4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BİRLİK OLMADAN DİRLİK OLMAZ

 ESO AKDEMİ ile ilgili, okyucularda görüşler geldi, Bir okuyucumuzun, “Yazınızda ESO Akademi’ ye katkıda bulunan kurumlar içinde, OSB ve ETO’ yu göremedik. Onların da bulunması gerekirdi. “ diyerek, görüşleri de paylaştı


          Aslında Eskişehir Endüstri Fuarı ile ilgili de  bir okuyucumuz da  “Eskişehir Endüstri Fuarı’nın, ne hazırlanışında, ne de açılışında, bu alanda başarılı çalışmalar yapan, Eskişehir Sanayi Odası yoktu, neden katılmadı bilmiyoruz ama  açılışta ESO Başkanını da orada görmek isterdik “ diyerek, bazı açıklamalarda bulunmuştu.


            ETO ve ESOB,  ESO Akademi’ ye, neden katkıda bulunmadı ve ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ,  Eskişehir Endüstri Fuarı’nın açılışına neden katılmadı bilinmez


           Ancak Eskişehir Endüstri Fuarı açılışından sonra, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı, Sayın Celalettin Kesikbaş, Meclis Başkanı Süha Özbay, Başkan Yardımcısı Fatih Düş, Eskişehir Endüstri Fuarı’nda ESO Üyesi firmaların stantları gezdiler.


             Elbette son yılllarda, endüstri alanın da yerel, ulusal ve global alanlarda, başarılı performans sergileyen, ESO ailesini, özellikle de ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ’ ı  da,  Eskişehir Endüstri Fuarı’nın, açılışında,  ETO ve EOSB’ yi de ESO AKADEMİ’ de görmek  isterdik.


            ESO’nun, Eskişehir Endüstri Fuarı hazılık çalışmalarında ve açılışta yer almaması   ETO ve EOSB’ in ESO Akademi’ ye katkıda bulunmaması bir eksikliktir. Çünkü Eskişehir, her alanda, özellikle de endüstri alanında, başarılı olmak istiyorsa, ESO, ETO, EOSB ve şirketlerimiz, “EKİP RUHU” içinde çalışmak ve kendileri ile ilgili, her etkinliği de birlikte düzenlemek zorundadırlar.


            Ayrıca Eskişehir’de, icraata duygusallık değil, akıl ve mantık hakim olmalıdır. Kişisel ve siyasi çekişmeler, kesinlikle Eskişehir’in, birlikte hareket etmesinin önünde engel teşkil etmemelidir.


          Bazı illerde olduğu gibi, ildeki tüm sivil toplum örgütleri, kurum/kuruluşlar, şirketler  ve bürokratlar, Eskişehir’in, sorunları karşısında, birlikte hareket ederek, "EKİP" oluşturmak, özellikle de ETO ESO, EOSB ve ESİAD gibi kuruluşlar, birlikte hareket etmek zorundadır.


            Nitekim Türkiye’de, her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, merkezi idareye karşı birlikte hareket ediyorlar; Siyasi, odaklar bile kentlerinin bugününü ve geleceğini, birlikte düşünebiliyorlar. Her türlü etkinliği de birlikte düzenliyorlar.
              İşte Kayseri!
              Yıllardır, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler.  Konumu, Eskişehir’den daha iyi olmamasına rağmen, sanayi de büyük aşama kaydettiler.
 


               Kayseri Mobilyacılar Odası Başkanı, Ali Çevrim’in verdiği bilgilere göre, yurt genelinde üretim yapan, 20 büyük firmanın 13’ü, Kayseri’de.
              Kayseri’deki mobilya tesisleri yılda 400 milyon dolar ihracat yapıyor. Toplam mobilya ihracatının yüzde 30’unu gerçekleştiriyor. Hedef ihracatı 1 milyon dolara çıkarmak. Kayseri’de mobilyacılık “Çek-Yat”çılık ile başlamış. Fakat kısa sürede Ankara, İstanbul ve İnegöl’ün önüne geçmiştir..


             Türkiye’de, üretilen 20 bin yatağın 10 bini, 20 bin kanepenin 12 bini, 3 bin oturma grubunun bini, yatak odası takımlarının yarısı Kayseri’de üretiliyor. Kayseri’de mobilya sektöründe büyük, küçük ve yan sanayide, 3 bin işyerinde 30 bin kişi kişi çalışıyor


           Kayseri de faaliyet gösteren, İstikbal, Bellona, Yataş, Kilim, İpek, Mondi, Kelebek, Aldona, Ladin, Serhat, Ceha, Gürkan, Flekssit markaları Kayseri’nin mobilya markalarıdır.


             Oysa Eskişehir, geçmiş yıllarda, Kayseri’ ye, mobilya ihraç ederken, bugün Kayseri’ den mobilya ithal ediyor.    


               Ayrıca Eskişehir, 1950’li yıllarda, Türkiye’nin, altıncı büyük kenti idi. Bugün ise 25. sıradadır. Genç Cuhuriyetin ilk yıllarında yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, daha sonra istenen boyutta olmadı. Eskişehir’e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı.


             Sanayi şehri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen, güçlü sanayiye ve gelişmiş bir yapıya sahip olan Eskişehir; sanayicinin, yüzünü güldürecek, yeni iş bağlantılarına fırsat yaratacak  her etkinlik ve yatırım memnuniyet vericidir.


            Ayrıca Eskişehir’ de,  makine, havacılık ve otomotiv sektörlerindeki ana firmalar ile Ar-Ge firmaları, alt yükleniciler,  tedarikçiler, yan sanayi firmaları, işletme teknolojileri, robot teknolojileri bir arada görmek her Eskişehirlinin ortak arzıusudur. 


            Nitekim ESO Başkanı,  Sayın KESİKBAŞ,” Eskişehir hepimizin. Çağdaş ve müreffeh bir kent için; kendi kulvarlarımızda, daha çok çalışmamız, birlik beraberlik içerisinde daha çok hizmet etmemiz gereklidir. “ dedi.


              Ayrıca Eskişehir sanayisi,  “ Cumhuriyetin İlk yıllarındaki heyacanı da yakaladı.”   Eskişehir’ i, ulusal ve global pazarlara, layık sanayi kenti yapmak ve “Geleceğin Sanayi Kentini,  kurmak,  sanayiye nitelikli işgücü yetiştirmek için, ciddi imkan ve olanlara da sahip oldu. Yeter ki ESO, ESOB, ETO diğer kesimler, ekip ruhu içinde hareket etsinler.


            Peygambarimiz, Hz. Muhammed,” Birbirinize,  sırt çevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayınız. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinizle, dostluğunuzu kesmeyiniz. Ey Allah´ın kulları kardeş olunuz.” buyurmuştur.


             İhracata dayalı sanayileşme modelini benimseyen, Eskişehir’in,  her söktörde ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olması, ESO, ETO,  OSB, şirketler ve diğer ilgili kurum/ kuruluşlar, birlikte hareket etmesi ile eşdeğerdir.


             Çünkü birlikten, kuvvet doğar.


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi