4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

COVİD19 İHMALE GELMEZ

 


           çin’in, Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü, kısa sürede dünyayı, küresel bir krize sürükledi. Etkisini giderek arttıran, Korona Virüs (Covid19), dünya düzenini değiştirmesi dolayısıyla, pek çok kişi tarafından, ne zaman biteceği merak konusudur.


           Asya Kıtası’nda, çıkmasına rağmen kısa sürede, Avrupa, Afrika ve Amerika Kıtası’nı etkisi altına alan, Coronavirüs salgını, aşısının ve ilacının,  henüz bulunamaması nedeniyle, kontrol altına alınmış değil.


            Henüz  aşı ve ilacının bulunamaması sebebiyle, ne zaman biteceği bilinmeyen,  Corona Virüs(Covid19)  salgını, uzmanlar tarafından incelenmeye ve değerlendirilmeye devam ediliyor. Hızlı bulaşıcı etkisi dolayısıyla, sosyal izolasyonun korunması gereken Koronavirüs salgını, belirli bir süre içerisinde, kontrol altına alınsa dahi,  tedbirleri  daha  uzun  süre devam edecektir.


             Bilim adamlarının, açıklamalarıda, umut verici değildir. Nitekim ABD’li uzmanlara göre, yakın gelecekte, bu durum pek mümkün gözükmüyor. Nitekim    Minnesota üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Merkezi (CIDRAP) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, salgının 18 ile 24 ay arasında, devam edeceği öngörülüyor.


               Yine CIDRAP Direktörü Mike Osterholm, “Bu salgın nüfusun yüzde 60 veya 70’ine virüs bulaşmadan durmayacak. Salgının, yakında biteceğini düşünmek mikrobiyolojiye ters düşmek demektir” dedi.


              CIDRAP’ın, araştırmasında salgınla ilgili, olası üç senaryoya ileri sürdü,


              İlk senaryo: Halihazırda devam eden corona virüsü salgını, yaz ayları ve sonrasında küçük dalgalar halinde görülebilir. 1-2 yıl devam eden, bu küçük dalgaların ardından salgın 2021 yılında son bulur.


              İkinci senaryo ise  şu an süren salgını, sonbahar ya da kış aylarında büyük bir yeni dalga izleyebilir. Ardından, 2021’e kadar bir veya iki küçük dalga yaşanabilir. Bu model 1918-19 yıllarındaki pandemiyle benzer izler taşıyor.


                üçüncü senaryo da  son ihtimalde salgının seyrinin, sıkı önlemler almayı gerektirmeden, diğer iki ihtimale göre, daha yavaş, bir şekilde devam edebileceği belirtiliyor.


              Uzmanlara göre, Coorona Virüs’ le beraber yaşayacağız. Yoksa aylarca, yıllarca evde kalacak değiliz. Ama bunu yaparken, virüse tekrar fırsat tanımamak, Salgını da tekrar başlatmamak da elimizdedir.


               O nedenle de ülkemizde, insanlarımız Corona Virüs’de korunmak istiyorlarsa, mutlaka, her an virüs karşı tedbirleri, elden bırakmamalıdır. çünkü Virüs’ün, nerde ne zaman bulaşacağı belli değildir.


              20 yılı aşkın, süredir pandemiler hakkında araştırmalar yürüten ve ABD Başkanları’na da danışmanlık da  veren, Osterholm, insanlara salgının, yakında biteceğini söylemeyi bırakmasını ve vatandaşları, bu uzun sürece hazırlaması gerektiğini ifade etti. 


             Sağlık Bakanı Sayın Koca ise  Twitter hesabından yaptığı son paylaşımda, "Vaka artışlarıyla dikkat çeken şehirlerimiz başta olmak üzere, artış eğilimi olan yerlerde il hıfzıssıhha kurullarımız, valilerimiz başkanlığında, riske karşı kararlar almaya devam ediyor. 42 ilimizde maske, yaptırımı olan bir sosyal sorumluluk. Virüsle maskesiz mücadele edemeyiz." ifadelerini kullandı.


               COVİD-19 virüsünün, insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın hasta olmuş bir insanın, vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün olmaktadır. Virüs hastalıklı kişilerden, öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışması ile bulaşabilmektedir. Risk grubu 60 yaş üzeri ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerdir.


               Hastalık, 2-14 gün süren, bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 °C) öksürük ve nefes darlığı ile karakterlidir


          Bazı hastalarda, boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülmüştür. Ağır seyreden vakalarda ise akciğer enfeksiyonu, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği gibi, durumlar ortaya çıkabilmektedir.


                 öksürürken veya hapşırırken, burun ve ağız dirseğin, iç kısmıyla veya bir mendille kapatılmalı, kendini iyi hissetmiyenler, evde kalmalıdır. Ateş, öksürük ve solunum güçlüğü şikâyetleri varsa tıbbi yardım alınmalı,  sağlık kurumlarının, talimatlarına uyulmalıdır. Sağlık tesislerine, gereksiz yere gidilmemelidir


             Corona Virüs(Covid19) için, yaş, beslenme eksiklikleri, genetik, zayıf bağışıklık sistemi, kronik hastalıklar ve stresttir duyarlılık faktörleridir.


                Dünya ve ülkemizde, Sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkileyen Corona Virüs(Covid19) salgına karsı, bütün devletler ve  milletler; ülkemizde ise hükümet, bakanlar, saglıkçılar, belediyeler, sivil toplum ve is insanları el ele, toplumsal dayanısmanın, en güzel örneklerini veriyorlar ama, salgının önlenmesinde önceklili görev halkımıza düşmektedir.


                 Corona Virüs(COVİD19) la ilgili, mücadelede sağlık personeli dışındaki kesimlerde ve halkımızda, gereken özen yoktur. O nedenle de sağlık kuruluşları dışıdaki tüm kesimler, özellikle de beldiyeler ve halkımız, Covid19’ la mücadle de üzerine düşen görevleri, eksiksiz yerine getirilmeldir.


                Ayrıca Corona virüs (Covid19) sağını, ihmale gelmez.  çünkü Söz konusu  olan,  insan hayatıdır.


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi