4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EKONOMİNİ TEMELİ TARIMDIR



             ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ ve yönetim kurrulu üyeleri, İlçelerde Avrupa Birliği (AB) Projeleri ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın Destek Programları görüşüyor.  


             ESO’nun, yürüttüğü AB projeleri ve BEBKA’nın Mali Destek Programı hakkında bilgi veriliyot. Eskişehir’i, sürdürülebilir büyüme açısından küresel bir kent haline getirme amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu nedenle şehrimize, değer katacak, iş ve aş getirecek, projeleri destekleme ve geliştirmeye devam ediyor


            ESO Eskişehir de, özellikle kırsal alanlarda, ekonomik çeşitliliğin sağlanmasını istiyor. ve bu noktada ESO olarak, her türlü desteğe, iş birliğine hazır.


            ESO’nun, bu çalışmalarına, Kırsal kesim sahip çıkar mı bilinmez ama geçmiş yıllarda, AB fonlarından istifade edilerek, Sivrihisar’ da, bağcılık projesini, hayata geçirmek istedik. Ancak yerel bazda, sahip çıkılmadığı için de, hayata geçirilemedi.


             Oysa Sivrihisar’da, bağcılık asırlardı mevcut.  Bölgede, ,Beyaz ve Kara Maarif, Beyaz ve Siyah Kek­re, Mor, Beyaz ve Siyah Feslikan (Köfter), Arap Parmağı, Beyaz ve Siyah Kabuğu Ka­lın (Sıralık) ve kırmızı renkli Narenci. Sıralık gibi 32 çeşir üzüm vardı.


            Yine Sivrihisar’da, uygulanmak istenen, "üRüN", "KüLTüR" ve "AĞAçLANDIRMA" projeleri de yerel bazda, sahip çıkılmadığı için de, hayata geçirilemedi. Oysa bu projeler, yerel idarelere ve sivil otoriteye, model olabilecek projelerdi.


             öte yandan Türk çiftçisi, AB fonlarından da yeteri kadar yararlanmıyor. Oysa Avrupa Birliğinin, 2007-2013 için, ayırmış olduğu hibe, diğer bir adıyla destek, fon miktarı 975 Milyar Euronun üzerindeydi.


            Avrupa Birliği, istihdam dan, tarıma, sulamadan, hayvancılığa, kalkınmadan, küçük işletmelerin, kapasite artırımına, her alanda destek veriyor.


             Türk çiftçisi, gerçekleştirecekleri projelerle, 50, 000, 100.000 ve hatta 1 milyon euro geri ödemesiz, para talep edebilir.  Ancak AB ile gerçekleştirecek projelere, hibe vermemek için, haklı sebepler de bulabilir.  Fakat bunlar, genelde istisnai durumlarda olur


              Ayrıca Avrupa Birliği işletme projelerine, 10 Milyon Euro'ya kadar destek veriyor.  İçki, silah ve tütün dışında, tüm sektörler destekten faydalanabilir. Yatırım aralığı 0.5 Milyon Euro ile 10 Milyon Euro aralığında olmalı. 


              ülkemiz topraklarının, %1,8’lik kısmını kaplayan İlimiz 1.363.330 dekar sulu, 4.461.720 dekar kıraç tarım arazisine sahiptir. Sulu araziler, toplam tarım arazisinin  % 23,4 lik kısmını oluşturmaktadır.


               Tarım arazilerimizin, 3.667.220 dekarlık kısmında tarla ziraatı, 56.820 dekarında sebze tarımı, 35.850 dekarlık bölümünde ise meyvecilik yapılmaktadır. İlimizde çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı yaklaşık 30.630 çiftçi mevcuttur.


                İlimizde, ağırlıklı olarak hububat tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 2.239.542 dekar buğday ve arpa alanlarında süne sürveyi yapılmış, ilaçlamaya karar verilen, 150.500 dekar alanda süne zararlısına karşı, ilaçlı mücadele gerçekleştirilmiştir.


                Bugün hangi boyutlarda bilinmez ama geçmiş yıllarda,  Dış Karantina çalışmalarında ise, 592.581 Kg. Bitkisel ürün, 690.872 Kg. Orman ürünü ve 34.600 Kg. Tohum İhracatı ile22.000 Kg. ve 18.727 adet Orman ürünü İthalatının kontrolleri yapılmış olup 205 adet bitki sağlık sertifikası düzenlenmiştir.


                 Yine geçmiş yıllarda, Eskişehir, Hayvansal varlığımızı, 101.631 büyükbaş, 472.799 küçükbaş, 5.470.750 adet tavuk ve 104.450 hindi oluşturmaktadır. Hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele çalışmaları kapsamında, bu yıl 11.791.061 doz aşılama ve bir milyondan fazla sağlık taraması yapılmıştır.


             İl Müdürlüğümüzün, geçmiş yılar, çalışma sorumluluğunda olan 99.000 üyeli 198 kooperatif, 14 üretici ve yetiştirici birliği mevcuttu. Bu örgütler, hazırlayacakları projelerle pekalâ AB,  hibe diğer bir adıyla destek, fonlarından yaralanabilirler.


                ülkemiz ve Eskişehir, tarım açısından, son derece önemli bir bölgedir. Petrol, doğal kaynaklar tükenebilir ama verimli topraklar, koruma altına alınıp, iyi bakıldığı takdirde hiçbir zaman bozulmaya uğramazlar.


              Tarım, ekonominin ve ülkenin temelini oluşturur. Ayrıca tarım bir ülkenin üretiminde birinci sırayı alır. Sanayi ancak bundan sonra, ikinci sırada gelebilmektedir.
               Türkiye ve Eskişehir, tarımda verimlilik ve gelir artışı sağlamak, Türkiye'yi bol, kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet eden ürünler yetiştiren, bir tarım ülkesi haline getirir.    


              Ancak bu ülkenin, toprak ve su zenginliği güvence altına alınması, kuraklık, çölleşme ve buna benzer sorunlara karşı çözümler üretilebilir. Bu noktada arazilerin ıslah edilmesi, sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve arazi kullanımına, yönelik planlamalar, uygulanılabilecek yöntemlerin, hayata geçirilmesi gerekir.


                     21. yüzyılda, toprak ve su en önemli stratejik maddeler olarak kabul edilmektedir. Suyun, özellikle de tarın alanlarınınn, en verimli şekilde değerlendirilmesi 2nci Dünya Savaşı’ndan sonra başlamıştır. Savaştan sonra, özellikle de COVİD19 salgını nedeniyle, insanların beslenme ve giyinme gibi gereksinimlerinin artışı topraktan daha fazla yararlanmayı zorunlu hale getirmiş ve bunun da etkin sulama ile sağlanabileceği sulama yatırımlarına öncelik verilmiştir.      


              Nitekim Avrupa Birliği, Türkiye`nin, Fırat ve Dicle nehirleriyle ilgili, su politikasında, söz hakkı talep ediyor.


              Türkiye ve Eskişehir,  sahip olduğu toprakların verimliliği, madenleri, su kaynakları, girişimciliği, genç nüfusu, ülke topraklarının stratejik konumuyla, büyük bir yükselişin müjdesini vermektedir. 


                  Ancak bu imkânların, verimli kullanılabilmesi, ekonomik olarak bağımsızlığını koruyabilmesinde ve ulusal çıkarlarını gözetebilmesi, tarım alanında ve su kaynalarındaki istikrarlı ve kalıcı stratejileri ile mümkündür.        


             çünkü Türkiye ve Eskişehir ekonomisinin, temeli tarımdır.


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi