4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

YUNUS EMRE'Yİ ANLAMAK

                             


             Büyük Türk mutasavvıfı, hak aşığı ve Türk dilinin, usta yorumcusu Yunus Emre anısına düzenlenen, Yunusemre Kültür ve Sanat Haftası, her yıl 01-07 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilir. Ancak geçen sene olduğğu gibi, bu yıl da COVİD19 kısıklamları, nedeniyle, kutlamalar sınırlı şekilde gerçekleştiriliyor.


             Eskişehir ‘ de, uluslararası ve ülke bazında, ses getirecek, Yunus Emre ile ilgili etkinlikler düzenlemezken,  UNESCO, 1971 yılı sonu ile 1972 yılında (Ölümünün 650. yıldönümü dolayısıyla)Yunus Emre anıldı. Bu anma, hem 1971 – 1972’de, hem de 1991’de sürdürülmüştü.


          UNESCO, Yunus Emre’nin, ölümünün 700. Yılında da 2021 Yılını Anma Programları arasına alıp, bütün dünyada “Yunus Emre Yılı” ilan ettti.  UNESCO, bu kararı ile 2021 Yunus Emre yılında, Yunus Emre’nin, eserleri ve düşünce tarzı teknolojik araçlar ile aktarılıp sevgi ve kardeşlik gibi, değerlerimize, farklı bir bakış açısı da sağlayacaktır.


           Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da 2021 yılının, "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı. Resmi Gazete’de yer alan genelgede, Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre’nin vefatının, 700. yılı nedeniyle, 2021 yılının, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındığını hatırlattı


                 İnşallah! Yunus Emre Türbesi’nin, bulunduğu Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi’nde bulunan Sarıköy’de, her yıl 6 Mayıs’ta, geleneksel olarak yapılan anma etkinlikleri, bundan sonra, ulusal ve uluslararası katılımlarla yapılır. Yunus Emre de gelecek nesillere, en iyi şekilde tanıtılır.


             Yunus Emre, “sevgiyi”, hayat felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. 1240 dolaylarında doğduğu, 1320 dolaylarında Eskişehir’de öldüğü rivayet edilir. Anadolu’nun, pek çok yöresinde, Yunus Emre’nin mezarı ve türbesi vardır. Ancak Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy’ deki mezarı, yapılan araştırmalar sonucu, kesinlik kazanmıştır.            
             Türk tasavvufunun, dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre’nin şiirlerinde, ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların, hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde, bir yere oturtulur.


            Yunus Emre, "gönül kırmamak" konusuna, ayrı bir önem verir ve şiirlerinde bu konuyu özenle işler. Şiirlerinde işlediği konuları ve telkinleri hayatının ta kendisidir. Ayrıca Yunus Emre,  İslam’ da sabır, kanaat, hoşgörürlük, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini, en iyi şekilde işleyen bir halk şairidir


              Yunus Emre’ye göre, insanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin, sevilmeyi hak etmektedirler. Şiirlerinde, en fazla işlenmiş temalar; İlahi aşk, din, ahlak, gurbet, tabiat, ölüm ve faniliktir.  
                Hülasa Yunus Emre, Müslümanlığı ve Türk toplumunu, özellikle de “Ahlak” ve “ Sevgi” konusunu,  şiirleriyle, en iyi şekilde anlatmış büyük bir halk şairidir. O’ nu, yerel, ulusal ve evrensel alanda, her kesime tanıtmak, insanlığa çok şey kazandıracaktır.


              Özellikle de doğduğu topraklar olan, Eskişehir’de, Yunusemre’ nin, daha bir özenle tanıtılması şarttır.


                  Bu amaçla yıllardır Yunus Emre’ nin, okullarda daha bilinçli bir şekilde tanıtılması için, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, her kademesinde,  öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, Yunusemre Kültür ve Sanat Haftası’ nda, çocuklarımıza aktarılmasını,  hem toplantılarda, hem de köşemizde önerdik.


               Bu isteğimizi, valilerimizden, Sayın Mehmet KILIÇLAR’ a da iletmiştik.
              Sayın KILIÇLAR, ” Eskişehir ve Türkiye’de değil, tüm dünyanın, Yunus Emre’den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre’yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli örneğinde olduğu gibi, yeniden konumlandıracağız. Yunus Emre ve Eskişehir’i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre’nin,  sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktaracağız." sözleri ile de isteğimizi olumlu karşılamıştı.
              Valimiz Sayın KILIÇLAR, bu vaadini, sözde bırakmadı. Girişimi ile  “YUNUS EMRE” Milli Eğitim Bakanlığınca, 
’’İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’’ nde yapılan değişikle, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası, Resmi Gazete’de yayımlanarak ülkemizde, tüm okullarda, Mayıs ayının, ilk haftasında kutlanıyor.


                 Diğer yandan Yunusemre ile ilgili çalışmalar, sürekli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve belli kesimlerden bekleniyor. Sivil irade, özellikle de ildeki YUNUSEMRE KÜLTÜR SANAT VE TURİZM VAKFI” ise etkinliklere yeteri kadar sahip çıkarak, gayret göstermiyor.


           Ayrıca Yunus Emre ve düzenlenecek etkinliklerle ilgili olarak, çok şey söyleniyor çok güzel kararlar alıyor ve etkinlikler de düzenliyor ama bu etkinlik ve çalışmalar, sürekli ve kalıcı olmuyor.  Çoğu da vaat ve sözde kalıyor.


              Oysa Yunus Emre’ ye, toplumun tüm kesimleri sahip çıkarak, O’ nu bugünkü ve gelecek nesillere tanıtmak zorundadır.  Bu, aynı zamanda, kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar için, bir görev ve ödev olduğu kadar, bir haktır da.


               .  Çünkü bugünkü ve gelecekteki nesilerimiz” , sevgi, hoşgörü, doğruluk, dürüstlük, cesaret, fedakârlık, yardımseverlik, sorumluluk, vefa, sabır, azim, hak ve hukuk, vatan sevgisi, gibi çeşitli vasıfları, Yunus Emre gibi, mümtaz insanlarımızdan öğrenecektir.


              Yunus Emre, kültürümüzün, en değerli yapı taşlarındandır. Zira Yunus Emre, sadece yasadığı devrin değil, çağımıza ve gelecek yüzyılların da ışık kaynağıdır. İnsanlık var oldukça değerini koruyacaktır.
              Ne mutlu!  Yunus Emre’yi, anlayan ve anlatanlara…


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi