4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

COVİD19 VE SAĞLIK PERSONELİ

                               


         Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA, sağlık çalışanları ile ilgili, yeni düzenlemeleri,   bir genelge ile 81 ilin valiliğine iletti. Genelgede, merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin, "her ne sebeple olursa olsun" salgın sürecinde görevinden istifa talebinin, kabul edilmeyeceği belirtildi.


           Yaş haddinden, emekli olacaklar ile malulen emekli olacakların, görevlerinden ayrılabilecekleri vurgulanan genelgede, kapsam dışındakilere ise emeklilik işlemi yapılmayacağı ifade edildi.


           Sağlık hizmetinde, görevli sağlık işçilerinin, re'sen emeklilik işlemleri ile malulen emeklilik işlemleri yapılıp, işten ayrılmaları sağlanacak, bunun haricinde ayrılmak isteyenlere, müsaade edilmeyecek" denilen genelgede, atamalardaki kısıtlamalara da dikkat çekildi.


          Sağlık Bakanlığı,. evlilik, ölüm, analık, hastalık ve refakat gibi, yasal mazeret izinleri hariç Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında çalışan, bütün personelin de ikinci bir emre kadar, yıllık izinleri  de durduruldu


              Eşinin, emekliye ayrılmasından kaynaklı atama, öğrenim durumuna dayalı atama, alt ve üst hizmet bölgelerine atama ile karşılıklı yer değiştirme ve engelli durumundan yapılacak atamaların da ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğu" da belirtildi.


              Genelgeye, tepki gösteren Türk Tabipler Birliği (TTB), izin ve istifaların engellenmesinin, kabul edilemez olduğu belirtildikte sonra, "Sağlıkçının canı yok mu" diyen TTB, "Pandeminin 8'inci ayında, COVİD-19 Meslek Hastalığı sayılmazken, sağlıkçılara düzenli test yapılmazken, sağlık çalışanlarının izin ve istifalarının engellenmesi kabul edilemez" dedi.


             Ayrıca TBB, sağlık personelinin, eğitimli oldukları alanlarda görevlendirilmesi, çalışma sürelerinin, dinlenme haklarını, kendilerinin, hastalarının ve ailelerinin sağlıklarını gözetecek bir biçimde düzenlenmesi ve  Koruyucu kişisel donanımlarının, eksiksiz ve sürekli olarak işverenler tarafından ücretsiz olarak sağlanmasını istiyor


              Eskişehir’deki Sağlık STK’lardan da genelgeye tepki geldi


               ülkemizde, Covid-19 pandemisi nedeniyle olağanüstü günler yaşanıyor.  Sağlığın kazanılması ve korunması için, emek veren sağlık çalışanları, ciddi risk altında görev yapmaktadır .Onları ne kadar takdir etsek azdır.


             Sağlıkla ile İlgili STK’ lara göre,  sağlık çalışanlarının çalışma koşullarındaki olumsuzluklar ve koruyucu ekipman eksiklikleri, devam etmektedir. Sağlık çalışanlarına, çalıştıkları kurumlar tarafından, gerekli eğitim verilmemekte, iş organizasyonunda yapılacak değişiklikler hakkında yeterince bilgilendirilmemektedir.


            COVID-19 ile ilgili ,özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber vb. eğitim materyali verilmemekte ve COVID-19 için, ayrı bir triaj mekânı sağlanmamaktadır


              Hekimlere, 24 saat kesintisiz çalışmayı öngören nöbet çizelgeleri, hazırlanıp uygulanmaya başlanmıştır. çalışan sayısı arttırılmamakta, sağlık çalışanları, hasta oldukları halde, çalışmaya zorlanmakta, baskıcı ortamdan dolayı idarecilere taleplerini iletememektedir.


              Sağlık bakanlığı, 32.000 atama yapacağını açıklamasına rağmen,  18.000 atama yapıldığı, Sağlık ğersoneline, vaat edilen madddi desteğin de verilmediği söyleniyor.


             COVID-19 pandemisi döneminde, sağlık hizmeti için,  sunulan emeğin maddi karşılığı yoktur. Evde çocuğunu bırakarak,  yada hastalığı anne babasına bulaştırma endişesini her gün taşıyarak, aldıkları üçretler, günlerce COVID-19 polikliniklerinde hasta bakmanın maddi bedelide olamaz.


              COVID-19 nedeniyle sağlık çalışanlarına korku ve çaresizlik hakim… Ailelerine virüs bulaştırma stresi ile ekipman yetersizliğinden, can güvenliği endişesi yaşadıkaları da bir gerçektir.


             Sağlık Bakan Sayın KOCA, 5 Eylül 2020 günü, yaptığı açıklamada ; '' Salgından etkilenerek görev yapamayan aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının maaşlarından artık kesinti yapılamayacak. Ayrıca COVID-19 hasta takibine göre 3 ay süreyle ek ödeme verilecek. Emeklerinin, kıymeti karşılıksız olan, sağlık çalışanlarımıza hayırlı olsun." demişti.
            Ancak Coronavirüs pandemisi kapsamında, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına ödencek olan, ek ödemelerin, hala hesaplarına yatırılmadığı söyleniyor.. 


          Sağlık Personeli, pek çok ülkede olduğu gibi, Corona Virüs’ün de ülkemizde,  meslek hastalığı olarak kabul edilmesini, sağlıkta, şiddetin önlemesini, Sağlık çalışnalarının, ekonomik kayıplarını, telafi edilmesini  istiyor.


            Nitekim COVİ19 salgının, kendisini, en fazla hissettirdiği İtalya ve Fransa'da Kovid-19 enfeksiyonları, meslek hastalığı olarak sayılmıştır. Belçika, Güney Afrika, Kanada, Malezya gibi ülkelerde meslek hastalığı saymış ve ABD'de ise koronavirüs hastalığının iş ile ilişkili olduğu kabul edilmiştir. Türkiye’ de de COVİD19, meslek hasalığı sayılmalıdır.


               Ayrıca COVİD19’ la mücedeleyi, 3. DünyaSavaşı olarak gören kesimler varO nedenle de ülkemiz bazında, Corona Virüs(Covid19)’ la, hayatları pahasına mücadele eden  sağlık personeline, her ay ikramiye verilmeli, Bu mücedele de hayatlarını kaybeden, Sağlık personeli, şehit sayılmalıdır.


              Sağlık sektöründe, verim, sağlık çalışalarına sağlanacak, moral ve motivasyon ile mümküdür. Moral, kişinin kendisini, sürekli pozitif hissetmesini sağlar. Morali yüksek olan sağlık personeline sahip sağlık sektörü,  daha uyumlu ve verimli çalışır.  Sağlık sektöründe, verim ise sağlık çalışanlarına, sağlacak olan, mddi ve manevi destekle mümkündür.


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi