Seda Kağıtcı

Seda Kağıtcı

Asla, asla deme!..

Büyük konuşmayacaksın hayatta. Asla ile başlayan cümleler kurmayacaksın. Kimseyi yaşadıkları için kınamayacaksın. Birini gerçekten tanımıyorsan önyargıyı bırakacaksın. Kimseyle boy ölçüşmeye çalışmayacak, işine bakacaksın. Kimseyi seviyor gibi yapmayacak, yapmacık insanlara da kapını kapatacaksın. Dost sandıkların seni sırtından vurduğunda, intikam almak yerine, ilişkine nokta koyacaksın. Zor gününde yanında olmayanı bir kenara yazacak, mutlu gününde sen de onu arayıp sormayacaksın.

Hayallerini ertelemeyeceksin, ölümlü dünya, yarına çıkacağının garantisi yok. Canın ne istiyorsa onu yapacak, elalem ne derse desin kulak asmayacaksın. Umut fakirin ekmeğidir, umut etmek güzeldir, karamsarlığa kapılıp, asla enseyi karartmayacaksın. Her olumsuzlukta iyi bir yan bulup, yeri geldiğinde Pollyannacılık oynayacaksın. Hayal kurmak güzeldir, amaç olur insana. Hayallerini hayata geçirmek için var gücünle çalışacak, hevesini kırmak isteyenlere de kulaklarını tıkayacaksın. Uzun yaşamak için huzurunu kaçıranlardan uzak duracak, gece kafanı yastığa rahat koymak için vicdanınla iyi arkadaş olacaksın.

Başarılı olmak da lazım tabi hayatta. İşini aşk ile en iyi şekilde yapacak, başarını kıskanıp sana çelme takanları da adam yerine koymayacaksın. Fazla tevazunun sonu vasat insandan nasihat dinlemektir derler. Kendini tevazu ederek yerin dibine sokmayacaksın. Dev aynasında da görmeyeceksin ama, burnu büyüklük yapmayacaksın, asla haddini aşmayacaksın. Sana kıymet verene sen de kıymet verecek, değerini bileni başının üzerinde taşıyacaksın. Aşık olacak, geceler boyu belki ağlayacak bazen de kendini dünyanın en mutlu insanı sanacaksın. Kimseyi hor görmeyecek, bu günün yarını da var diyecek, düşene tekme atmak yerine, elinden tutup kaldıracaksın, muhtaç olana dayanak olacaksın.

Her şeyi ben bilirim demeyeceksin, insanların tecrübelerine kulak verecek, bir işi senden iyi yapanları da alkışlayarak, takdir ve tebrik edeceksin. Asla böbürlenmeyecek, büyüklenmeyeceksin. Senden büyük Allah var unutmayacaksın. Dua etmeyi bilecek, aldığın her nefes için yaşadığına şükredeceksin. Sevdiklerin yanındaysa ve yaşıyorsa dünyanın en zengini sensin. Zenginliğini insanları kırarak, ufak hesaplar yüzünden hiç etmeyeceksin.

Hayat sürprizlerle dolu. Olmaz dediğin ne varsa olur bu hayatta. Yapmam dersin, yaparsın. Düşmem dersin, düşersin. Şaşmam dersin, şaşarsın. Çünkü sen de insansın, bir kulsun sadece, aciz yaratılmışsın. Acı da çekeceksin, gözyaşı da dökeceksin, acı çekenleri de göreceksin. Benim başıma gelmez deme, sakın kınama ve gülme. Çünkü kimin acısına gülersen, bil ki sen de bir gün aynısını çekeceksin. İddian imtihanın, güldüklerin de gözyaşın olur sonra, unutmayacaksın!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Seda Kağıtcı Arşivi