4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KIZILİNLER SÖZDE KALMAMALI

            AK Parti, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Sayın Burhan SAKALLI, Türkiye’nin, en büyük sağlık turizmi projesi özelliğini, taşıyacak olan Kızılinler Termal Sağlık Turizmi projesine, Sağlık Bakanı, Sayın Fahrettin KOCA’ dan, destek geldiğini söylendi.      


            Eskişehir ziyaretinde, proje hakkında konuşan, Bakan Sayın KOCA ise “Eskişehir’de, termal turizmin, çok öne çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede, daha önce ilan edilen Kızılinler bölgesindeki alanın, Kızılinler Termal Sağlık Turizmi Destinasyonu olarak hizmet vermesinin, anlamlı olacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede, unutulan hamam ve kaplıca kültürü ile tekrar buluşan termal turizmi için, önemli merkez olacağı kanaatindeyim” dedi. 


           Bakanın, vaatleri gerçekleşir mi zaman gösterecektir. Ancak geçmiş yıllarda, Kültür ve Turizm Bakanı ,Sayın Prof. Dr Nabi AVCI’  da Eskişehir, Afyon ve Kütahya'daki termal turizm potansiyelini de yerinde görsünler, onları bilgilendirelim diye, Arap Turizm örgütü Genel Sekreteri Dr. Bandar'i de Eskişehir'e, davet ettiğini söylemişti.


           Davete icabet eden, Arap Turizm örgütü Başkanı Bandar Bin Fahd Al Fuhaid ve Yemen Turizm Bakanı Abdulmecid Kubati ile birlikte, Eskişehir'e, geldi.  Bakan, Sayın Prof. Dr Avcı ile görüşmede, Eskişehir'de bulunan, termal su potansiyeli ve Kızılinler Bölgesinin, anlatıldığı, sunum gösterisini, Arap heyeti ile izlemişti ama vaatler gerçekleşmedi.


             Sağlık Bakanı KOCA’nın, vaatlerinde sonra,  Sayın SAKALLI, ”Bugünden sonra bu önemli projemiz, Sağlık Bakanlığımızın katkıları ve himayelerinde, hayata geçirilecek. 35 milyon metrekarelik bir alan ve 30 bin yatak kapasiteli, bir proje planlıyoruz. Bu projenin, şehrin kaderini değiştireceğini, düşünüyor ve çok önemsiyoruz.” dedi.


            öte yandan, Geçmiş yıllarda, Bakanlar Kurulu kararı ile Eskişehir -Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerini kapsayan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği kuruldu. Bu kurul, bölge ve Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi, 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi  ile KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MEREZİ PROJESİ’ nin gerçekleştirilme şansını daha da artırmıştı. . 
              O günlerde, Sayın ATAç, “ Kent açısından önemli olan proje, 515 hektar üzerinde gerçekleştirilecek, tamamlandığında, Sağlık ve Turizm tesis alanı ve Kür parkı 6000 yatak kapasiteli, Sağlık ve Turizm Tesisi alanın da 4000, özel yatırımcılara ayrılacak tesislerde de 2500 yatak kapasitesi ile 12500 kişiye hizmet verecektir. “ demişti.
              Ayrıca Tepebaşı Belediyesi tarafından, gündeme getirilen, KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ", ve daha sonra Odunpazarı Belediyesi’ nin, Kızılinler, "ESKİŞEHİR ODUNPAZARI TERMAL ALANI PROJESİ" nin, kamuoyu ile paylaşılmıştı   ama aynı bölgede, ayrı iki proje, o gün zihinleri karıştırmıştı.


             Her iki projede, gerçekleşmedi.


            Yine valilerimizden, Sayın çALIŞICI da, Kızılinler Köyü’nde, yapımı düşünülen, hidroterapi ve rehabilitasyon merkezleri yapılacağını, çevre düzenleme planlarının hazırlandığını, bölgenin de ülkemizin, sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağını, sıkça gündeme getirdi.


           Hatta, 6 ayrı yerde yapılan çalışmaların üçünde, 32 derece ve 52 derecelik sular bulunduğu,  Kızılinler Köyü’nde, yapılacak tesislerin,  İzmir Balçova tesislerinden, sonra  Türkiye’de, sağlık turizmi  kapsamında, ikinci  tesis olacağını söylemişti.


            Kızılinler projesi ile ilgili vaatlerin, hiçbiri gerçekleşmedi ama Kütahya, Afyon ve Denizli, kaplıca turizminde, ciddi mesafe aldı. Bu illerdeki kaplıcaların, büyük çoğunluğunda, yer bulmak güçtür.  Kaplıca ilgileri ile yaptığımız görüşmelerde, talebin, her yıl arttığını, özellikle de talepleri, yaz aylarında karşılamakta güçlük çektiklerini söylüyorlar.


            ülkemiz ve Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından, tam bir cennet. önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan, Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları, verimli olarak kullanıldığını ve doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Sayısız sağlık sorununa, faydalı olduğu kanıtlanan, şifalı sularımızın çoğu, derme, çatma, tesislerden oluşuyor.


             Oysa Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de sağlık turizmine, yani kaplıca ve şifalı sulara olan ilgi hızla artıyor. Tatillerinin, belirli bir bölümünü kaplıcalarda geçirmek, hem dinlenip, hem de sağlık sorunlarına, çare bulmak isteyen, önemli bir kitle, sağlık turizmine ilgi gösteriyor.


              Eskişehir, termal turizminden, hak ettiği payı alamıyor. çünkü yıllardır, Eskişehir’de,  “HİDROTERAPİ”  merkezi ve Kızılinler Projesi, gündemde olmasına rağmen,  bir adım yol gidilemediği gibi, her gelen ilgili de Sağlık Bakanı Sayın KOCA ve Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı, Sayın SAKALLI gibi,  makro hedefler gösterdiler ama Kızılinler projesi ile ilgili, vaat ve hedeflerin tamamı, söze kaldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi