4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ETO VE ESO SEÇİMLERİ

 


           ESO ve ETO seçimleri, Eskişehir’in, gündemini işgal ederken, esnaf ve sanayicimizde, bu alandaki gelişmeleri, yakından takip ediyor. Nitekim “Nitelikli İşgücü” ile ilgili görüşlerimizden sonra, bazı sanayicilerimizden bu alanda görüşler geldi.


               Bir sanayicimizin, “ …Nitelikli ara elamana, her zaman ihtiyaç duyduk, Ancak arzu ettiğimiz çözüm gelmedi. Görüşlerinize, aynen katılıyoruz. Ancak ara eleman ihtiyacını karşılayacak ve sanayimizin sorunlarını çözecek, ESO adayı, nasıl olmalı veya kimi önerirsiniz.” Sözleri dikkat çekti.


           ESO ve ETO seçimlerinde, kişi/kişilerin, arzu etiği adaylar olabilir. Ancak ETO ve ESO üyeleri, adayları belirlerken, slogan, vaat ve söylemleri ile değil,  adayları, kişilikleri yanında, icraatları, ekipleri ve projeleri ile değerlendirmelidir.


              çünkü geleceğe bakmak, vaat, slogan ve sözle olmaz,"PROJE " üretmek gerekir. çağımızda, toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. ülkelerin, şirketlerin, zenginliği de bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.


               Ayrıca XXI. yüzyılda, yönetici dönemi bitti. Yöneticinin, tanımı da değişti. Karizmatik bir kadronun, temsilcisi insanların üzerine odaklanan, icraat ve uygulamalar, Kurum ve kuruluşlarda ve toplumda, hala pirim yapıyor ama yönetici ekibi, düşleri, projeleri ve programı ile yöneticidir,


               Demokrasilerde, sorunların çözümü, halkın elidedir.. Seçimlerde, ETO ve ESO üyeleri, girişimci, yatırımcı, dinamik, değişimci, eğitimli, kararlı, aynı zamanda, enerjik, hırslı,  sonuca odaklı, risk alabilen, adaylara görev verirse, sanayi ve ekonomideki, pek çok sorun, kısa sürede çözüm bulacaktır. 


               ETO ve ESO seçimlerine, üyeler önem vermek, kendilerini yönetecek olan adayı ve ekibini de çok iyi değerlendirerek, göreve getirmek zorundadır. çünkü esnaf odaları, esnafın bilinçlenmesi, birlik ve beraberlik içinde, yaşaması yanında, sorunları birlikte çözmek, çözüm yolları üretmek ve proje gerçekleştirmek,  açısından çok önemlidir.


               Eskişehir sanayisini etkileyen, merkezin hükümetin “Makro ekonomik kararları”, Sanayimizin,“ Yatırım felsefesindeki yanlışlıklar”, Şirketlerin,“ Ortaklık yapısındaki uyumsuzluklar” ,” Yönetim felsefesindeki boşluklar” gibi hususlarda, ESO ve ETO tarafından,  zamanında tedbir alınmadığı, en azından bu alanlarda, sanayicimiz ve esnafımız, yeteri kadar bilgilendirilmediği için,  kent sanayisi ve ekonomisi kan kaybetti.


              ETO ve ESO seçimlerinde, adaylarda belli oldu.  ETO adayları, mevcut Başkan Sayın Metin GüLER,  Sayın Ayhan SEZER ve Sayın Erdoğan TEKGöZ’ .  ESO Adayları,  ise  Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve Sayın Nadir KüPELİ’ dir..


              Elbette adayların, hangisi, Eskişehir ETO ve ESO Başkanı olacak, seçimler sonucu belli olacaktır. Ancak adaylar, seçim sürecini, sloganlarla değil, ekiplerini, sanayici ve esnafla ilgili stratejilerini ve gerçekleştirecekleri projelerini, Eskişehir kamuoyu ile paylaşmalıdır.


              üyeler,  çağımızda, başarı için olmazsa olmaz konumda olan,, “ EKİP RUHU”, “ORTAK PAYDA" , "TOPLUM KATILIMI", "ORTAK AKIL" gibi kavramları, icraatlarına, hakim kılacak olan adaylar tercih etmelidir..


              çünkü Türkiye’de, her alanda, dikkat çeken iller, kentin sorunlarının, çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, en önemlisi de merkezi idareye karşı, birlikte ve ekip ruhu ile hareket ediyorlar;.


               Eskişehir’deki AVM’ ler, ilgili düşünceleri de dikkate alınmalıdır. çünkü  AVM’ler   zaten küçük olan piyasa, daha da daralıyor ve mütevazı sermayesi ile devlete yük olmadan, ayakta kalmaya çalışan, bakkal, manav, kırtasiye, anahtarcı, şarküteri, çiçekçi, kasap, yufkacı, terzi ve ayakkabı tamircisi gibi, esnaf işini kaybetme noktasına sürükleniyor.


             ETO ve ESO başkan adayları, bilgi ve teknoloji alanında düşündükleri, proje ve uygulamaları da üyeleri ve kamuoyu ile paylaşmalıdır. çünkü teknolojinin gelişmesi ve özellikle internetin yaygınlaşması ile sanayi toplumları da yerini bilgi toplumuna bıraktı.


            Adaylar, iç tasarrufların artırılması, özellikle küresel likidite darlığı, hakkında ne düşünüyorlar, bilinmez ama günümüzde, bu alandaki gelişmeler, büyük önem taşımaktadır.   Bunun için, makroekonomideki yavaşlayan, reform süreci hızlandırılmak, diğer yandan da yatırıma dönüşecek, daha fazla iç kaynak, yaratma perspektifi içinde, bu süreç mikro reformlarla, nasıl destekleyecekler, bu alandaki görüşlerini de kamuoyu ile paylaşmalıdır.


              ESO ve ETO üyeleri ve halkımız, hiçbir ayrıcalığa sahip olmadan, " YALIN YURTTAŞ " kimliği ile kendi ve toplumsal istemlerini, gerektiğinde, bürokratik engelleri de devre dışı bırakarak, aktarabilecekleri adayları tercih etmelidir.


              Eskişehir’ de, yapılacak olan ETO ve ESO seçimleri,  ülke ve kent ekonomisi, özellikle de üretimi için, büyük önem taşımaktadır. O nedenle de üyeler, duygusal ve parti kimliği ile değil, akıl ve mantıkla hareket etmelidir. çünkü söz konusu olan, esnaf, sanayici, ülke ve Eskişehir’dir...


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi