4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

COVİD 19 VE OKULLAR

                              
            Ülkemiz ve birçok ülkede, COVİD19’ a  karşı önlemler kapsamında okullar kapandı, Uzaktan eğitim, ön plana çıktı. Ancak milyonlarca öğrenci, uzaktan eğitim teknolojilerine erişimleri olmadığından, eğitim süreçlerinde geri kaldı. Erişim imkânı olan öğrenciler için de uzaktan eğitimin beraberinde getirdiği olumsuzluklar devam etti.
             2021-2022 eğitim öğretim yılının, birinci dönemi başladı. Pandemi dolayısıyla uzun bir süre online eğitime devam eden öğrenciler, yeniden okullarına kavuşmanın heyecanını yaşıyor ama yönetici, öğretmen, veli ve öğrencilerimiz kaygılıdır.
            Ancak okullarda tedbirler alındığı sürece,  Belçika’da yapılan bir araştırma, yönetici, öğretmenanne-babaları rahatlatacak cinsten. Yapılan çalışmada okula giden çocukların, evde kalanlara nazaran, Covid-19’a yakalanmalarının, 20 kat daha az olduğu ortaya konuldu
             COVİD19’  la, mücadelede, okul yönetimi, öğretmenler, aileler, öğrenciler ve okul çalışanlarının, üzerine düşen görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Süreç, yatılı olmayan öğrenciler ve tüm çalışanlar için, Covid19’ la ilgili tedbirler, sabah evde başlar ve  akşam evde tamamlanır.
              Ayrıca okul binasının girişleri ve içerisinde, uygun yerlere kurallar, sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği ve öğrencilerin, hangi koşullarda okula gelmemesi gerektiğini açıklayan bilgilendirme afişleri ile uyarılmalıdır.
              Okul idareleri, COVID-19 ile ilgili olarak, gerekli hallerde sağlık müdürlüğü ile iletişime geçmelidir.  Her gün de eğitim faaliyetine başlamadan önce, okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılmalıdır. Hizmetlisi yetersiz olan okullarda, gönüllü olarak veliller de görev almalıdır.
            Okullarda, temassız ateş ölçer, tek kullanımlık veya yıkanabilir bez maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonya bulundurulmalıdır. Kullanılmış maskeler için, kapaklı çöp kutuları temin edilmelidir.
            Okulun girişinde ve içinde uygun yerlere maske kullanımını açıklayan posterler yerleştirilmelidir.  Okullarda, mümkünse tüm kapalı alanlar ve okulda aktif olarak bulunan kişiler, göz önüne alınarak, 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmeli.
            Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin vb. toplu kullanım alanları bulunması durumunda, yeterli sosyal mesafenin korunması amacıyla, kişiler arası en az 1 metre olacak şekilde düzenlenmelidir.
           Kalabalık sınıflar, ikiye bölünerek bir kısımı, sabahcı ve diğer kısımı da öğlenci olarak eğitim, öğretim çalışmalarını sürdürmelidir.
             Öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında, personel ve veliler sosyal mesafe kurallarına uymalı, maske takmalı,  mümkünse her gün aynı velinin, öğrenciyi alması ve bırakması, büyükanne, büyükbaba gibi, 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanların öğrencileri bırakıp almaması sağlanmalıdır.
          Sınıf ve odaların, pencereler açılarak düzenli şekilde sık sık havalandırılmalıdır. Havalandırmada doğal havalandırma tercih edilmelidir.. Klima olması durumunda ise Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan klima önlemlerine uyulanmalıdır.
          Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, belirtileri olan veya gelişen, Kovid-19 tanısı alan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci, ya da çalışanlar tıbbi maske takılarak, sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.
         Dersler, mümkün olan en az kişi sayısı ile yapılacak, birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak yapılan derslerde oturma düzeni sosyal mesafe, en az 1 metre olacak şekilde olmalıdır.
             Damlacık oluşturması nedeniyle, sınıf içinde yüksek sesli aktiviteler yapılmamalı, kitap, kalem gibi, eğitim malzemeleri kişiye özel olmalı, öğrenciler arası malzeme alışverişi yapılmamalıdır.
          Yüzey temizliği ve dezenfeksiyonu için, virüslere etkinliği gösterilmiş etken maddeleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen, "Biyosidal Ürün Ruhsatı" bulunan yüzey dezenfektanları kullanılabilecektir..
            Temizlik yapan personelin, tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalı, temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp, çöp kutusuna atmalı,, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır..
            Okullarda, yapılacak temizlik planları, T.C. Sağlık Bakanlığı dokümanları esas alınarak yapılmalı, Önerileri de her aaşamada dikkate alınmalıdır. Okullarda hangi alan, kim tarafından, hangi ürün ve hangi materyaller kullanılarak, ne sıklıkta temizleneceği belirtilmeldir
          Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılmalı, öğrenciler arasındaki mesafenin belirlenmesinde, okuldaki derslik ve öğrenci sayısına dikkat edilerek, okul yönetimi tarafından sosyal mesafeye uygun düzenleme yapılmalıdır.
            Pandemi döneminde, hiçbir sektör için sıfır risk yoktur, okullar da bundan muaf değildir. Okullarda COVID-19 vakalarına hazırlıklı olmak gereklidir. Uluslararası deneyimler, bir okul dikkatle koordine ettiği, planladığı ve gerekli hazırlıkları tamamladığı durumlarda bile okullarda vakaların olabileceğini göstermiştir.
            Bu nedenle de okullarda, COVİD19 önlemlerinde, toplum, devlet, okullar ve veliler, üzerlerine düşen görevleri, eksiksiz yerine getirmek zorundadır. Çünkü Covid19 salgınında, okullarda alınması gereken önlemler hayatidir…
            2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında,  yönetici, öğretmen, veli  ve öğrencilerimize sağlıklı ve başarılı bir yıl diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi