4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ATALARIMIZA MİNNET BORÇLUYUZ

 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı,  Corona Virüs(Covid19) nedeniyele kutlanamadı ama 19 Mayıs 1919 yılında, yaşananlar unutulmadı. Başta Büyük önder Atatürk, olmak üzere, o günkü kahramaları, bir kez daha hatırlandı.
çünkü “Ulusal Egemenlik”, kolay kazanılmadı. ülkemizdeki,  İl, ilçe ve köylerimiz, çok büyük maddi ve manevi fedakârlıklarda bulundular.  Binlerce, şehit verdik.
Kurtuluş Savaşı’na,  katkıda bulunan insanlarımız, bugün artık aramızda yaşamıyor ama fedakârlıkları, hala hafızalardadır. Bu insanlarımızdan biri de, Sivrihisarlı, Mülazım Ahmet Hamdi Bey’dir.  
Kurtuluş Savaşı öncesi, çoğu Rum olmak üzere, elli kadar çete, Samsun sancağı içinde, huzur ve asayişi kökünden sarsmış,  9 Mart 1919’ da,  İngilizler de, Samsun’a, 200 kişilik askeri birlik çıkarmışlardı.
İngilizler, bir müfrezesini de Merzifon’a gönderdiler. Bu gelişmelere, ilk tepki, 17-18 Mart 1919 gecesi,  Samsun’daki, Türk Birliği’ nden geldi. Bu birlikte görevli, Sivrihisarlı, Mülazım Ahmet Hamdi Bey, askerleri ile dağa çıkarak, mücadele başlattı.
Kurtuluş Savaşının, ilk kıvılcımını da böylece başlatılmış oldu. Mülazım Ahmet Hamdi Bey’ in, bu davranışı, son derece önemli idi. çünkü Mülazım Hamdi Bey,  işgalci İngiliz askerlerine karşı da ilk kıvılcımı çakan kişi olmuştu. Bu olaydan sonra, İngilizler büyük endişeye kapıldılar. Gelişmeleri, dikkatle değerlendirdiler.
Nitekim Mustafa Kemal Paşa’nın, Samsun’ dan, 22 Mayıs 1919 da, hükümete verdiği raporda: “ İngiliz kıtasının, Samsun’ a çıkması üzerine, memleketin yabancı istilasına uğradığı hissine kapılan ve Rum taşkınlıklarına kızan,  15. fırka (Tümen) makineli Tüfek Subayı Ahmet Hamdi Efendi.  Rum çetelerinin, Türk Köylerine ve halkına yapmakta oldukları zulüm ve tecavüzden üzülerek, bir makineli tüfek ve emrindeki askerlerle, 17-18 Mart gecesi dağa çıkmıştır. “ demişti.
Kurtuluş Savaşı’nda, ilk kıvılcımı yakan,  Sivrihisarlı, Yedek Subay, Halil İbrahim oğlu 1316-1900 doğumlu, Ahmet Hamdi Bey(AYKER)” in bu kahramanlığı, Genel Kurmay Başkanlarımızdan, Rahmetli Fevzi çakmak Paşa’ nın, anılarında da görmek mümkündür.
Yine Kamuran Gürün, “Savaşan Dünya ve Türkiye” adlı kitabında,”  Mülazım Ahmet Hamdi Bey, dağa çıkarak, İngilizlere nota verdirmesine, Mustafa Kemal Paşa’nın görevlendirilmesine,  KURTULUŞ SAVAŞI’ NIN, DOLAYISIYLA DA OLSA,  BAŞLANGICINA, SEBEP OLMUŞ OLUYORDU.” ifadelerini kullanmıştır.
 Ahmet Hamdi Bey’e, Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarından dolayı,  24 Şubat 1926’ da T.B.M.M tarafından, 2094 sayılı berat’ la kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verildi.
  Sivrihisar ilçesi de Mülazım Ahmet Hamdi Bey gibi, İstiklal savaşının başında ilklere de vesile oldu. Kurutuluş Savaşı’nda, maddi ve manevi fedakârlıkları ile de dikkat çekti. çanakkale, Kurtuluş Savaşı’nda ve diğer cephelerde,  416 şehit verdi.
İstiklal Savaşı’ nda, Türkiye Cumhuriyet’inin, İlk Bakanlar Kurulu Toplantı’ sı da Sivrihisar’ da yapıldı.  Hatta Büyük önder Atatürk, Sivrihisar’ a teşriflerinde,  Bugün restorasyonu yapılarak, hizmet sunulan,  Zaimoğlu Hacı Ali Ağa’ nın evlerinde, misafir olarak kaldı.
Sivrihisar, İstiklal Savaşında, Türk Ordusuna, Uçak da aldı. Nitekim Tahsin özalp da,1960’da yayınlanan, “Sivrihisar Tarihi” adlı kitabında, “1335 senesi sonunda, ilk tayyareyi, Sivrihisar almış, orduya ihdas etmek şerefini kazanmıştır.” ifadelerine yer vermiştir.
Atatürk’ de, özel not defterine, kendi el yazısı ile “Sivrihisar’dan, tayyare bedeline verilmek üzere, Osmanlı Bankası’nın,  4 bin lira çeki Eskişehir Mebusu Mehmet Efendi’dedir. (Fevzi Paşa’ya verilecektir.)” ifadelerini düştüğü de görüldü.         
Yine anılarını yayınlayan, Sovyet Diplomat S. İ. Aralov da, “27 Mart 1922 sabah özel bir vagonla, Biçer İstasyonu”na hareket ettik. Biçer’ den, Sivrihisar’a, otomobille gittik. Sivrihisar kasabası, Milli Kurtuluş Savaşı’nda hizmetleri dokunmuştur.   Halkın topladığı para ile bir uçak satın alınmış, cepheye gönderilmiştir. Kasabayı ziyaretimiz sırasında uçak, Kasaba’nın, göklerinde uçmakta idi.” demiştir.                 
Sivrihisar gibi,  ülkemizde, tüm il, ilçe ve köylerimiz, Kurtuluş Savaşına, maddi ve manevi, katkıda bulundu. Bu inanç ve azimle de, Türkiye’ Cumhuriyeti kuruldu.
Nitekim Büyük önder Atatürk, “ 1919 yılının Mayıs'ında, Samsun'a çıktığında, elimde maddi hiç bir kuvvet yoktu. Yalnız Türk milletinin, asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran, yüksek manevi bir kuvvet vardı. İşte ben, bu ulusal kuvvete, Türk milletine güvenerek, işe başladım” demiştir.
Büyük önder Atatürk, bu güvenle, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. İşgal altındaki Anadolu’da, eşi benzeri olmayan, bir kurtuluş mücadelesi başlattı. Bir millet,  küllerinden yeniden doğdu... O tarihi gün, Ulu önder ATATüRk’ ün, vatanı emanet ettiği gençlerin de bayramı oldu.
çünkü Gençlik, Türk Milleti için, önemli bir kuvvettir. Türk toplumunun da teminatıdır. Bilinçli ve sorumluluk sahibi, bir gençlik, Türk milletinin umududur, geleceğinin de güvencesidir.
Millet olarak, Kurtuluş Savaşında, görev alan, Büyük önder Atatürk, şehitlerimiz ve gazilerimizi, saygı, minnet ve şükranla anıyoruz
Ruhları şad mekânları da cennet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi