4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ZEYTİN ÜRETİMİ VE SARICAKAYA

                                  
          Oleacea familyasının, bir üyesi olan zeytinin anavatanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni de içine alan Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya’dır. Günümüzde, 20. yüzyılın bitkisi olarak gösterilen ve yüzyıllardır, önemini yitirmemiş olan zeytin bitkisinin, anavatanı Mardin, Hatay, Suriye, Filistin ve Kıbrıs adasını içerisine alan bölge kabul edilmektedir.
            . Türkiye’de, Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale, Gaziantep ve Mersin, önemli zeytin üretimi yapılan illerdir. Ege, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ise önemli zeytin üreten bölgelerdir.     
          Türkiye’ de, yaklaşık 320 bin zeytinci aile işletmesi mevcut olup, bunun % 14’ü Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ve Marmarabirlik ortaklarından oluşmaktadır.
           TÜİK verilerine göre de  zeytin, Türkiye’de, çok geniş bir yayılım alanı bulmuştur. Türkiye’nin, 81 ilinin 41’inde, 843 ilçenin 270’inde zeytin üretimi yapılmaktadır. Üretimin % 53’ü Ege Bölgesinde, % 18’i Marmara Bölgesinde, % 23’ü Akdeniz Bölgesinde, % 6’sı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve % 0,2’si de Karadeniz Bölgesinde gerçekleştirilmektedir.
            Yine TUİK’e göre, Ege Bölgesinde üretimin % 55’i yağlık olarak değerlendirilirken,  Marmara Bölgesinde üretimin % 60’ı sofralık olarak değerlendirilmektedir. Türkiye, dane zeytin üretimi sırasıyla, İzmir (% 13), Manisa (%12.5) Aydın (%12), Muğla (%10), Balıkesir (%12.5), Çanakkale (%7) ve Bursa (%5) illerinden sağlanmaktadır
             TUİK’in, verilerine göre de iç Anadolu Bölgesi yok. Oysa Sarıcakaya ilçesinde, son yıllarda, gelişme gösteren zeytincilik, her geçen gün yayılıyor. İlçe halkı, zeytine yönelirken, üretilen zeytinyağı da dikkat çekmeye başladı. Soğuk sıkma yöntemi ile üretilen yağın asit oranların düşük olması, kaliteyi de beraberinde getiriyor.
            Düşük asitli olmasından dolayı, ilaç sanayinde kullanılması planlanan zeytinyağı Türkiye’de, lider olma yolunda da ilerliyor. Ege Bölgesi’ne de rakip olacak konuma gelmesi beklenen ilçede, yaklaşık 400 ton zeytin üretilirken, bunun 250 tonundan zeytinyağı yapılıyor.
                 Sarıcakaya ilçesinde,  2020-2023 yıllarında uygulanacak olan, ’Sarıcakaya Zeytin Yetiştiriciliği Eylem Planı’ ile ilçede ve Orta Sakarya Havzasında bulunan zeytinler, yöreye uygun türlerle aşılanarak, ilçede zeytin üretiminin artması, ilçede ki ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve kırsalda yeni istihdam alanlarının oluşturulması hedeflenmektedir.
               ’Sarıcakaya Zeytin Yetiştiriciliği Eylem Planı’  na göre 2020-2023 yılları arasında ilçede 37.000 adet zeytin fidanı dikilecek ve üç yıl sonunda ilçeye 2 Milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.
               Ayrıca Sarıcakaya ilçesinde 1750 da’lık Zeytin Bahçesi bulunmaktadır. 1300 da’lık alanda 50 Bin kök kapama bahçe , 450 da’lık alanda dağınık olarak, 13 bin kök zeytin ağacı olan ilçede toplam 23 bin kök zeytin ağacından 400 tona yakın zeytin elde edilmektedir. Üretilen 400 ton zeytinin 150 tonu  sofralık , 250 tonu ise zeytinyağı olarak değerlendirilmektedir.
              İlçenin merkez mahallelerinde, Mayıslar, İğdir , Laçin , Beyköy , Dağküplü , ve Düzköy mahallelerinde yetiştirilen zeytinin ilçeye ekonomşk katkısı 1 milyon TL yi bulmaktadır. İlçede yetiştirilen zeytin çeşidinin %95 i Gemlik türüdür. Siyah sofralık olarak değerlendirilir ve ülke genelinde hızla yayılmaktadır.
              2020-2023 Eylem Planı kapsamında, yapılacak faaliyetler kapsamında ; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından, zeytin yetiştiriciliği yapan üreticilere teorik ve pratik eğitimler verilecektir , İlçede bulunan üretim çiftliğinde 37.000 aşılı zeytin fidanı üretimi yapılacaktır ,
               Eylem planı kapsamında, 100 bin adet zeytin ağacı ekonomiye kazandırılarak, yöre halkının refahının yükseltilmesi sağlanacaktır, 100 ailenin ekonomisine katkı sağlanacak ve ilçeye 2 milyon TL katkı sağlanacaktır.
               Sarıcakaya İlçesinde, çok güzel zeytin yetişiyor. Zeytinyağın asit oranı yüzde 0.2-0.3 oranında. Bunlar çok güzel bir rakamdır. İlaç sanayinde kullanılacak bir zeytin yağı diyebiliriz. Çünkü deniz ve rutubet olmadığı için, asit oranları daha düşük oluyor. Asit oranı düşük olduğundan dolayı zeytinyağı, daha kaliteli çıkıyor..
     .          Mayıslar köyünde,  zeytin yağı İşletmecisi olan, Emekli Öğretmen, Sayın Mehmet Zeki ALDEMİR ve eşi Sayın ALDEMİR’ le sohbet etme fırsatı bulduk. Her ikisini de  dinlerken  Köy Enstitüleri eğitim sistemini ve bu okullardan mezun olan öğretmenlerimizi ve eğitimin gücünü, bir kez daha hatırladık,
              Ülkemizde, köy Enstitülerinin, değeri bilinmedi ama bugün, COVİD-19 ve açlık korkusuyla, Köy Enstitüleri de dünyanın, yeni umudu oldu. ABD, Hindistan, Venezuela, Kore, gibi, 100’ün üzerinde ülke "Atatürk Modeli" diye tüketimden, üretim toplumuna geçiş için, enstitüleri örnek alan uygulamalara başladılar.
              Sayın ALDEMİR, kaliteli zeytinyağı elde etmek için sağlam ve hasarsız danelerin doğru, uygun usullerle, hasat ediyor. Hiç bekletilmeden de zeytin sıkma tesislerinde doğru şekilde  işlenmesini sağlıyor. Nem olmayan, oda sıcaklığında, ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, teneke, seramik ya da renkli cam kutularda muhafaza ediyor.
          Sarıcakaya zeytin üreticisinin ve Sayın ALDEMİr’ in, üretiği zeytinyağı, doğrudan tüketim için, en uygun zeytinyağı sınıfı olan,  “Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı”dır.
                Soğuk Sıkım Zeytinyağı ise kemikleri güçlendirir ,karaciğeri temizler sindirimi düzenler.Stresi azaltır,saçın ve cildin canlı ve diri görünmesini sağlar,kilo vermeye yardımcı olur ve bağırsakları düzene sokar, metabolizma dengesinin oluşmasını sağlar.
               Sayın ALDEMİR gibi, zeytin üreticiler sayesinde, Sarıcakaya’da üretilen ve kullanımına da  başlanan zeytin yağı,Türkiye’nin, bir çok noktasında tercih edilir duruma geldi. Her geçen gün de üretilen zeytinyağı, asit oranının düşüklüğü ile Türkiye’de lider olma yolunda, ilerliyor.
 


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi