, Azerbaycan, İngiltere ve Meksika uyruklular ise ülkemizden, en çok konut satan alan ülkeler sıralamasında ilk 10’a girdi.
          Son 4 yılda, yabancı gerçek kişilerin ülkemizde edindiği tarım arazilerinin 18.5 milyon metrekareye ulaşmıştır. Yabancıların en çok arazi satın aldığı ilk 10 ile bakıldığın da Manisa, Konya, Bursa ve Sakarya gibi illerdir.
    Oysa yabancılar toprak satışın hiçte hayra alamet değildir.
     Nitekim Sayın Prof. Dr. Cihan DURA,”Yabancılara, toprak satışı emperyalizmin Doğu’ya yönelttiği, beş silahtan biridir. Bu silah 19. Yüzyılda, Osmanlı’ya karşı da kullanılmıştır. Serbest ticaret antlaşmalarının, dış borçlandırmaların ardından, maliyesi bozuk Osmanlıdan, para verme karşılığında, birçok ödün almıştır. Bunlardan biri de yabancıya toprak satışıdır” demiştir.   
    Nitekim 1870’te Theodor Herzl, Filistin’de, bir Yahudi devletinin kurulması için, birçok çalışmalarda bulundu.  Hedefi,  bir Yahudi şirketi kurup, vaat edilmiş topraklar üzerine müstakil ve üç dört milyon Yahudi’ye yetecek genişlikte toprak satın almaktı.
     Herzl, Yahudi devletinin, ancak, kutsal topraklar üzerinde kurulmasını istiyordu.  Sonuçta da amacına ulaştı. 1870 yılından itibaren Filistin toprakları üzerinde, tarımsal yerleşme merkezleri, teşkil etmeye başladılar.
    1870-1896 yılları arasında, İngiliz himayesinde, Filistin’de, on yedi” TARIM KOLONİSİ “ kuruldu. Herzl, Osmanlı Sultanı İkinci ABDÜLHAMİD HAN ile görüşerek, o Filistin’de, bir Aristokratik Cumhuriyet kurmak için, izin istedi ve tekliflerde bulundu.
     İkinci ABDÜLHAMİD HAN, devletin, mali durumunun kötü olmasına rağmen, bu teklifleri kabul etmedi ve siyasi iktidarlara da örnek olacak,  "Newlinsky Efendi! Eğer Mr. Herzl, senin, benim arkadaşım olduğun gibi, arkadaşın ise ona söyle, bu meselede ikinci bir adım atmasın.  : “Bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam, zira bu vatan bana değil milletime aittir. Milletim de bu toprakları, ancak aldığı fiyata verir. Çünkü bu topraklar kanla alınmıştır, kanla verilir!” cevabını vermişti..
    Sonunda da İsrail, Filistin topraklarında, İngilizlerin himayesinde, tarım kolonileri kurarak, bugünkü toprakların sahibi oldu. Yıllardır da işgalci İsrail, Filistin topraklarında, devlet terörü uyguluyor. BM ve tüm dünya da İsrail terörü karşısında, sessiz kalıyor.
    Tarihte, İsrail’le ilgili senaryo ve Abdülhamit Han’ ın verdiği cevap orta iken, Siyasi iktidar, yabancılara toprak satmakta kararlıdır. Oysa İsrail, geçmişte, Filistin topraklarında, İngilizlerin himayesinde, tarım kolonileri kurarak, bugünkü topraklarının sahibi oldu. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi