4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR KÜÇÜK MİLLET MECLİSİ

 Eskişehir Küçük Millet Meclisi, Pazartesi günü, Eskişehir Valisi, Sayın Erol AYYILDZ’ ı,  ziyaret etti.   EkMM koordinatörü,  Sayın Sevim ŞAHİN, EkMM’ in  yapısı, çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
              Eskişehir Küçük Millet Meclisi, 2008 yılında, hayata geçirildi.
             EkMM, sivil toplum ve siyaset arasında, diyalog ortamını da oluşturmaya çalıştı. Toplumun karşıtlıklarını değil, ortak paydalarını, ortaya çıkartarak, herhangi bir karar almadan,  Eskişehir’ de, diyalog zeminini geliştirmeyi hedefledi.
             Eskişehir Küçük Millet Meclisi’ nde, “”DİYALOĞ” ön planda tutuldu. Kentte ve  sivil toplumla, siyaset arasında diyalog sağmaya çalışıldı. Bu diyalog sürekli, düzenli, önyargısız ve sansürsüz şekilde sürdürüldü.
              EkMM’ de, "Önyargılar Giremez" ilkesiyle yapılan toplantılarda, ülke ve Eskişehir’in, sorunları konuşuluyor ve tartışılıyor. EKMM, özerk bir yapıya sahiptir. Gündemini, toplantı yerini, saatini, kendisi belirleyebiliyor. Toplantılar, genellikle de   her ayın, ilk cumartesi günü yapılıyor.
                Eskişehir’ de, bütün bu zorluklara rağmen,  Yıllardır, EkMM koordinatörü Sayın ŞAHİN ve ekibi,  büyük fedakârlıklar yaparak, “ GÖNÜLLÜ”  olarak, çalışmalarını aksatmadan sürdürüyor.
                Aslında “GÖNÜLLÜ OLMAK", herkesin harcı değildir. Çünkü gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Toplumsal projelere, karşılıksız katılmaktır. Gönüllülük, insanların, sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin, bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradeleriyle, sivil toplum kuruluşunun amacı doğrultusunda kullanmalarıdır.    
               Gönüllüler, birer meçhul kahramandırlar.
               EkMM, Koordinatör, Sayın Sevim ŞAHİN ve ekibi, hiçbir ücret almadan, gönüllü olarak, büyük fedakârlık yaprken,  dernekler, vakıflar ile meslek odaları, sendikalar, baro, belediye başkanları ve milletvekilleri, tüm çabaya rağmen, arzu edilen ilgiyi göstermiyorlar.. Oysa EkMM’ ye, bu kesimlerin, sahip çıkması gerekir.
               Elbette  ülke bazında, TkMM’ yi, ciddiye alan ve gönülden destekleyen,  çok sayıda milletvekili var.  Ancak Eskişehir’ de,  milletvekili katılımı, maalesef çok düşük.  TkMM’ lerin, ilk yıllarında katılması gereken vekillerin, sadece yüzde 4’ü katılıyordu. Eskişehir’ de ise son yıllarda, milletvekili katılımı, yok denecek kadar azdır,
               TkMM ve Kent konseyleri’ nin mimarı, İzmir Anakent Belediye Başkanı Burhan ÖZFATURA’ dır. Onun döneminde, İzmir’ de oluşturulan, “Danışma Kurulu”, ülke çapında, Küçük Millet Meclisleri ve Kent konseylerinin, gündeme gelmesine de vesile olmuştur.
           İzmir  Anakent Belediye Başkanlarından, Sayın Burhan ÖZFATURA döneminde, Belediyeyi, her ziyarette, dikkat çeken ve başarılı çalışmaları ile de beğeni alan, o yıllarda ülkemizde , bir ilk de olan  “ DANIŞMA KURULU “ çalışmalarını, yakından takip eder, Eskişehir ve diğer illerde de gerçekleştirilmesini isterdik.
             Danışma Kurulu, İzmir’deki, Üniversite rektörleri, Bilim adamları, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanları, Teknik Meslek Odası Başkanları, sanayiciler, tüccarlar, İzmir’in, önde gelen şahıslarından oluşurdu.
             Danışma Kurulu, hiçbir siyasi konu ile uğraşmaz, çalışma ve programlarında, hiçbir şekilde amaç dışı konulara yer vermez, kişisel çıkarlar da görüşülmez ve tartışılmazdı.
             Çalışmaları ve aldığı kararlar ve İzmir’le ilgili tespitleri, değerlendirildiğinde, ne kadar isabetli bir kuruluş olduğu da hemen göze çarpardı.
           Ülkemizde Kent koseyleri, 8 Ekim 2006 ve 26313 sayılı Resmi Gazetede, yayınlanan kent Konseyi Yönetmeliği gereği gerçeleştirildi. Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma,  hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirecektir.
             Ülkemizde, hem toplumda diyalog, hem de sivil toplumla siyaset arasında diyalog… Bu diyalogun sürekli, düzenli, önyargısız ve sansürsüz şekilde, sürdürülebilmesi için de illerde, Küçük Millet Meclisleri kuruldu..
               O yıllarda, 21 ilde sivil toplum kesimlerinden oluşan, TkMM’ler yapılandırıldı. Buraya tam siviller, yani dernekler, vakıflar ve girişimler ile yarı resmiler, yani odalar, sendikalar, barolar birer temsilci yolluyorlar. Ayrıca, istisnai olarak, eğer o ilde bir sosyal grup var ama örgütlü değilse, onların da bir kanaat önderini çağırılıyordu..
                 Her ilin küçük Millet Meclisi, her ayın belli bir gününde toplanıyor ve üç saatlik bir toplantı yapıyor. Toplantılar, her ayın ilk hafta sonu yapılıyor. Toplantılarda, Türkiye’nin her yerinde tartışılan güncel konulardan biri ve kendi illerini ilgilendiren, yine güncel bir konu hakkında konuşuluyordu.
              Sistem olarak, sorunu önce sivil toplum anlatıyor. Ondan sonra konuşulan konu hakkında milletvekillerinin görüşleri soruluyor. Yerel konu konuşulurken, önce sivil toplum, sonra belediye başkanlarının görüşleri alınıyor.
              Küçük Millet Meclisleri, her ilde, farklı kesimleri, bir araya getiren toplantılara, yerel yöneticiler ve o bölgeden seçilen milletvekilleri, katılıyor. Bir anlamda, her ilde TBMM’nin küçük modeli kuruldu.  Böylece siyasetin tabandan, tavana örgütlenebilmesi de sağlanıyor
           Eskişehir’ de, EkMM, kurulduğu günden itibaren, her türlü zorluğa rağmen, Koordinatör, Sayın Sevim ŞAHİN, EkMM’ nin başarılı performans göstermesi için, büyük fedakârlık yapıyor.
          Sayın ŞAHİN, sistemli bir şekilde, fikri faaliyetlerde bulunan, eleştiriye açık, bildikleri doğrulardan ve ilkelerinden, taviz vermeyen, her zemin ve şartta, doğruları da söylemekte de çekinmeyen, insanlara, en kritik dönemde dahi, motive eden, yaşama sevinci veren, objektif, ahlaki sorumluluğu yüksek, aydın, örnek bir insanımızdır.
           Sayın Sevim ŞAHİN ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi