4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE YENİ YIL

             Eskişehir, konumu, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, üç üniversitesi, eğitim altyapısı, doğal zenginlikler, her ile nasip olmayan tarım alanları, yetişmiş insan gücü, organize sanayi Bölgesi,  bilgi birikimi, kendine has misyon ve vizyonu, en önemlisi de demografik yapısı ile ülkemizin, en güçlü ilerinden birisidir.
            Eskişehir’ de, okuma yazama oranı yok denecek kadar azdır. Ankara, İstanbul ve İzmir, dışında ülkemizde, üç üniversiteye sahip tek ilimizdir. Türkiye’de, kişi başına, en fazla profesör düşen il konumundadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, ülkemizde 6. sıradadır. Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye ortalamasının


 çok  üstündedir. Ekonomik açıdan, kendi kendine yeterli iller arasındadır.
                Eskişehir’de, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin bulunduğu bir il olup, önemli rezervlere de sahiptir.


               Eskişehir’ de, MADENCİLİK KÜMESİ ”nin, kurulması ve ülkemizde bir ilk olması, ülkemiz, Eskişehir ve madenlerimiz açısından, olumlu ve örnek bir gelişmedir.  


            Eskişehir, il sınırları içinde çıkartılan madenlerin, insanı ve insan emeğini, merkeze koyan, çevre ve ekosistemlerin korunmasını da gözeten, temel olarak, ekonomik kalkınmaya ve yoksulluğun azaltılarak, gelir dağılımının düzeltilmesi hedeflerine yönlendirilen, bir "Yerel madencilik politikası" oluşturmalıdır.


              2021 yılında, madencilik sektörü ile ilgili verimliğin artırılması, ihracatının geliştirilmesi,  yatırımların teşvik edilmesi, madenlerle ilgili Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi,  üniversitelerle işbirliği yapılması, insanımız aş ve iş olarak dönecektir.


              Sayın Celalettin KESİKBAŞ, ESO Başkan, olduktan sonra, ekibi ile birlikte Eskişehir sanayisine, global Perspektiften bakıyorlar. Eskişehir sanayisi, “ Cumhuriyetin İlk yıllarındaki heyacanı da yakaladı.”  Eskişehir’ i, ülke ve global pazarlara, layık sanayi kenti yapmak ve “Geleceğin Sanayi Kenti”ni, kurmak için, ekibi ile birlikte, ciddi gayret ve caba gösteriyorlar.


               Eskişehir Sanayi Odası, üyelerinin, uluslararası iş birlikleri geliştirmelerini sağlamak, firmaların, Dünya pazarından, pay almalarının önünü açmak ve mevcut paylarını arttırmalarına, katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği, uluslararası ikili iş görüşmeleri çalışmalarını yeni yılda daha da hızlandıracaktır.


         Eskişehir Sanayi Odası (ESO),  Avrupa’da faaliyet gösteren, önemli otomotiv kümeleri tarafından kurulmuş olan, Avrupa Otomotiv Kümeleri Ağına (EACN) Türkiye de ilk ve tek üye olarak 20.üyesi olması ise  büyük başarıydı.


           2021 yılında,  Hasanbey Lojistik Merkezi, Türkiye’nin, en büyük lojistik merkezlerinden bir tanesi olarak, daha da büyüyücek,  ESO ve TCDD arasında imzalanan protokol ile Eskişehir demiryolu bağlantısı olan tüm limanlara bağlanmış olmaası, 2021 yılında Eskişehir ve bölge sanayilerine, hızlı, ekonomik, planlı ve çevreci taşıma imkanı verecektir.


               Elbette Eskişehir’ in, 2021 yılında çözüm bekleyen sorunları da var.


            Porsuk Barajı, Eskişehir’imizin tek kullanma suyu kaynağıdır. küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle,.içme ve kullanma suyu sağlayamama riskiyle


 karşı karşıyaya kalabilir.


             Çifteler Sakarıbaşı’ndan, şehrimize içme suyu sağlanması gerekliliği hükümet yetkililerince de onaylanmış ve Meclis, tarafından, ESKİ Genel Müdürlüğü’ne projeyi gerçekleştirme yetkisi verilmişti. 2021 yılında gerçekleşirse Eskişehir sağlıklı içme suyuna kavuşabilir.


                Eskişehir, 2021 yılında, ulaşım sorunları da yaşayacaktır. Çünkü Eskişehir Kuzey Çevre Yolu konusunda, bakanlık, kesin bir cevapla, projernin gündemlerinde olmadığını belirtti.


               Her gün, binlerce kişinin işine ulaşmak için, kullandığı, şehirlerarası yolcu ve yük taşımacılığının yoğun olarak yapıldığı mevcut çevre yolu, ömrünü tamamladı. Şehir içi ulaşım özellikle trafik ise her geçen gün sorun olacaktır.


              Çağımızda, bilimin, doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin arttığı bir gerçektir.  2021 yılında, Eskişehir’in, bu gelişmelere ayak uydurması ve global pazarlarda rekabet edebilmesi, kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır.


             O nedenle de Ar-Ge çalışmaları ön planda olacaktır. Elbette AR-GE çalışmaları pahalı çalışmalardır. Bu sorun, OSB’ de ESO’ nun rehberliğin de, “KÜME”  “SEKTÖREL” ve “ÇATI “ şirketleri, kurularak ve üniversitelerle de işbirliği ile bu sorun pekâlâ aşılabilir.


            Ayrıca Eskişehir, 2021 yılında, "ÜRETEN veya  "TÜKETEN" kent mi olacak, artık karar vermek zorundadır. Çünkü  Başkent Üniversitesi kurucusu, Sayın Prof. Dr. HABERAL’ söylediği gibi " Üretmezsek başkalarına muhtaç oluruz.


            Hava kirliliği konusunda, yapılan ciddi çalışmalar ile kirlilik oranı uluslararası standartların altına çekilmişse de diğer çevre sorunları halen çözüm beklemektedir. Nitekim akarsu kirlenmesi, yeraltı suyu kirliliği, toprak kirliliği, katı atıklar ve gürültü kirliliği gibi çevre sorunları, halen çözülememiştir.


           Hülasa Eskişehir’in, ülke sorunları yanın da kentin de,  2021 yılına başlarken,  altyapı, trafik, kullanma suyu, çarpık kentleşme, tarım alanları, çevre yolları, hava ulaşımı, sanayileşme,  çevre kirliliği, çöp gibi, pek çok alanda, ciddi sorunları mevcuttur


              Ancak bu sorunlar, çözümlenemeyecek sorunlar değildir. Yeter ki 2021 yılında, Eskişehir’in, sorunlarının çözümünde, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, üniversiteler, diğer Kurum/kuruluşlar, Siyasi Partilerin l teşkilatları.  ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, tarafından, her alanda,  "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA" ," TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" gibi,  kavramlar, hayata geçirilsin, Bu kavramlar da kentin gündeminde, sürekli ve kalıcı olsun.


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi