1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)

1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)

Eskişehir'de seyreyle o zaman cümbüşü!

 


Cumhuriyet Halk Partisi Cumhurbaşkanı adayını açıklamadı.


Ancak…


Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun “CHP’li olacak. Maliyeci olacak. Kavga etmeyecek. Miting yapmayacak. Uzlaştırıcı olacak” kriterlerinden yola çıktığınızda, adayın Yılmaz Büyükerşen olma ihtimali bir hayli artıyor.


Peki…


Bu olur, CHP Cumhurbaşkanı adayı olarak Yılmaz Büyükerşen’i gösterirse, Eskişehir’de bunun sonrasının ne olacağına bakmak ve neler olabileceğini biraz konuşmak lazım…


Eğer CHP, Yılmaz Büyükerşen’i Cumhurbaşkanı adayı gösterirse, Yılmaz Büyükerşen’in ilk yapacağı Büyükşehir belediye Başkanlığı görevinden istifa etmek olacak.


Ardından yapacağı iş ise, Ankara’da karargâh kurup, seçim çalışmasına başlamak olcak.


Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, Büyükerşen de ikinci tura kalan 2 adaydan biri olursa, çalışması bir hafta daha devam edecek.


O yüzden…


Bu yeni durum Yılmaz Büyükerşen için önemli bir süreç…


Zira…


Aday gösterildiği takdirde bu seçim Büyükerşen için  “Ya Cumhurbaşkanı olma, ya da Büyükşehir Belediye Başkanlığından olma” anlamı içerecek…


Şimdi gelelim, Büyükerşen Cumhurbaşkanı adayı olduğunda ve Büyükşehir belediye Başkanlığı görevinden istifa ettiğinde Eskişehir’de neler olacağına…


BüYüKŞEHİR’DE CHP DEFTERİ KAPATMIŞ OLACAK


Büyükerşen, başkanlık görevinden  istifa edeceği için, Büyükşehir Meclisi kendi içinde yeni bir belediye Başkanı seçecek.


Meclis çoğunluğu AK Partide olduğu için, meclis içinden yeni seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı da kesinlikle AK Partili olacak.


Belediyenin en üst bürokratı olan Genel Sekreter Engin çakmak ile Kent konseyi Başkanı Nuray Akçasoy da milletvekili adaylığı için istifa ettiklerine göre…


Hatta…


Büyükerşen’in istifasının ardından birkaç belediye üst düzey bürokratının da istifa edecekleri hesap edildiğinde, Büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşlarında yeni bir AK Parti dönemi başlayacak…


AK PARTİ DE MUHTEMELEN KARIŞACAK


Tabi bu söylediğimiz, özellikle AK Parti açısından kolay ve sancısız bir süreç olarak görülmesin…


Büyükerşen’in istifasının ardından AK Parti’de “Büyükşehir meclis grubu içinden kim Büyükşehir Belediye Başkanı olsun?” tartışması başlayacak…


Yekpare olmadığı bilinen AK parti meclis grubu içinden belki birden fazla aday Büyükşehir belediye Başkanı olmak isteyecek.


Belki, aynı grup içinden çıkacak bir başka aday, CHP grubu ile ittifak yapacak.


Belki de, geçmişte yaşandığı gibi parti grupları içinden transferler falan devreye girecek.


Sonuç olarak…


Büyükerşen’in cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi ve bu yüzden belediye başkanlığından istifa etmesiyle, Eskişehir’deki AK Partinin de başının bir hayli ağrıyacağı bir süreç yaşanacak.


CHP’DE RAHAT OLMAYACAK


Büyükerşen’in adaylığı halinde, mecliste boşalan başkanlık görevine gelecek ismin belirlenmesi konusunda CHP’de de öyle rahat günler yaşanmayacak.


Zira…


Meclis çoğunluğu elinde olan AK Parti adayını belirledikten sonra, her ne kadar mecliste azınlıkta olsa da, CHP’de kendi meclis grubu içinden bir başkan adayı gösterecek.


Muhtemelen CHP’nin meclis içinden göstereceği aday, 2 büyük ilçe başkanından biri olacak…


Hangi isim olursa, diğer taraf muhtemelen bu işe biraz defans yapacak.


Neticede, meclis içinde yapılacak olan seçimde muhtemelen bir AK Partili meclis üyesi Büyükşehir belediye Başkanı seçilirken, CHP, 2014 seçimlerinde kaybettiği Büyükşehir meclis çoğunluğunun ardından, yine o seçimde kazandığı büyükşehir belediyesini de o gün yeni başkanın belirleneceği oylama sonunda kaybetmiş olacak.


CHP böylece, 2019’da yapılacak mahalli seçimlere, ilk kez elinde Büyükşehir belediyesi olmadan girecek ve bu durum belki de büyük dezavantaj yaşamasına yol açacak.


Zira…
büyükşehir Belediyesini son bir yıl yönetecek olan AK parti, bir yandan da kalan süre içinde mahalli seçimlere yönelik tedbirleri almakla geçirecek.


Sonuç itibarıyla…


Büyükerşen’in CHP tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesiyle birlikte Eskişehir’de, başta AK parti ve CHP olmak üzere ne kadar çadır varsa, hemen hepsi karışacak.


Son söz olarak…


özgür özel CHP’nin göstereceği Cumhurbaşkanı adayı için “çıldırtacak bir aday olacak” dedi ya…


Eğer aday Büyükerşen olursa, bu durum Tayyip Erdoğan’ı bilmem ama Büyükerşen’in istifası sonrasının Eskişehir’de, farklı farklı sebeplerle, çok kişiyi çıldırma noktasına getirecek.


İşin sonu nereye varacak?


İşte bunun da cevabını süreci hep birlikte izleyerek göreceğiz…


.....


 


Bugüne kadar sadece 2 kişi başardı.


 


Seçimlerde Milletvekili adayı olmak isteyen bürokrat ve parti yöneticileri için 26 Nisan tarihi son gündü…


İşte bu son gün geldiğinde Eskişehir’deki neredeyse tüm partiler il başkansız kaldı…


AK Parti’de Dündar ünlü, CHP’de Sinan özkar, İYİ Parti’de Arslan Kabukçuoğlu, MHP’de Kadir Bıyık, Saadet Partisi’nde Fesih Bingöl, milletvekili adayı olabilmek için il başkanlığı görevlerinden istifa ettiler.


Aslına bakacak olursanız, İl başkanlığı görevi Milletvekili olma yolunda önemli bir basamak oluşturuyor.


İl başkanlığı yapan isimlerin tanınır ve bilinir olması, onları ister istemez potansiyel ve muhtemel adaylar içine ister istemez sokuyor.


Bu yüzden, tıpkı bu seçim öncesi olduğu gibi, her seçim öncesinde,  il başkanlarının büyük bir çoğunluğu, başkanlık görevinden istifa ederek, milletvekili adayı oluyor.


İl başkanları istifa edip,  Milletvekili adayı oluyor olmasına ama çoğunun bu isteği sadece adaylık ile sınırlı kalıyor.
Zira…


 Pek çok il başkanı, görevinden istifa edip aday olmasına rağmen Milletvekili olamıyor.


Diğer illeri bilmiyoruz ama Eskişehir’de durum tam da söylediğimiz gibi.


2002 seçimlerinden bu yana geçen süre içinde pek çok parti il başkanı istifa edip Milletvekili adayı oldu…


Bunun sonucunda, İl Başkanlığından Milletvekilliğine seçilebilmiş sadece 2 isim var.


Biri AK Parti’den Salih Koca, diğeri ise MHP’den Beytullah Asil.


Bu 2 isim dışında hiçbir il başkanı, istifa edip aday olduğu milletvekilliği görevine seçilmeyi başaramadı.


Bazıları listenin seçilemeyecek yerinde oldu, bazıları seçilecek yerde olmasına rağmen seçilemedi, bazıları da partisi barajı aşamadığı için vekil olamadı.


Bakalım bu seçimde hangi il başkanı vekil olma başarısı gösterecek?


Hangileri il başkanlığı görevini bıraktığıyla kalacak?


Hep birlikte göreceğiz…


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ) Arşivi