4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EkMM VE EKONOMİK KRİZ

                   


            EkMM’ de, son yıllarda, gündemden düşmeyen, esnafı da zor duurmda bırakan  “EKONOMİK KRİZ” konuşuldu. Tüm esnaf odaları, özellikle de ETO ve Esnaf Odaları Birliği ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanşarı davet edidikleri halde,  toplantıya katılmamaları dikkat çekti.


             Ekonomik kriz, yalnız esanafı değil, Eskişehir’ de, üreten kesim olan, sanayici ve tarım da zor durumda bıraktı. Maalesef ülkemizde uygulanan, yanlış ve haksız ekonomik politikalar, Türk toplumunu, üreten değil, tüketen bir topluma dönüştürdü. Sonuçta da


 ülkemizİ,  üreten değil, tüketen bir toplum haline getirildi.  .
               Şekeri İlkokulu’nda, görevli olduğu yıllarda, Kuveyt’i ziyaret eden, Şeker Makine Fabrikası Müdürü Yardımcısı Sayın Kerim Doğtaş’ ı ziyaret etmiştik. Kendisine, "Dünyanın en zengin ülkesini ziyaret etiniz" dediğimde. Güldü ve " Dünyanın en fakir ülkesini ziyaret ettik" dedi. Ve devam etti. " Kuveyt halkı, Petrol bittiği gün açlığa mahkûmdur. çünkü hiç üretim yok. Bana göre üretmeyen toplumlarda, fakirlik kaçınılmaz. Toplu iğneyi bile, dışardan getiriyorlar" demişti. 


              O nedenle de ülkemiz, her alnada üretimek, insanını da  çok yönlü eğitimek zorundadır. Nitekim Atatürk’ ün, " çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan, rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getiren milletler, evvela haysiyetini, sonra hürriyetlerini ve daha sonrada "istiklallerini" kaybetmeye mahkûmdurlar" demiştir.


           Toplantıya katılan, Eskişehir Seyyar Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Sayın Ali Safa Şen ve  Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı  Sayın Bahar Bilen,  katıldı. Esanafın sorunları ile ilgili dikkar çeken açıklamalar da bulundular.


            Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı konuşmasında, " Ekonomik kriz ile birlikte artan vergi yükü, taban ve tavan fiyatı konusu, öncelik olmak üzere, sorunlarını aktardı. Alanlarında tercübesi olmayan, insanların, hatta mütahitlerin bile alanlarında faaliyet gösterdikllrini söyledi


             Tuhafiyeciler Odası Başkanı,  Sayın Ali Sefa ŞEN' EkMM’ de yaptığı konuşmada ise Türkiye'de, yasal ve kurumsal boşluklar sebebiyle, sayıları hızla artan hipermarket  ve zincir marketlerin, haksız rekabet uygulamaları sebebiyle de  Esnaf-sanatkâr ve küçük işletmelerin zor durumda olduğunu söyledi. 
               Sayın ŞEN’ e göre, finansal zorluklar nedeniyle, rekabet gücü bulamayan, esnaf, faaliyetleriyle fiyat ve alım avantajlarına sahip olmaya, piyasada, sahip oldukları konumu kaybetmemeye çalışmaktadırlar. Bu noktada, devletin esnaf, sanatkar ve küçük işletmelere, haksız ve insafsız rekabet karşısında, gerekli desteği sağlamalı, ya da hipermarket ve zincir marketleri, kent dışına çıkarması gerekmektedir.
               Esnaf ve sanatkârı, yok etmesi durumunda, oluşacak piyasa şartları tüketicilerin aleyhine işleyecektir. Bu net bir şekilde, ortadadır. Pazarda 2 lira civarında olan meyveler, AVM’ lerde 5 lira civarındadır. Diğer ürünlerde de ciddi fiyat farklıları vardır. 
              AVM: Alışveriş merkezlerinin, haksız rekabetinin önlenmesi için, '6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun' çıkarılmıştır. Ancak bu kanun beklentileri, tam anlamıyla karşılayamamaktadır
              Vergi: Sermayesi ve finans olanakları, sınırlı olan üyelerin, ekonomik anlamda, destek vermek için, vergi oranlarında indirim yapılabilir, kurumlar vergisinin düşürülmesinin vergi gelirlerini artırdığı görülmüştür. Aynı şekilde esnafa sağlanacak, vergi kolaylıkları da onların istihdam, üretim ve yatırım potansiyellerinin artmasına, ekonomiye, daha fazla katkı vermelerine yol açacaktır.
               Ayrıca 5362 sayılı kanun, günün şartlara göre, yeniden elden geçirilerek güncellenmelidir. Kanunu kapsamında, yapılan, uygulamalar, yeniden gözden geçirilmeli,. Esnaf zor durumda bırakan hükümler, esnaf lehine yeniden düzenlenmelidir. Kent merkezinde faaliyet gösteren, AVM’ ler de gelişmiş ülklerde olduğu gibi, kent dışına çıkartılmalıdır. 
               Tüketicilere, ucuz mal, para, zaman ve enerji tasarrufu sağlayabilen, sabahın erken saatlerinden, gecenin geç vakitlerine kadar dükkanını açık tutan, müşterisini, zor günlerinde, hatta düğününde ve cenazesinde, yalnız bırakmayan esnafa,  halkımız sahip çıkmalıdır
             Ayrıca  atalarımızın, yüzyıllarca, iyi mal üretme, kaliteyi yükseltme, kaliteyi kontrol etme, aşırı kârı önleme, enflasyonla mücadele gibi konularla, başa çıktığı AHİ geleneği de AVM’ ler sayesinde yok oluyor. 
               Esnaf-sanatkâr ve küçük işletmeciler, ülke ekonomisine, "hayat veren" ama kendisine "hayat hakkı tanınmayan"; ekonominin "itici gücü" olmasına rağmen, AVM’ ler karşısında "sahipsiz kalan, yalnızlığa ve ilgisizliğe terk edilen, esnafa  sahip çıkılmalıdır.


               Ayrıca siyasilerin ve  meslek odalarının, " Esnaf yok olma tehlikesi altında" demekle de sorun çözülnmüyor. O nedenle de ne yapılacaksa, bir an evvel yapılmalı, merkezi ve yerel idareler, özellikle de meslek odaları, bir an önce, gerekli tedbirler alınmalıdır. çünkü yarın çok geç olabilir.


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi