4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESOGÜ VE TARIM KONGRESİ

Eskişehir’de, Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN’un gayretleri ile ESOGÜ Ziraat Fakültesi tarafından, 27-30 nisan 2011 tarihinde düzenlenen, 1.ULUSAL ALİ NUMAN KIRAÇ TARIM KONGRESİ VE FUARI”   Üniversite açısından olduğu kadar, Eskişehir’ in, Kongreler şehri olması ve ülkemiz ve Eskişehir, tarımı açısından, büyük önem taşıyordu.
             Kongrenin açılış konuşmasını yapan, O yıllardaki Ziraat Fakültesi’ nin Dekanı olan, Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, “ Bu kongrede üretici birliklerinden üniversitelere, özel tarım kurumlarından, bakanlık üst yönetimine kadar geniş bir katılımın sağlanması ve sağlıklı bir tartışma ortamının oluşturulması amaçlanmaktadır. ” diyerek, Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi’nin önemini belirtmişti.
             1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongre ve Fuarına, 7 Üniversite Rektörü, 27 Ziraat Fakültesi Dekanı, üniversiteler Arası Kurul, Tarım Komisyonu Başkanı.   YÖK Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜBİTAK Başkanı, Uluslararası ve ulusal alandan, pek çok bilim adamı yanında, üretici birliklerinden, üniversitelere, özel tarım kurumlarından, bakanlık üst yönetimine kadar, geniş bir katılım vardı.
               Kongrede, bitki besin elementleri ve toprak verimliliği. Bitki yetiştirme ve ıslahında gelişmeler. Bitki ekolojisi ve fizyolojisi. Tarımsal biyoteknoloji,  Çayır-mera ıslahı ve amenajmanı. Endüstriyel bitkiler ve bio-dizel üretimi. Alternatif bitkiler ele alındı.
              Kongrede, bitki korumada gelişmeler. Bitkisel gen kaynakları.  Hasat sonu teknolojileri, Toprak koruma. Gıda Güvenliği., Gıda işleme ve teknolojisi. Sulama yapılarında sayısal modelleme.  Sulama sistemleri.  su yönetimi ve su kullanım stratejileri üzerinde ciddi sunumlar yapıldı.
            Ayrıca tarımda, alternatif enerji kaynakları, Tarım makineleri ve inovasyon, Uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin tarımda uygulaması, Yapay sinir ağlarının tarımda uygulaması, Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahı, Üreme biyolojisi, Hayvan besleme, Tarım politikaları, Toprak reformu ve arazi toplulaştırma, Tarım sigortaları gibi konular üzerinde ciddi sunumlar yapılmıştı.
           Kongre ve Fuar Türk tarımı açısından, önemli bir etkinlikti. Çünkü tarım, ekonomik bağımsızlık ve kalkınmanın, en temel yapı taşlarından biridir.
            Tarım, ülke insanının, yeter ve güvenilir gıdaya ulaşma, kırsal nüfusun yerinde üreterek kazanma ve barınma, sanayiye hammadde sağlama, ihracat, dengeli ve sürdürülebilir kalkınma, sanayi ve hizmet sektörlerinde istihdam yaratma gücü gibi işlevleri nedeniyle stratejik bir sektördür,
             Tarım, bir ülke için stratejik öneme sahiptir. Başka üretim kalemlerinde olduğu gibi yeri doldurulamayacak bir sektördür. Bundan dolayı. bir ülke için tarım açısından dışa bağımlılık söz konusu olamaz. O nedenle de Türkiye, tarımla ilgili Ar- Ge çalışmalarına hız kazandırmak, tarım teknolojileri ve sorunlarının tartışıldığı kongreler yapmak zorundadır.
                Diğer yandan Tarih boyunca, insanlar ve ülkeler, tarıma özel bir önem verdiler. Asırlardır, tarım,  ekonominin ve ülkenin temelini oluşturdu.
             1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuara, adı verilen, Türk tarımının duayeni, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, Türk tarımının gelişmesi için, eleman yetiştirme, yeni metotlar ve ürünler geliştirme çalışmalarını, ömrü boyunca sürdürmüş, Türk tarımında, kullanılan, pek çok yeni tür tohumu geliştirmiştir.
           Rahmetli ALİ NUMAN KIRAÇ, tarımında gösterdiği başarıdan dolayı da” KIRAÇ" soyadı, kendisine ATATURK tarafından verilmiştir. Tarım Bakanlığı Müsteşarlığı ve Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü’nden, emekli olmuş ve 30 Haziran 1954 günü, hayata veda etmiştir.
             KIRAÇ Ailesi, ESOGÜ Ziraat Fakültesinin, tüm binalarını yenileyerek ve Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’nin, her yıl tüm masrafları karşılayarak, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ gibi, Eskişehir’ e hizmet ediyorlar. Eskişehir olarak, KIRAÇ AİLESİ’ ne kadar teşekkür etsek azdır.
            Bir yazımda, fahmetli Ali Numan KIRAÇ, Eskişehir’de, eserleri ve hizmetleri ile hep anılacak ve yaşayacaklardır. Gönül ister ki şehrimizde, bazı caddelere isimi verilsin. Çünkü eserleri ve caddelerdeki isimi, yaşadıkça, bu bir eğitim olacak, ALİ NUMAN KIRAÇLARIN sayısı, daha da artacaktır. “ demiştik.
             Bu isteğimiz, bugüne kadar yerine getirilmedi ama ESOGÜ tarafından, Ziraat Fakültesinin yerleşkesinin adı 2011 yılı içinde, "ALİ NUMAN KIRAÇ YERLEŞKESİ " olarak, oybirliğiyle değiştirildi.
             Bu yerleşkede, eğitim gören gençlerimiz, Ali Numan KIRAÇ’ ın, Türk tarımına ve Eskişehir’ e, yaptığı hizmetleri, hatırlandıkça, insanlarımız, özelliklede, çocuk ve gençlerimiz Ali Numan, KIRAÇ ile gurur duyup, örnek alacaklar, ülkemizde, Ali Numan KIRAÇ!lar yetişecektir.
            Kongre ve Fuarı düzenleyen, Sayın Pof. Dr. Hasan TOSUN, görev yaptığı dönemde, ESKİŞEHİR, ESOGÜ ve Ziraat Fakültesini, ileri taşıyan izler bıraktı. İnsanları, etkileme gücünü, uygun bir biçimde kullandı. Verimliliği, düşünce ve güveni, etkili bir biçimde koordine ederek Ziraat Fakültesine hâkim kılmıştı.
             O yıllarda ESOGÜ, iki önemli kongreye ev sahipliği yaptı. İlki, 1. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresive Fuarı, diğeri ise 10 Ekim 2012 başlayan, üç gün süren Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumu’  kongresiydi.. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı, Sayın  Prof. Dr. Hasan Tosun’du.
              ESOGÜ’ de, iki yılda bir tekrarlanması kararlaştırılan, Türk tarımına da ciddi katkıda  da bulunacak olan,“Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi”, ESOGÜ tarafından, devam ettirilmedi.
           Oysa devam ettirilse, ülkemiz, Eskişehir tarımınına, ciddi katkıda bulunurken, ESOGÜ, Prestij’ kazananırken, tüm insanlığı, zaman içinde daha onurlu bir yaşama taşıyacak bilinçte (EKOL’de), insanların, bir arada olduğu/yetiştiği, bir üniversite olmasına da ciddi katkıda bulunacaktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi