
Gürcan Banger
Yaşam, ilişki ve iletişim
Betonla örülmüş bir kentte yaşamanın iç acısını ancak doğal yaşama tanık olduğumuzda fark edebiliyoruz. Sanatsız bir yaşamda betonlar arasında sıkışıp kalmış koşuşturmalara benziyor. Sanata dokunduğumuzda neyi kaybetmiş olduğumuzu kavrıyoruz. Çoğu zaman insan sınırlarını zorlamanın deneyimi olan edebiyatın sanata dokunuşlar içinde seçkin bir yeri var. Edebiyat, tehlikeli ve yasak olanın albenisi üzerine yazılmış eserlerle doludur. Bir anlamda yasak elma, her zaman bir çekim odağı olmuştur. Kor ateşin cezbeden yanardöner hali, tüm yakıcılığına rağmen onu avuçlarına alıp sımsıkı tutma duygusu uyandırabilir. Belki buna doğal yaşam içinde vahşi bir canlıyı ehlileştirmeyi istemek de diyebiliriz.
Muhtemelen bir kadını imkânsız erkeğe yönelten de böyle bir duygu olsa gerek. Vahşi atı ehlileştirme duygusu... Haksızlık edip kadının bazı geleneksel özelliklerini göz ardı etmeyelim. Bunların başında fedakârlıkla hamur edilmiş erkeği iyileştirme ve kurtarmanın dayanılmaz tutkusu gelir. Okuduğum bir makalede psikologların bu tutkuya, sarhoş babanın akıllı kızı durumu dediklerini hatırlıyorum.
Psikolojinin izlediği örnek olaylara göre; alkol bağımlısı babaların kız çocukları büyüdüklerinde alkolik erkeklere âşık oluyorlar. Bu ilişkinin devam ettiği süre içinde alkolik erkeğin rehabilite edilmesi, iyileştirilmesi ve kurtarılması için çaba gösterip bir anlamda kendilerini feda ediyorlar. Uzmanlar, bu durumun babaya karşı olan, geçmişte başarılamamış bir görevin yerine getirilmesi olduğunu belirtiyorlar. Babasını alkolden kurtaramayan küçük kız çocuğu, büyüdüğünde âşık olduğu erkeği kötülüklerden kurtararak kendi içindeki vicdan hesaplaşmasını tamamlamaktadır.
Sarhoş babanın akıllı kızı durumunun, alkolizmden bağımsız bir genel davranış modeli oluşturduğunu ve yukarıda sözünü ettiğim gibi ateşi elinde tutmaya benzediğini söyleyebiliriz. Bir yandan cezbediyor, bir yandan da yakıyor. Ne ateşin yakmasından ne cazibesinden vazgeçiyor kadın. Ruhbilim uzmanları, alkolik erkeğin bu durumundan kurtulduğu anda kadın için cazip olmaktan da çıktığını ifade ediyorlar. Özetle; başta bir vahşi atı andıran erkek, ehlileştiğinde artık istenen erkek olma özelliğini de yitiriyor.
Kadının bir erkekle ilgili sorunları, çoğu zaman onun söz konusu ilişkiyi algılama modelinden kaynaklanıyor. Kadın, bir vahşi ata sahip olmak istiyor. Onun canlılığı, hareketliliği, albenisi kadının başını döndürüyor. Onun için böyle bir erkekle zaman kavramı ortadan kalkıyor; ışıltılı, renkli, sonsuz bir dünyayı yakalıyor. Ama kadının diğer yönü de erkeğin elinin altında olduğu huzurlu, programlı bir yaşamı özlüyor: Bir anlamda at, hem vahşi olacak hem de ehlileşmiş… Kısacası esastan bir çelişki...
Hâlbuki eğlenceli ve tempolu bir yaşam ile sınırları tanımlı bir evlilik birbirinden farklı yaşam biçimleri. İkisini aynı anda yaşayabilmek için ilişkiyi oluşturan bireylerin çok belirgin ve gelişkin özellikleri olmalı. Bu durum, kendiliğinden yakalanabilecek bir fırsat değil. Bireylerin çok öncelerden başlayarak kendilerine emek vermiş olmaları gerekli.
Bir başka insanın çok beğendiği bir çiçeği siz beğenmeyebilirsiniz. Rengi, kokusu size hoş gelmeyebilir. Bu, o çiçeğe sizin veya bir başkasının verdiği anlamdır. Bir zamanlar Hollanda’da bir lale soğanının binlerce guldene satıldığı günleri düşününüz. Aynı soğanın fiyatı, kriz başladığında öncekinin yüzde 1’ine düşmüştü. Özetle; biz nesnelere veya olaylara çeşitli anlamlar yüklüyoruz. Bu anlam, bazen gereğinden fazla dolu olabiliyor. Bir duygusal ilişkide de aşırı anlam yüklemesi hatalarını yapabiliyoruz. O zaman da istediğimiz, beklediğimiz ve elde ettiğimiz arasında oluşan farklılıklardan mutsuz oluyoruz.
Bir delibozuk vahşi atla fırtınalı ve albenili bir aşk mümkün iken, bu ilişkiden Külkedisi ile Beyaz Atlı Prens’in sonsuza dek huzurlu ve mutlu süren evliliği çıkmayabilir. Kişi, ne istediğinden, ne beklediğinden ve ne bulabileceğinden emin olmalı.