4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE EVRENSEL DEĞERDİR

                      
            2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı, etkinlikleri kapsamında, Yunus Emre’nin,, kabri başında,   Diyanet İşleri Başkanlığınca,  13 Aralık 2021 tarihinde, Yunus Emre’yi Anma Programı düzenleniyor.
           Diyanet işleri Başkanlığı’nca, anılacak olan, Yunus Emre, “sevgiyi”, hayat felsefe haline getirmiş, örnek bir insanımızdır. 1238 dolaylarında doğduğu, 1320 dolaylarında Eskişehir’de öldüğü rivayet edilir. Anadolu’nun, pek çok yöresinde, Yunus Emre’nin mezarı ve türbesi vardır. Ancak Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’ deki mezarı, yapılan araştırmalar sonucu, kesinlik kazanmıştır.                                
            Yunus Emre, "gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde, bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir.
            Ayrıca Yunus Emre,  İslam’ da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir.
              Yunus Emre’ye göre insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, din, ahlak, gurbet, tabiat, ölüm ve faniliktir.
           Türk dilinin tasavvuf ve terimlerinin kurucusudur. Yunus emre’ nin, Türkçesi Türk İslam medeniyetinin, tüm zenginliğini taşımış, bu mirasın aktarımını sağlamıştır. Onun dili tamamen Türkçe kelimelerden meydana gelmemiştir.
           İnsanlığın, barışa, hoşgörüye ve sevgiye, en çok ihtiyaç duyduğu günümüzün çatışmalı, çalkantılı ortamında, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, 2021’i, ölümünün 700. yıldönümünde Yunus Emre Yılı ilan etmekle önemli bir sorumluluğunu yerine getirdi.
           Böylece, dünya manevi kültür birikimine ve evrensel yakınlaşma, dayanışma beklentilerine çok yönlü bir katkıda bulunulmuş oldu. Ulusal ve uluslararası kutlamalarla, Yunus Emre felsefesinin evrensel insani değerleri bir bütünlük içinde ön plana çıkartıldı
               UNESCO, şair ve filozof Yunus Emre’nin vefatının, 700. yıl dönümü vesilesiyle 2021 yılını ’Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programı’na almıştır. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı tarafından da 2021 yılı ’Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak ilan edilmiştir.
              Ayrıca Eskişehir’ de, Yunus Emre ilgili, ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenmezken, tüm dünyada olduğu gibi, Romanya’da da Yunus Emre Enstitüsü tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
               Yunus Emre’nin,  sevgi öğretisine ihtiyaç duyulduğu günümüzde, kapsamlı programlarla ortaya çıkarılması, bir bakıma güncellenmesi, yaşanan Asya Çağı yükselişinde önümüze çıkacak, pek çok manevi soruna da çözüm üretecektir.
                Ayrıca yıllardır, Yunus Emre’ nin, okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, Eskişehir’de, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası’ nda, çocuklarımıza aktarılması, toplantılarda ve köşemizde, gündeme getirmiştik. Ancak gerçekleştirilemedi,
                 Bu durumu, valilerimizden, Sayın Mehmet KILIÇLAR’ a da aktarmıştık.
               Sayın KILIÇLAR, ” Eskişehir ve Türkiye’de değil, tüm dünyanın, Yunus Emre’den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre’yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli örneğinde olduğu gibi, yeniden konumlandıracağız. Yunus Emre ve Eskişehir’i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre’nin,  sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktaracağız." sözleri ile de isteğimizi olumlu karşılamıştı.
            Sayın KILIÇLAR, bu vaadini, sözde bırakmadı. Girişimi ile  “YUNUS EMRE” Milli Eğitim Bakanlığınca, ’’İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’’ nde yapılan değişikle, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası ve  Resmi Gazete’de yayımlanarak ülkemizde, tüm okullarda, Mayıs ayının, ilk haftasında kutlanacaktır.
                  İnsanlarımız, özellikle de gençerimiz ve çocuklarımız, Yunus Emre ile  hem gurur duyup, örnek alacaklar,  hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır.
             Eskişehir valilerimizden, Sayın KILIÇLAR döneminde, Yunus Emre ile ilgili önemli karar alınmış ve uygulamaya konmuştu. Bir ziyaretimiz de, Sayın KILIÇLAR, “ Yunus Emre ile ilgili, alınan kararlar süreklilik arzetmeldir. bizler, gittikten sonra gelenler, aldığımız kararlara sahip çıkmayabilir.” demişti.
               Sayın KILIÇLAR, tespitinde haklı çıktı. Eskişehir’ de, Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası veya Yunus Emre ile ilgili alınan karar ve düşünülen projeler, ya hayata geçirilemedi ya da yarım kaldı.
                 Türk şiirinin ve düşünce dünyasının, önde gelen simalarından olan Yunus Emre’nin ortaya koyduğu fikirler, geleceğe yönelik düşünceleri, günümüz insanının içine düştüğü buhranlara ışık tutacak niteliktedir. Onun, daha 13. Yüzyılda, terennüm ettiği fikirler, hâlâ canlılığını ve tazeliğini korumaktadır.
            Yunus Emre’nin, şiirleri ve bu şiirlerde ifade ettiği düşünceler üzerinde, pek çok çalışma yapılmıştır. Ancak Yunus Emre’nin, daha iyi anlaşılabilmesi için onun şiirleri üzerinde, daha çok çalışmanın yapılması gerekmektedir..
             Eskişehir Vali Yardımcılarımızdan,  Sayın Dr. Ömer Faruk GÜNAY’ın,
”YUNUS EMRE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ” ile ilgili önerisi, mutlaka dikkate alınmalı, Eskişehir’ deki üniversitelerimizin, gayretleri ile bu öneri hayata geçirilmelidir.   Çünkü Dünya, ülke ve Eskişehir’ de, Yunus Emre’ nin, daha iyi tanıtılması ve şiirlerinin, topluma, kazandırılması için, bilimsel çalışmalar yapacak, böyle bir kuruluşa ihtiyaç vardır.
             Ne mutlu! Yunus Emre’ yi, tanıyanlara ve tanıtanlara…

          

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi