4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE VE UNESCO

                          


           UNESCO’nun, 12-27 Kasım 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen, 40. Genel Konferansı’nda, 40 C/15 sayılı belgesi çerçevesinde, alınan karar gereğince, “Yunus Emre’nin, Vefatının 700. Yıl Dönümü” 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına aldı.


            UNESCO’ nun,  2021 yılında, Yunus Emre’ yi Anma ve Kutlama 700. Yıl Dönemide Yunus Emre’nin doğduğu kent olan Eskişehir’ de, ulusal ve uluslararası alanda, görkemli etkinliklerle, katkıda bulunmalıdır.


           Bu etkinliklerin, hazırlanması ve uygulanmasını, organize edecek olan, “ANMA VE KUTLAMA KOMİTESİ” ivedilikle gerçekleştirilmeli ve çalışmalara da başlamalıdır.


            Birleşmiş milletlerin, kültür kuruluşu olan UNESCO, 1991 yılında daYunus Emre’yi,  bütün dünyada, “Yunus Emre Sevgi Yılı” olarak, ilan etmişti.


            çünkü Yunus Emre, sevgiyi, hayat felsefe haline getirmiş, örnek bir insaımızdır.


            Yunus Emre, Eskişehir’ de, 1990 yılında da Eskişehir Valisi ve Yunus EMRE Kültür ve Sanat  Vakfı Başkanı olarak, Sayın Bahattin GüNEY’den sonra, Eskişehir’ de, Yunus Emre’ ye, layık, ulusal ve uluslararası alanda arzu edilen boyutta bir etkinlik yapılmadı.


          Ayrıca Eskişehir, 2013 yılı, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri dolayısıyla Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti, Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Sayın Güngör Azim Tuna’ ya, Yunus Emre ile ilgili, etkinlik yapılması hususunda, öneri götürmüştük. Söz verilmesine rağmen, Yunus Emre ile ilgili, ulusal ve ulusalararası tek bir etkinlik gerçekleştirilemedi.


             Oysa 1990 yılında, dönemin Eskişehir valisi Sayın Bahattin GüNEY,, “Dünya Yunus EMRE Sevgi Yılı” nı, Birleşmiş Milletler Paris Unesco’ya önermiş  ve kabul ettirmiştir.  27.12.1991 tarihinde ise Birleşmiş Milletler, Paris Unesco binası duvarına,, Türkçe ve İngilizce, Yunus EMRE'nin; bir şiirini de  yazdırmıştı.


          Eskişehir’ de Yunus Emre’ nin, okullarda, daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde,  öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası’ nda, çocuklarımıza aktarılmasını, toplantılarda  sürekli önermiştik.


            Valilerimizden, Sayın Mehmet KILIçLAR’ a da bu durumu ilettik.
            Sayın KILIçLAR, ” Eskişehir ve Türkiye'de değil, tüm dünyanın, Yunus Emre'den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre'yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli örneğinde olduğu gibi, yeniden konumlandıracağız. Yunus Emre ve Eskişehir'i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre'nin,  sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktaracağız." sözleri ile de isteğimizi olumlu karşılamıştı.
              Valimiz Sayın KILIçLAR, bu vaadini, sözde bırakmadı. Girişimi ile  “YUNUS EMRE” Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'' nde, yapılan değişikle, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası, Resmi Gazete'de yayımlanarak, ülkemizde, tüm okullarda, Mayıs ayının, ilk haftasında kutlanacaktır.


            Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunun, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu,  şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış, büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa, çok şey kazandıracaktır. özellikle de doğduğu topraklar olan, Eskişehir’de, YUNUSEMRE’ nin, ulusal ve küresel bazda  daha bir özenle tanıtılması şarttır.


            Geçmiş yıllarda, Vali Yardımcılarımızdan, Sayın KILIçASLAN, etkinliklerin, sivil otoriteye devredilmesini, "MüESSESİZLEŞMESİ" ile ilgili çalışma başlatmış, bu hususta mesafe de alınmıştı. Ondan sonra, gelen yöneticiler, bu alanda, gereken ilgiyi göstermedikleri gibi, Yunus Emre Haftası ile ilgili, gelenek haline gelen, toplantılar da yapılmadı.


              Yunus Emre, dünya barışına da katkıda bulunacak bir insanımızdır. çünkü Yunus Emre'ye göre,  insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. 


               Anadolu'da, şiirlerinin, bir bölümü, dil incelemeleri sonunda ayıklanmış, böylece 357 şiirin, onun olduğu konusunda, görüş birliğine varılmıştır. Yunus Emre, adını taşıyan ve başka şairlerin elinden çıktığı ileri sürülen, 310 şiir daha derlenmiştir.


              Yunus Emre, Bütün insanları, aynı sevgi dolu gönül gözüyle görmektedir ve şöyle demektedir. "Yetmiş iki millete, bir göz ile bakmayan, Şartın evliyası ise hakikatte asidir. "Bu sebeple Yunus Emre’yi bütün dünya benimsemiştir.


               Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu,  şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış, büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır. 


               Aslında, Eskişehir’de,  çocuk ve gençlerimizin, örnek alabilecekleri ve onlara örnek olarak sunabileceğimiz, Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Mehmet Kaptan, Seyyid Battal Gazi, Şeyh Edepali Mülazım Hamdi efendi.  Hızır Bey, Sinan Paşa gibi…  İnsanlarımızla,  halkımız, özellikle de çocuk ve gençlerimizin,  gurur duyup, örnek alacakları, ebediyete intikal etmiş insanlarımız vardır.


               Bu İnsanlarımızla, insanlarımız, özellikle de gençler ve çocuklarımız, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır.


                 çünkü mümtaz kişiler, öldüklerinde yeniden doğarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi