4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ATATÜRK' Ü SAYGIYLA ANIYORUZ


           Cumhuriyetimizin, kurucusu ve Kurtuluş Savaşı’mızın lideri, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, ebediyete irtihalinin 83. ’inci yılında, milletçe saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.
              10 Kasımlarda, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şahsında, Türk toplumu,  ortak duygu ve düşüncelerde, bir araya gelmesine, katkı sağladığı gibi, ararındaki dayanışma duygusunu da artırmaktadır.
            Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, değeri zamanla azalmıyor; bilakis, kendi çağını aşan, siyasî vizyonu, günümüz politikasına, ışık tutmaya devam ediyor. Az zamanda, çok ve büyük işler başaran, Atatürk, hakkında,  dünyada, yüzlerce makale ve onlarca kitap yazıldı.
             ATATÜRK, bir dahidir. Nitekim İngiltere Başbakanı, Lloyd George,” Arkadaşlar, yüzyıllar, nadir olarak, dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki o büyük dahi çağımızda, Türk Milleti’ne nasip oldu. Mustafa Kemal’in, dehasına karşı elden ne gelirdi?”demiştir.
            Diğer taraftan, Atatürk, askerlikte, siyasette, inkılâpçılıkta ve fikri mücadelede, emsali nadir bir dehadır. Tarihin, büyük tanıdığı şahsiyetlerle mukayese yapıldığı zaman, bariz üstünlükleri göze çarpmaktadır. Çünkü o, hem fikir, hem de hareket adamıdır.
           ATATÜRK, aynı zmanda,  20. Yüzyılın lideridir. Rhode Island’daki Brown Üniversitesi’nde,  "Emeritus Professor-Onursal Profesör  Arnold Ludwig’  in,  18 yıl süren, "Liderliğin Doğası"  çalışmasında, 1900-2000 yılları arasında yaşayan, 200 farklı ülkeden, 1941 lideri araştırmıştır.
           Profesör  Arnold Ludwig , bu amaçla "Politik Büyüklük Ölçeği" adını verdiği, puanlamaya dayalı bir ölçek geliştirmiş. Ayrıntılı bilgiye ulaşabildiği Roosevelt’ten, Churchill’e, Mao’dan Fidel Castro’ya, uzayan listedeki 377 lider arasında, en yüksek puanı, büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK almıştır.
              Atatürk’ü, 20. Yüzyılın, en önemli dünya lideri olarak ilan eden, liderleri sıralama araştırması, dünya çapında, bugüne kadar yapılmış, en kapsamlı çalışmadır.
             .Ne yazık ki  kendi değerlerimize,  tam olarak sahip çıkamıyoruz ama Atatürk gibi değerlerimizin, büyüklüğünü ortaya koymak ve dünyaya tanıtmak da  yabancılara düşüyor.               
             Yıllarca da Atatürk, hep gündemde oldu. Her başı sıkışanda, ona inanmadığı halde, kalkan yaptı. Gerçek anlamda yorumlayan, çok az insan oldu. Çünkü Atatürk’ün, fikir ve düşüncelerini yorumlarken, nesnel, gerçekçi ve bilimsel olmak gerekirdi.
               ATATÜRK, milliyetçi bir insandı. Ancak, O’nun milliyetçi düşüncesinde, ırkçı,  ümmetçi,  kafatasçı, gibi kavramlara, yer yoktu. Bilakis, O’nun düşüncelerinde, Türk halkını birleştirici, bütünleştirici, bilimsel, akılcı ve gerçekçi kavramlara yer vardı.
               Hayatı boyunca, ulusal ve uluslararası barıştan yana oldu. Tüm insanların, barış, huzur ve refah içinde yaşamasını istedi.  “Yurtta barış, dünyada barış “ özdeyişiyle de, bugünkü ve gelecek nesillere hedefi gösterdi.
              Atatürk, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanlarda, etkili, köklü devrimler yaptı. Bilimsel ve akılcı düşünceyi, devlete ve topluma egemen kıldı.
              ATATÜRK, dinin siyaset ve ticarete, alet edilmesine karşıdır. Ayrıca Atatürk, İslam’ın özüne, inançlı, bağlı ve saygılıdır. Bunun için de sonradan katılan yanlışlardan, İslam Dini’ nin, arındırılmasını, Tebliğ edilen, gerçek İslâm’ın, ortaya çıkarılmasını istemektedir.
                 ATATÜRK, “Tam bağımsızlık denildiği zaman, elbette siyasi, malî, iktisadî, adlî, askerî, kültürel ve benzeri her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan mahrumiyet, millet ve memleketin gerçek mânasiyle bütün bağımsızlığından mahrumiyeti demektir. Biz, bunu temin etmeden barış ve sükûna erişeceğimiz inancında değiliz.”demiştir.
             ATATÜRK, ilim ve bilimi, Türk toplumunu,  varlığı için zorunlu görmüş, “  Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol göstericisi ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. “ demiştir.            
              ATATÜRK, gerçeğin adamıdır. Nerde ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir.
            Ayrıca Atatürkçülüğün ilkeleri de, birden bire ortaya çıkmadı. Bu ilkeler, tarihsel bir gelişim izledi ve Atatürk ideolojisi de zamanla oluştu. Atatürk devrimlerini, titizlikle korumak, ödün vermemek, yaygılaştırılması ve kökleşmesi için de, gayret ve caba göstermek zorundayız. Çünkü onun devrimlerine, fikir ve düşüncelerine, dünden daha çok, bugün ve gelecekte de muhtacız.
              Kurtuluş savaşımızın önderi, eşsiz kahraman Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, milletimizin gönlünde daima yaşayacak, silah arkadaşları ve istiklâl mücadelemizin kahraman şehit ve gazilerimiz,  hiçbir zaman unutulmayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, ölümünün 81. yıl dönümünde bir kez daha şükran, minnet ve saygıyla anıyoruz.
              Ruhu şad Mekânı Cennet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi