4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

GERÇEKLERİN ÜSTÜ ÖRTÜLEMEZ

           Cumhurbaşkanlığı tercümanı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ortak basın toplantısı düzenleyen, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in, “Büyük reformist ve karizmatik lider Mustafa Kemal Atatürk’ten, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevcut dönüşümcü liderliğine kadar Türkiye’nin, ulus inşasında örnek olduğunu ve her yönden istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü belirtmekten memnuniyet duyuyorum” sözlerini, tercüme edilmemesi tepki aldı.


         Kim ne düşünürse düşünsün, dâhi lider Mustafa Kemal Atatürk’ün, değeri zamanla azalmıyor; bilakis, kendi çağını aşan, siyasî vizyonu, günümüz politikasına, ışık tutmaya devam ediyor.


           Nitekim Atatürk’ü, 20.yüzyılın, dünya lideri olarak ilan eden, Rhode  Island’daki  Brown Üniversitesi’nde, Emeritus Professor-Onursal Profesör  Arnold Ludwig’  in,  18 yıl süren, "Liderliğin Doğası"  çalışmasında, 1900-2000 yılları arasında yaşayan, 200 farklı ülkeden, 1941 lideri araştırdı.


           . Ludwig bu amaçla "Politik Büyüklük Ölçeği" adını verdiği, puanlamaya dayalı bir ölçek geliştirmiş. Ayrıntılı bilgiye ulaşabildiği, Roosevelt’ten, Churchill’e, Mao’dan Fidel Castro’ya, uzayan listedeki 377 lider arasında, en yüksek puanı, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk almıştı.
             ATATÜRK’ü, 20. Yüzyılın, en önemli dünya lideri olarak ilan eden, liderleri sıralama araştırması, dünya çapında, bugüne kadar yapılmış, en kapsamlı çalışmadır.


             Ne yazık ki  kendi değerlerimize,  tam olarak sahip çıkamıyoruz ama Atatürk gibi değerleri-mizin, büyüklüğünü, ortaya koymak ve dünyaya tanıtmak da  yabancılara düşüyor. 


            Ayrıca son yıllarda, hız kazanan ve ülkemiz açısından da büyük tehlike arz eden yıkıcı, bölücü ve gerici, faaliyetler karşından, onun fikir ve düşüncelerine, ne kadar ihtiyacımız olduğu da ortadadır.


               Ancak Türk toplumu olarak, Atatürk’ü, yeteri kadar, ne anladık ne de anlatabildik. Yıllarca da Onun icraatını,  fikir ve düşüncelerini, insanımıza aktaramadığımız gibi, yeteri kadar hayata da geçiremedik.


                 ATATÜRK, “Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.”  demesine rağmen, ortama “POLİTİK” ve “ELİT” güçler hakim oldu. Padişahlık kaldırıldı ama çok partili dönemde, “Cumhuriyet Padişahları”,  boy gösterdi. Millet olarak da yıllarca, aynı isimlere, layık ve mahkûm olduk.


                 Ayrıca siyasiler, Atatürk’ ün, ülke sorunlarının çözümü karşısında, hiçbir engeli tanımadığını sürekli göz ardı ettiler. Başka ülkeler ve uluslararası kurum/kuruluşlara, karşı da çekimser davrandılar.              


             Mustafa Kemal’in, "Ben, Samsun’a çıktığım gün elimde maddî hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk Milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevî bir kuvvet vardı. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk Milletine güvenerek işe başladım" sözleri ümitsizliğe düşen herkese des olacak niteliktedir.


           ATATÜRK’ ün, kurtuluş yolunda, ulusal birliği gerçekleştirmek düşüncesiyle çıktığı Anadolu yolculuğunda, Türk Ulusu’na duyduğu güveninin bir göstergesidir. Ancak Atatürk’ ün bu icraatı ve sözleri, ABD ve Avrupa Birliği’ ne, karşı teslimiyetçi politika izleyen siyasi iktidarlar tarafından dikkate alınmadı. 


            ATATÜRK’ün, bağımsızlık anlayışı, sadece siyasi yönden bağımsızlığı değildi. Aynı zamanda, askeri, ekonomik ve kültürel bağımsızlığı da içine almıştır. O, tam bağımsızlıkla, kendi kendine yetebilen, savunmasından teknolojisine, tarımından, ekonomisine kadar her alanda dışarıya muhtaç olmadan, hiçbir ödün vermek zorunda kalmadan, ayakta durabilen bir yapıyı kastetmişti.


             Nitekim  "İstiklal-i tam denildiği zaman, bittabi siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri ve ila ahiri her hususta istiklal-i tam ve serbest-i tam demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde istiklalden mahrumiyet, millet ve memleketin, manayı hakikisiyle istiklalinden mahrumiyet demektir." demiştir.           


            ATATÜRK, ilim ve bilimi, Türk Milletinin varlığı için zorunlu görmüş ve  “  Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol göstericisi ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır. “ demiştir.            


             ATATÜRK, bir dahidir.  Nitekim Lloyd Ge­or­ge da, Ata­tür­k’­ten söz eder­ken “O­nun gi­bi da­hi­ler dün­ya­ya, yüz yıl­da bir ge­lir. O da ma­ale­sef Türk­le­re na­sip ol­du­. “ demiştir.


             ATATÜRK, gerçeğin adamıdır. Nerde,  ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir. Atatürkçülüğün ilkeleri de, birden bire ortaya çıkmadı. Bu ilkeler, tarihsel bir gelişim izledi ve Atatürk ideolojisi de zamanla oluştu.


              ATATÜRK ,Yeni Türkiye Devleti, temellerini süngüyle değil, süngünün de dayandığı ekonomi ile kuracaktır. Yeni Türkiye Devleti, cihangir bir devlet olmayacaktır. Fakat yeni Türkiye Devleti, bir ekonomi devleti olacaktırdemiş, gereğini de yapmıştır.


              ATATÜRK, hayatı boyunca, ulusal ve uluslararası barıştan yana oldu. Tüm insanların, barış, huzur ve refah içinde yaşamasını istedi.  “Yurtta barış, dünyada barış “ özdeyişiyle de, bugünkü ve gelecek nesillere hedefi gösterdi. Ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel alanlarda, etkili, köklü devrimler yaptı. Bilimsel ve akılcı düşünceyi, devlete ve topluma egemen kıldı.


                Ayrıca Atatürkçülüğün, ilkeleri de, birden bire ortaya çıkmadı. Bu ilkeler, tarihsel bir gelişim izledi ve Atatürk ideolojisi de zamanla oluştu. Atatürk devrimlerini, titizlikle korumak, ödün vermemek, yaygılaştırılması ve kökleşmesi için de, gayret ve caba göstermek zorundayız. Çünkü onun devrimlerine, fikir ve düşüncelerine, dünden daha çok, bugün ve gelecekte de muhtacız.


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi