4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

HER İNSAN İCRAATI İLE TANINIR

               Okuyucularımızdan, köşe yazılarımızla ilgili görüşler gelir.  Oysa köşe yazılarımızdan, övgü ile bahsedilen konularda, onların da katkısı vardır. Nitekim “Sahip Yöneticilik ve Kurumlaşma              ile lgili, yazımızdan sonra, yıllardır başarılı çalışmalarını yakından izlediğim ve icraatından da yararlandığım, TüLOMSAŞ müdürlerimizden, Sayın Hayri AVCI, görüşlerini paylaştı.


             Sayın Hayri AVCI, “ Değerli ve saygıdeğer hocam, Bilimsel derinliği olan,bu mekaleniz işletmeler için sürdürülebilirlik, verimlilik ve gelecekte var olabilmek açısından önemli tespitler ve çözüm öneriler içermesi  nedeniyle harika olmuş, Her bir satırının dikaktli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği kanatindeyim…..” görüşü ile de  TüLOMSAŞ’la ilgili anılarımızı da hatırlattı.    


               Sayın Hayri AVCI’yı, TüLOMSAŞ Genel Müdürü olarak, atanması dolayısıyla yaprığmız, ziyarette,  sade, duru, pak konuşması, makro hedefleri ile moral vericiydi. Dayanışmacı, bir ruha da sahip olduğunu görmüştük.


              TüLOMSAŞ ’da, Sayın AVCI ile başlayan,  yeniden yapılanma çalışmaları ile kurumun, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olacağını, mevcut sorunlarından da  kurtulacağını, sıkça  kamuoyu ile paylaşmıştık,


            Onun dönemde, TüLOMSAŞ’ daki gelişmeler,  Japon ekonomisinde, üretim felsefesi olarak, ele alınan ve sıfır stok ve sıfır hata olarak yorumlanan, “Tam Zamanında üretim modelini” hatırlatırdı.
            Sayın AVCI, TüLOMSAŞ’ da, kaynak yarattı. Var olan kaynakları da en iyi şekilde değerlendirdi. çalışanlarını, takım haline getirdi. Doğru insanları, doğru yerlere yerleştirdi. ve onların ihtiyaçlarını karşıladı. Doğru teknolojileri aldı. Altığı teknolojilerin, doğru kullanılması konusunda, eğitimler düzenledi. 


                Sayın AVCI, sürekli, TüLOMSAŞ olarak,"Neredeyiz?", "Dünya klasmanındaki yerimiz neresi?" sorusuna cevap aradı.  Farklı pazarlardan, pay almayı ve ürün çeşitliliğine sahip olmayı, hedef olarak seçmişti.ürün farklılaştırmasının, ulusal ve global pazarlarda, TüLOMSAŞ’ a, rekabet avantajı sağlayacağını da çok iyi biliyordu.


             TüLOMSAŞ, TCDD dışındaki pazar payını arttırmak amacıyla; ABD,  Kore, Tayland, Mısır, Tayvan, İran, Irak, Cezayir, Fas, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan, Almanya gibi ülkelere, teklifler verdi. Sonucta da dünya lokomotif devi olarak bilinen, bazı firmalar, TüLOMSAŞ’ ın ürettiği lokomotifleri, kendi pazarlarına sundu.


             Sayın AVCI, TüLOMSAŞ’ı, Avrupa, Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya’ nın, lokomotif ve vagon üretim merkezi yapmayı da hedef olarak seçmişti. 


                   Sayın AVCI döneminde, TüLOMSAŞ, kaynak AR-GE’ sinden sonra, robot kaynak makinelerine, sahip bir kuruluş haline geldi.  Bu sayede, ciddi zaman tasarrufu sağlandı. çünkü kaynak robot, metrelerce uzunlukta dikişleri, temiz ve nerdeyse akıntısız, bir şekilde kaynak yapmaktaydı..Robotlar sayesinde, kalitede, verim arttı.


               Sayın AVCI, dünyayı saran küresel rekabetle ve ekonomik krizlerle, baş edebilmek için, teknolojide ve pazar koşullarında, yeni gelişmeleri sürekli izledi. Gelecekle ilgili riskleri ve fırsatları, göz önünde bulundurarak, yeni kurumsal stratejilerin oluşturuldu.


                 Ayrıca yeni teknolojiler ve gelişmeleri göz önünde tutarak, şirket yönetim kültürü sürekli güncelleştirildi. Güncel sorunlarının ötesinde, gelecek öngörüleri, yeni tasarımlar,    maliyet düşürücü önlemler ve insan kaynaklarına yatırım konularında, daha duyarlı davrandi.


                Sayın AVCI ile birlikte, TüLOMSAŞ’ da,  birimlerde sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip,  hayata geçiren, en önemlisi de TüLOMSAŞ,  yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirildi. İşgücünün sonsuz yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için, hummalı bir çalışma içine girildi.  Kurumda çalışanlar da sürekli motive edildi.
               Sayın AVCI döneminde, ERP( Kurumsal Kaynak Planlaması) ile birlikte,  maliyetlerde ve bakım masraflarında azalma, müşteri hizmet seviyesinde ve işgücü veriminde artış oldu. Verim ve kalite, kurumda felsefe haline gelmişti. 


             Sayın AVCI döneminde, TüLOMSAŞ’ da, ARGE MERKEZİ kurulmasına yönelik olarak, başlatılan çalışmalar tamamlanmış ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca, 5746 sayılı Kanun kapsamında yapılan denetimler sonucunda,  ARGE Merkezi onaylanmış, ARGE Merkezine sahip, İlk Kamu Kuruluşu olmuştu.


             Eskişehir’e bir takım ziyaretler, bulunan ve TüLOMSAŞ’ ı da ziyaret eden  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, ". Burada (TüLOMSAŞ’da Ar-Ge merkezimizde 100’ün üzerinde mühendis çalışıyor. Bu mühendislerimizin, yaptıkları çalışmalar, vereceği projeler ve bunların imalata dönüşmesiyle yollarımızda insanımızı taşıyacak olan Mili Yüksek Hızlı Treni, burada inşa etmiş olacağız” sözlerinden, bir müddet sonra, TüVASAŞ hayata geçirilerek, TüOMSAŞ’ ın kapatılması dikkat çekmişti.


            Oysa Sayın AVCI ile TüLOMSAŞ, küresel bir şirketti. Bünyesindeki 100 ün üzerindeki genç mühedisin çalıştığı, Ar-Ge merkezi ile hızlı tren’ i, yapabilecek güçe eriştiğine de tanık olmuştum.


             Elbette TüLOMSAŞ’ daki mükemmel performans, tesadüfen elde edilmedi. En önemli unsur, Genel Müdür Sayın AVCI ve ekibinindi.. özellikle de Sayın AVCI’ nın verdiği eğitim, yönlendirme, ,liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucuydu.    Bu özenli süreç,  kurumdaki ürün ve hizmetlerde, kaliteyi hedefliyordu.


             Sayın AVCI, görevinden ayrılırken, “Siz değerli işçi, memur ve yardımcı personel olarak görev yapan tüm mesai arkadaşlarıma yaptığınız özverili çalışmalardan dolayı, en kalbi teşekkürlerimi sunarken, ayrılsam da gönlümün ve kalbimin her zaman sizinle ve şirketimizle birlikte olacağını bilmenizi isterim.”  Sözleri ile de Eskişehir ve TüLOMSAŞ’ a veda etmişti.


              Ancak TüLOMSAŞ, tarih oldu ve Sayın AVCI da  TüLOMSAŞ ve sevenlerine,  veda etti ama kendisini, sevenler de asla Sayın AVCI’ yı,  unutmayacak, ülkemizde, “Raylı Sistemler Sektörü” var oldukca da hep hatırlanacaktır.


             


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi