4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YEREL ESNAFA SAHİP ÇIKILMALI

                              
            Ülkemizde ve Eskişehir’de, siyasi partilerin, il ve ilç teşkilatları yanında çok sayıda  sivil toplum örgütü var. Ancak toplumun, özellikle de halkın ve esnafın haklarını koruyacak, sivil örgütlenmenin, yeterince var olduğunu söylemek zordur.
            Oysa siyasi parti il ve ilçe teşkilatları ve Sivil Toplum Örgütleri, amaçları doğrultusunda çalıştığı sürece, yerel, ulusal, hatta evrensel bazdaki sorunlar yanında, üyelerinin ve halkın sorunlarının çözümüne, ciddi katkılarda bulanabilirler.
           Yıllardır da Eskişehir’ de, siyasi partilerin, il ve ilçe teşkilatlarının, sivil toplum örgütlerinin, kente sorunları karşısında birlikte hareket etmesinin gereğini ve yararlarını, sürekli gündeme getirdik. Hatta kentteki bireysel ve genel sorunların çözümünü de, sivil toplum örgütlerinin, proje, etkinlik ve çalışmaları ile de eşdeğer tuttuk. Ancak istenen birlik ve beraberlik bir türlü sağlanamadı.
            Son yıllarda, Eskişehir’ de, başarılı performans sergileyen, siyasi parti il ve ilçe teşkilatları, STK’ lar ve meslek odaları var.  Başarılı siyasi ilçe teşkilatlarından biri de Sivrihisar İYİ Parti İlçe Teşkilatıdır.
               İyi parti Sivrihisar İlçe Başkanı, Sayın TOPTAŞ, her platformda ilçenin, her türlü sorununu gündeme getiriyor. Basın ve ilgilerle de paylaşıyor.
             Sayın TOPTAŞ’ a göre, okulların açılmasına az bir süre kalması ile ailelerde okul hazırlıklarının başlaması, özellkle de pandemi ve ekonomik şartların ağırlaştığı, şu günlerde, okul masraflarının, aile bütçelerini zorlayacaktır.
             Aile bütçesinin, büyük bölümünü kira ve gıda giderlerine ayırmak zorunda kalan vatandaşlarımız, eğitim için, gerekli harcamayı ayıramadığından dolayı zor günler yaşamaktadır.
             Sayın TOPTAŞ, bu şartlarda vatandaşımız, okul masraflarını karşılamak için süpermarketlere yönelmesi neticesinde, zaten zor şartlarda ayakta kalmaya çalışan yerel esnafımızı sıkıntıya sokmaktadır.
            Sayın TOPTAŞ, büyük sermayelere sahip olan marketler, toplu alımlarla fiyatları düşürmektedir. Bunların karşısında, tutunmakta zorluk çeken yerel esnafımız, desteklenmeli ve ayakta kalması sağlanmalıdır görüşündedir.
            Sayın TOPTAŞ, hem pandemi, hemde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle batma noktasına gelen, yerel kırtasiye ve okul malzemeleri satan esnafımızdan, mümkün olduğunca alışverişleri esnaftan yapmaya davet ediyor.
             Yerel esnafın, halkın zor gün dostu olduğunu halkı parası  olmadığında kapısını çaldığı  yegane dostu olan  yerel esnafa sahip çıkılmasını istiyor.
             Sayın TOPTAŞ göre,  Yeni Tip Corona Virüs (Covid-19) salgını, ülkemizde küçük ölçekli esnaf ve sanatkâr işletmeleri, bu süreçte ekonomik anlamda, ciddi zararlar görmüş ve birçoğu işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştır.
              Ayrıca Eskişehir Tuhafiyeciler Odası Başkanı,  Sayın Ali Sefa ŞEN’ le yaptığımız  her görüşmelerde. de Türkiye’de, yasal ve kurumsal boşluklar sebebiyle, sayıları hızla artan hipermarket, süpermarket ve zincir marketler, haksız rekabet uygulamaları sebebiyle de Esnaf-sanatkâr ve küçük işletmeleri, zor durumda olduğunu söyledi,
           Aslında Süper marketlerin, tekelleşerek esnaf ve sanatkârı yok etmesi durumunda oluşacak piyasa şartları, tüketicilerin aleyhine işleyecektir. Bu net bir şekilde, ortadadır. Pazarda 2 lira civarında olan meyveler, AVM’ lerde 10 lira civarındadır. Diğer ürünlerde de ciddi fiyat farklıları vardır
            Ayrıca ülkemizde, AVM, alışveriş merkezlerinin, haksız rekabetinin önlenmesi için, ’6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ çıkarılmıştır Ancak bu kanun beklentileri tam anlamıyla karşılayamamaktadır.
             Ülkemizde, 5362 sayılı kanun, günün şartlara göre, yeniden elden geçirilerek güncellenmelidir. Kanunu kapsamında yapılan, uygulamalar, yeniden gözden geçirilmeli,. Esnaf zor durumda bırakan hükümler, esnaf lehine yeniden düzenlenmelidir. Kent merkezinde faaliyet gösteren, AVM’ ler de kent dışına çıkarılmalıdır.
            Ülkemizde ve Eskişehir’de,  esnafın, en büyük sorunlarından biri AVM’lerin, şehir içinde olmasından dolayı, rekabet şartlarının eşit olmaması. Esnafın vergi yükünün, çok fazla olması, esnafımız paraya ihtiyacı olduğunda,  Esnaf Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile çabuk para kullanamaması. Esanfı güç durumda bırakıyor.
              Eskişehir ve ilçelerde, kiracı olan esnafımız vergi ve genel giderlerin haricinde ciddi anlamda kira, stopajı ödemek zorundadır. Finansal zorluklar nedeniyle, rekabet gücü bulamayan, esnaf, faaliyetleriyle fiyat ve alım avantajlarına sahip olmaya, piyasada sahip oldukları konumu kaybetmemeye çalışmaktadırlar.
              Esnafın, ayakta kalması ve ekonominin güçlenmesi, işsizler kervanına yenilerinin katılmaması için, serbest piyasa koşullarına, aykırı olan, haksız rekabet unsurları, bir an önce önlenmelidir. AVM’ ler, kent dışına çıkartılmalı,  Aksi halde, esnaf yok olacak, İşsizlik kervanına da yenileri eklenecektir.
               Ülkemiz ve Eskişehir’ de,  Pandeminin başından beri işleri ciddi şekilde düşen esnaflar,  kısıtlamalarla beraber tamamen kepenk kapatma ile karşı karşıya kaldı. Açıklanan destek paketini,  yetersiz gören esnaflar, ilgililerden, daha gerçekçi çözüm önerileri bekliyor.
             Ülkemizde, tüketicilere, ucuz mal, para, zaman ve enerji tasarrufu sağlayabilen, sabahın erken saatlerinden, gecenin geç vakitlerine kadar dükkânını, açık tutan, müşterisinin, zor günlerinde, hatta düğününde ve cenazesinde, yalnız bırakmayan, esnafa,  halkımız sahip çıkmalıdır.
             Çünkü esnaf halkın, halk da esnafın velinimetidir.








Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi