4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR


            Gündüzler Derneği Başkanı, Sayın Selim Kurnaz, telefonla, termik santralle ilgili kaygılarını aktardı. özellikle de mücadele de belli siyasi örgütlerin, öne geçmemesi gerektiğini söyleyerek, mücadelenin, siyaset üstü tutulması gerektiğini de vurguladı.
             Alpu termik santralı ile ilgili kaygılar, tüm kesimleri ilgilendirmektedir. O nedenle de mücadelede,  birlikte düşünmek, birlikte hareket etmek ve karar vermek gerekir. çünkü birlikten, kuvvet doğar.
               Aslında Kaymaz Altın Maden Yatağı, Sivrihisar’da gerçekleştirilmek istenen, Sanayi Atıkları Geri Kazanım ve Bertaraf tesisi Projesi, Atatürk Koruluğu ve çocuk Parkı, Temel Sağlık Hizmetleri Projesi ile ilgili mücadelelerimizde, yaşananları düşündükçe Eskişehir’in sorunlarının, neden çözülmediğini ve düşünülen proje/projelerin, niçin atıl kaldığını veya başka illere kaydırıldığını, daha iyi anlıyoruz.
              Bugün de Alpu Termik Santral ile ilgili, mücadele de yaşananları değerlendirdikçe de, halkımızın, bir kısmının, duyarsız davrandığı, hatta Eskişehir’ de, bazı kişi/kişilerin, santralin yapılması için, mücadele verdiğini görüyoruz.
              Nitekim Beyaz Altın Mahallesi Muhtarı ve Eskişehir Kızılay Şube Başkanı! Yüksel Girgin tarafından, organize edilen ve Elektrik üretim A.Ş Genel Müdürlüğü öncülüğünde, gerçekleştirilen, gezi programına, santralin kurulacağı alana, yakın köyler(mahalle)  Gündüzler, Sepetçi (Beyaz Altın) Danişment,  Bahçecik, Kayı, Karakamış ve Kozlubel mahallelerinden vatandaşlar katıldı
             çanakkale’de, lüks bir otelde misafir edildikten sonra, çan ilçesindeki  termik santraline götürülmüşler. Eskişehir’ e, döndükten sonra da Beyaz Altın Köyüne yapılacak santral için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Hem ülkemiz, hem de memleketimiz kalkınacak sözleri, dikkat çekici olduğu kadar düşündürücüydü.
             Oysa bu köyler, en çok zararı görecek ve kanser hastalığı ile karşı karşıya kalacaktır. Nitekim Afşin ve Elbistan’ da, 23 yıllık süre içerisinde, kanser ve solunum yolu hastalıklarının sayısında korkunç derecede artış gözlendi. Ankara Onkoloji Hastanesi’nin verileri, bu hastaneye gelen kanser hastalarının, yüzde 60’ının Afşin ve Elbistan bölgesinden geldiğini söyleniyor.
            öte yandan Termik Santraller, ABD’ de,  her yıl yaklaşık, 24.000 erken ölüm, Avrupa Birliği’ nde, her yıl 18.200 erken ölüm, 8.500 yeni kronik bronşit olgusu, 28 milyonun üzerinde alt solunum yolu hastalığı belirtisi gösteren olgu, 4 milyonun üzerinde kayıp iş gününe neden olmaktadır.
              Ayrıca Alpu Termik Santrali, 100 km yarıçapındaki bölgelerde,"hava kirliliği", "su kirliliği",  toprak kirliliği yanında, canlılar ve arazi kullanımı üzerindeki  çeşitli sorunlar yaratacak, İklim deşikliği üzerindeki etkileri ise felaket olacaktır.
               Eskişehir’de, yapılan mücadelelerde ve gündeme gelen projelerde, insanlarımızın ve kurum/kuruluşların, bireysel gayret ve çabadan ileri gitmiyor.  Yalnız kalan, destek göremeyen insanlarımız, kurum/kuruluşlar ise, ya mücadeleyi bırakıyor, ya da başarısızlığa mahkûm oluyorlar.
              O nedenle de Alpu termik santrali ile ilgili mücadelede, Eskişehir halkı her türlü düşünceyi,  özellikle de siyasi kimliği, bir tarafa bırakarak,  birlikte düşünmek ve birlikte karar vermek zorundadır. çünkü Alpu termik Santralın yaratacağı sorunlardan, Eskişehir’ de yaşayan herkes, etkilenecektir..
          Oysa Türkiye’de, her alanda dikkat çeken iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, sorunların çözümünde, en önemlisi de merkezi idareye karşı, birlikte ve ekip ruhu ile hareket ediyorlar;
            İlin sorunlarının çözümünde de "TAKIM RUHU" nu, ön planda tutuyorlar. İşte Kayseri! Yıllardır birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler. Geçmişte Eskişehir’den daha iyi olmamasına rağmen, sanayide ve her alanda büyük aşama kaydettiler.  Şehircilik de ise örnek gelişmelerle, dikkat çekiyorlar.
 Pekâlâ, Eskişehir’ de Termik santral ile mücadelesinde ve her alanda başarılı olabilir. Yeter bu işbirliği kurumsallaştırılsın. Tüm kesimlerin, katılımı ile de merkezi idareye karşı güçlü bir "lobi" oluşturulsun. Sen-ben kavgası da bitirilsin.
             Eskişehir, Alpu termik Santrali ile ilgili mücadeleye,  duygusallık ve parti kimliği değil, akıl ve mantık hakim olmalıdır.. çünkü Alpu Termik santrali, hava kirliliği, İklim değişikliği, su tüketimi, su kirliliği, toprak kirliliği, gıda güvenliği, atıklar, ulaşım, gürültü, çalışanların sağlığı ve güvenliği gibi, pek çok sorunu beraberinde getirecektir.
              Alpu Termik Santrali, güç ve meşakkatli bir mücadeledir. Bu mücadelede, Eskişehir’in dinamikleri arasından, birlik sağlanır, akıl ve mantık ön planda tutulursa, Eskişehir, bu mücadele de  mutlaka başarıya ulaşacaktır.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi