Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

Psikolog Yağmur Gökşen Bulut

İğneyi kendine çuvaldızı başkasına

Bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır. Kelime anlamı tam olarak böyle olan empati kelimesini aslında günlük yaşamda kelime olarak çok kullanıyor fakat uygulama kısmında bence çoğumuz sorun yaşıyoruz. Aslında yerel olarak da kullandığımız birçok cümle ile empatiyi anlatmaya çalışıyoruz.

Örneğin;
•    Sana yapılsa hoşuna gider mi?
•    Senin ailene böyle davranılsa olur mu?
•    Sen de onun yerinde olabilirdin.

Daha birçok birbirine benzeyen farklı cümle ile bunu anlatabilirim. Fakat insanlara ne kadar bunu anlatmaya çalışsak da bunu genellikle deneyimlemeden anlamıyorlar. Oysa bir olayı, kişiyi veya bir durumu anlamak için illa ki aynı şeyi yaşamış olmaya gerek yoktur. Bilinç düzeyi gelişmiş her insan empati yapmayı öğrenmiş olmalıdır. Empati kurarak da hayli hayli insanların duygu ve düşüncelerini anlıyor olmalıyız.
Bir insana bir davranışta bulunmadan önce durup bir düşünmeliyiz.  ‘Karşımdaki insan bana bu davranışı gösterseydi ben ne düşünürdüm ne hissederdim?’ demeliyiz. Bunu yaptığımızda da insanları kırmaktan, üzmekten uzak durur, daha barışçıl, daha mutlu ve huzurlu bir dünyanın oluşumunda katkıda bulunuruz.
İlahi adalete inanır mısınız bilmem, ama ben sanırım hayatım boyunca buna inandım ve inanmaya da devam edeceğim. Aslında ilahi adalet dediğiniz de empatinin gerçekleşmiş davranışsal hali değil midir? Hayatımızda birçok noktada empatinin varlığını kabul etmeli ve buna göre yaşamalıyız. 
Bu arada son olarak değinmek istediğim başka bir konu daha var. Sosyal zekanın en önemli yapı taşı olan empatiyi farklı bir açıdan daha incelediğimiz de karşımızda çok güzel bir sonuç çıkıyor. Dünya üzerinde en başarılı liderleri incelediğimizde, başarılı satış temsilcilerine baktığımızda, iletişimleri kuvvetli olan insanları mercek altına aldığımızda, çok büyük kısmının, empati konusunda başarılı olduğunu görüyoruz. Bireyin empati yeteneği gelişmişse, etrafındaki insanlarla çok daha sağlıklı ilişkiler kuruyor.
Atalarımız boşuna söylememişler “iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır” diye.  Umarım hayatımız da empati hiç eksik olmaz. Her zaman kendimize iğne batırabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psikolog Yağmur Gökşen Bulut Arşivi