4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE

        2021 yılı, Türk dili ve kültürünün, en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre’nin, vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştı.
               30 Ocak 2021 tarihli ,Resmî Gazete’de  yayımlanan genelge ile de 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı , “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmişti.
                Ancak Eskişehir’ de, arzu edilen boyutta, Yunus Emre İle ilgili bir etkinlik yapıldı.
                YUNUS EMRE, Eskişehir’de, her yıl, belli bir programlarla,  kutlanmasına ve Sarıköy’ deki mezarın, Yunus’a ait olduğu kesinlik kazanmasına rağmen, Yunus Emre, Eskişehir’le, bir türlü özdeştirilemedi.
                  Nitekim Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Prof.Dr Yılmaz Büyükerşen, Yunus Emre’nin, çok büyük bir kişilik olduğunu belirterek, Eskişehirliler olarak ona ve değerlerine sahip çıkmamız gerektiğini belirtilerek, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası kutlamalarının yetersiz olduğunu söyledi.
                Yunus Emre´nin, mezarı olduğu iddia edilen pek çok mezar ve türbe vardır. Bunlar; Eskişehir´in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy; Karaman´da Yunus Emre Camii avlusu; Bursa; Aksaray ili Ortaköy İlçesi’nde; Ünye; Kula´da Emre köyü; ; Isparta´nın Gönen ilçesi; Afyon´un Sandıklı ilçesi, Erzurum, Dutçu  köyü; Sivas yakınında bir yol üstü. Ayrıca Tokat´ın Niksar ilçesinde de bulunmaktadır.
                 Bu durum, Yunus Emre’nin, Türkler tarafından, ne kadar sevildiği ve benimsendiğinin çarpıcı bir örneğidir. Gerçekten de halktan biri olan Yunus Emre, halkın değer, duygu ve düşüncelerini, dile getirişi itibariyle,  halkla en barışık biri olma özelliğine sahiptir.            
                   Eskişehir olarak, YUNUS EMRE’ yi, Mevlana gibi, yeteri kadar, ne tanıdık, ne de tanıtabildik. Oysa YUNUS EMRE ’nin, tasavvuf anlayışında dervişlik, olgunluktur, aşktır; Allah katında kabul görmektir; nefsini yenmek, iradeyi eritmektir; kavgaya, nifaka, gösterişe, hamlığa, riyaya, düşmanlığa, şekilciliğe karşı çıkmaktır.
                    Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde, kurucusu olan YUNUS EMRE ’nin, şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur.
                YUNUS EMRE, "gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir. Ayrıca Yunus Emre,  İslam’ da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir
                     YUNUS EMRE’ ye göre, insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, Din, Ahlak, Gurbet, Tabiat, Ölüm ve faniliktir.                      
                     YUNUS EMRE, sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini benimsemeyi topluma telkin etmişler ve tasavvuf anlayışlarında dervişlik olgunluktur, aşktır; Allah katında kabul görmektir; nefsini yenmek, iradeyi eritmektir; kavgaya, nifaka, gösterişe, hamlığa, riyaya, düşmanlığa, şekilciliğe karşı çıkmışlardır.            
                     YUNUS EMRE ile ilgili etkinliklere, toplumun tüm kesimleri, sahip çıkmak zorunda, Yapılan toplantılarda, bu yönde mesaj veriliyor, zemin de hazırlıyor ama bu mesajı, anlayan ve üzerine düşeni de yeteri kadar yapan sivil irade yok.
                     Geçmiş yıllarda,  Vali Yardımcılarımızda, Sayın Kılıçaslan’ın, “etkinlikleri müesseseleştirme “ önerisi,  gerçekleştirilemedi. Eskişehir’ de, Yunus Emre etkinliklerinin, “Mevlana etkinlikleri” gibi, sürekli kalıcı ve sonuç alıcı olması için,  Sayın Kılıçaslan’ ın önerisi, mutlaka hayata geçirilmelidir. Etkinliklere de  halkın katılımı sağlanmalıdır.
                        Hayırsever insanımız, Sayın Tayfur Bayar’ ın, gündeme getirdiği "YUNUS EMRE KÜLLİYESİ" veya Eskişehir Vali Yardımcılarımızdan,  Sayın Dr. Ömer Faruk GÜNAY’ın,”YUNUS EMRE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ” ile ilgili önerisi, mutlaka dikkate alınmalı, Eskişehir’ deki üniversitelerimizin, gayretleri ile bu öneri hayata geçirilmelidir.
                   Yıllardır, Yunus Emre’ nin, okullarda, daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası’ nda, çocuklarımıza aktarılmasını, hem toplantılarda, hem de köşemizde önerdik. Ancak bir türlü gerçekleştirilememişti.
                   Bu isteğimizi, valilerimizden, Sayın KILIÇLAR’ a da ilettik. Olumlu buldu ve girişimi ile "YUNUS EMRE", yalnız Eskişehir’de değil, Türkiye genelinde, tanıtılmasını sağladı. Milli Eğitim Bakanlığınca, ’’İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’’ nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliği göre, "YUNUS EMRE" Mayıs ayının ilk haftasında,  Türkiye’deki tüm okullarda, çeşitli etkinliklerle tanıtılıyor.
         Eskişehir’ de, YUNUS EMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI, mevcuttur. Kentte de,  her türlü etkinliğe de cevap verecek niteliktedir.  Ancak Vakıfın verimi olarak çalışabilmesi için mutlaka kurumlaşmalı, Vakfa da Eskişehir’ de, bir bina tahsis edilmelidir.
                   Ayrıca çağımızda, medeniyetler çatışmasına zemin hazırlayan, bazı algıların, değişmesi ve ülkemizde, her alanda barışın, sürekli ve kalıcı olması için, YUNUS EMRE’ nin, felsefelerinin, anlaşılması ve tanıtılması son derece önemlidir.
                  Düşünce ve kültür tarihinin, en büyük kişiliklerinden olan YUNUS EMRE,  sevgi ve hoşgörüye dayanan mesajları, yüzyıllar geçtikçe daha da değer kazanacaktır. Ülkemizin ve insanlığın, bu mesajlara, her zamankinden daha çok, bugün ihtiyacı vardır. Gelecekte de olacaktır.
                     Ne mutlu! YUNUS EMRE’ yi, tanıyanlara ve tanıtanlara…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi