4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YENİ YIL VE ESKİŞEHİR

   Her yeni yıl, umut dolu güzel yarınlara, yeni hedeflere ve mutlu, huzur dolu ve müreffeh yarınlara ulaşılmamız için bizlere taze başlanğıçlar ve yepyeni fırsatlar sunmaktadır.
Eskişehir’ in kalkınması, büyümesi, markalaşması, tanıtılması, bir dünya kenti olması ve dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden birisi haline gelmesi için başlatılan çalışmalar, yeni yılda da artarak devam edecektir.
              Ayrıca Yeni yılda, Eskişehirli olmak da bir ayrıcalıktır.
             Çünkü Eskişehir, 2022 yılında, konumu, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, üç üniversitesi, eğitim altyapısı, doğal zenginlikler, her ile nasip olmayan tarım alanları, yetişmiş insan gücü, organize sanayi Bölgesi,  bilgi birikimi, kendine has misyon ve vizyonu, en önemlisi de demografik yapısı ile ülkemizin, en güçlü ilerinden birisidir.
               Eskişehir’ de, okuma yazama oranı, %95’ların üstündedir. Ankara, İstanbul ve İzmir, dışında ülkemizde, üç üniversiteye sahip tek ilimizdir. Türkiye’de, kişi başına, en fazla profesör düşen il konumundadır.
                Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, ülkemizde üst sıradadır. Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye ortalamasının, çok üstündedir. Ekonomik açıdan, kendi kendine yeterli iller arasındadır.
                  Eskişehir’de, hassas mekanik alanında, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda da, yabancı sermaye ile birlikte makro projeler hayata geçirilebilir. Bu görevi, TUSAŞ, Jet bakım ve Revizyon Atölyeleri ve Şeker Makine Fabrikası üstlenebilir.     
               Elbette sorunları vardır. Özellikle de Yeni yılda yıllardır gündemde  olan bir türlü de gerçekleştirilemeyen, Eskişehir’i Mudanya veya Gemlik’e bağlayacak tren yolu konusu, Eskişehir’in, çözüm bekleyen sorunlarından birisidir.  Bu alanda Eskişehir’deki her kesime, ciddi görevler düşüyor.
             Yeni yılda bu soruna sahiplenilmesi, merkezi idarede lobi oluşturulması, sözlü ve yazılı basının, sıkça gündemde tutması gerekecektir.
                  Yeni yılda, Termal Turizmi, Eskişehir ekonomisinin motoru olabilir. Çünkü Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir.
                  Sayısız sağlık sorununa faydalı olduğu kanıtlanan şifalı sularımızın çoğu, derme, çatma, tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik, bu alanda da kendini hissettiriyor. O nedenle de İlde yapılmakta olan termal tesislerine destek verilmeli, Özellikle de “KIZILİNLER Termal projelerine sahip çıkılarak, hayata geçirilmelidir.
                ESO Başkanı SayınKESİKBAŞ ve ekibinin, sanayimizdeki hedeflere, ulusal ve global perspektiften bakması,  Ar-Ge çalışmalarını da sanayimizin, can damarı olarak görmeleri, özelliklede üniversitelerle, işbirliği yapacaklarını da sıkça vurgulaması, “KÜME” “ÇATI”  ve  “SEKTÖREL” şirketleri, hayata geçirme gayretleri, 2022 yılı için
umut vericidir.
            EOSB Başkanı Sayın KÜPELİ ve ekibi, Eskişehir’deki üniversitelerle birlikte, ortak çalışmalar yaparak, sanayinin, gelişmesinde, öğretim üyelerinin, daha fazla katkı sağlamasını, hedefliyor olaması ve bu kapsamda Eskişehir’ , AÜ, ESOGÜ ve ESTÜ üniversiteleri ile işbirliği içinde olmaları da umut verici bir gelişmedir.
            Sayın Nadir KÜPELİ,  ESOSB’ deki şirketlerle birlikte, halen 2,5 milyar dolar civarında olan sanayinin, ihracat rakamını, 2025’te 5 milyar dolar hedefine çıkarmayı düşünmesi de sanayimizin gelecek açısından önemli hedeftir.
              2022 yılın da  Eskişehir’ de, yatırımların daha da  ivme kazanabilmesi için, Eskişehir’ in, ivedilikle  bir  “MASTIR PLAN" a, ihtiyacı vardır.  Gerçekleştirlecek bir  mastır plan, hem bölge ve bölge dışından gelecek yatırımcılara, rehber olacak, hem de Eskişehir’ de, sanayi alanındaki ilgili, çalışmaları ve girişimleri de doğru yönlendirilecektir. 
            Çağımızda, bilimin doğrudan  bir üretici güç haline dönüştüğü,  sanayinin. teknoloji içeriğinin arttığı, bir gerçektir. Eskişehir’in, bu gelişmelere, ayak uydurması, ulusal ve global pazarlarda, rekabet edebilmesi, kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır.
           . Bu olanağa sahip olmak için de, Eskişehir  2022 yılında,  üniversitelerle işbirliği ve AR-GE çalışmalarına, ivme  kazandırmak, Ar-Ge yapan firma sayını ve ihracatını arttırmak, daha çok yabancı sermaye ve teknoloji çekmek için de Eskişehir’ de  serbest bölgesini gerçekleştirmek zorundadır. 
             Çünkü serbest bölge gerçekleştirilmesi halinde, hem yeni yatırımları, özellikle de yabancı yatırımları, Eskişehir’e çekecek,  hem de mevcut yatırımların da Eskişehir’den, başka illere gitmesini önleyecektir.
               Yeni yılda, Eskişehir, sahip olduğu imkan ve olanakları ile her türlü sınavdan başarı ile çıkabilir. Sorunlarını da çözebilir. Umutsuzlukları da umuda dönüştürebilir.   
               Yeter ki Eskişehir’de, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, üniversiteler, diğer Kurum/kuruluşlar, Siyasi Partilerin İl teşkilatları, ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, her alanda, "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA" ," TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" gibi kavramları, hayata geçirsinler…
               2022 yılının, ülkemize ve tüm insanlığa, barış, kardeşlik, huzur ve mutluluk getirmesini diliyoruz..








Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi