4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KIZILİNLER PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

           
              Bir okuyucumuzun, “, Valilerimizden,  Kadir ÇALIŞICI’ nın, döneminde Kızılinlerile ilgili çalışmalarda, yakalanan ilgi ve heyacan devam ettirilse ve Kızılinler termal tesisleri gerçekleştirilseydi. Eskişehir’ de, termal turizmi, ivme kazanacaktı. ”” sözlerinden, sonra bazı istek ve açıklamalarda bulundu.
            Sayın ÇALIŞICI, görevli olduğu yıllarda, Kızılinler projesi ile ilgili açıklamasında, çevre düzenleme planlarının hazırlandığını, bölgenin de ülkemizin, sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağını, sıkça gündeme getirmişti.
            Hatta yaptığı açıklamalarda,  Kızılinler Köyü’nde yapılacak tesislerin,  İzmir Balçova tesislerinden sonra, Türkiye’de, sağlık turizmi kapsamında, ikinci tesis olacağını söylemişti.
             Ayrıca Bakanlar Kurulu kararı ile Eskişehir-Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerini kapsayan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği kuruldu. Bu kurul, bölge ve Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi,  08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak, yürürlüğe girmesi,  “KIZILİNLER PROJELERİNİN “ nin, gerçekleştirilme şansını daha da artırmıştı.
.           Eskişehir açısından, önemli olan proje, 515 hektar üzerinde gerçekleştirilecek, tamamlandığında, Sağlık ve Turizm tesis alanı ve Kür parkı 6000 yatak kapasiteli, Sağlık ve Turizm Tesisi alanın da 4000, özel yatırımcılara ayrılacak tesislerde de 2500 yatak kapasitesi ile 12500 kişiye hizmet verecekti.
            Projede, fizik tedavi ve iyileştirme tedavi birimleri, yaşlılık bakım ve ileri yoğun bakım birimleri, bakım personeli eğitimi, yapılacak. Ayrıca sosyal tesisler, açık-kapalı havuz, tiyatro, sinema, konferans salonları, sanat galerisi, restoran, kafe, sera, alışveriş merkezleri, kütüphane, misafir oteli ve yaşam birimleri yer alacaktı..
           Tepebaşı Belediyesi de 2009 yılının temmuz ayında, bu bölgenin 1/1000 ve 1/5000’lik planlarını yapmak üzere, bakanlıktan yetki aldı. KIZILİNLER bölgesi için, 2009 yılının temmuz ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alarak, başlanılan imar planı yaklaşık 2,5 yıllık çalışmaların ardından tamamlandı. İlk olarak, 27 Eylül’de Vali Kadir KOÇDEMİR’ e, gerçekleştirilen proje hakkında bilgi verilmişti.
           Aslıında yılladır, termal tesisileri kentin gündemindedir.  Nitekim Sayın  Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi’nin, Rektörü iken, 1985 yılında Sıcaksular’da kurmayı planladığı, ancak o dönemdeki ticaret odası başkanı ve semtteki küçük esnafın yanı sıra yerel siyasetçilerin çeşitli engellemeleri nedeniyle;gerçekleştirilemedi.
          Oysa komşu iller olan Kütahya ve Afyon kaplıca turizminde, ciddi mesafe aldı. Otel ve pansiyonlar ful dolu idi. Her yıl önemli sayıda pansiyon ve otel yapılmasına rağmen, taleplere cevap verilemiyor. 
             Bu illerdeki kaplıcaların, büyük çoğunluğunda yer bulmak güçtür.  Kaplıca ilgileri ile yaptığımız görüşmelerde, talebin, her yıl arttığını, özellikle de talepler, yaz aylarında karşılanamıyor. Kaplıca Turizmi, bu illerin ekonomisine, ciddi katkı sağlıyor.
              Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir.
              Bütün bu olumsuz koşullara rağmen, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık turizmine, yani kaplıca ve şifalı sulara olan ilgi hızla artıyor. Tatillerinin, belirli bir bölümünü kaplıcalarda geçirmek, hem dinlenip, hem de sağlık sorunlarına çare bulmak isteyen, önemli bir kitle, sağlık turizmine ilgi gösteriyor. Ayrıca kaplıcalarımıza, ilgi gösteren yabancıların, sayısı da azımsanamayacak düzeydedir.
             O yıllarda,  gündeme gelen, Valilik, İl özel İdaresi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliği ile yapılacağı söylenen rehabilitasyon merkezi, pekala gerçekleştirilebilirdi.. Bu tesis, aynı zamanda yabancı yatırımcılara da örnek teşkil eder, bölgeye yapılacak yatırımlara da ivme kazandırırdı.
              Yine o günlerde, termal turizmi için gündeme gelen, Eskişehir’ de,  “ HAVA ALANI”,  termal turizmi için önemli bir imkândı. Eskişehir’in, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânlarına, çok büyük katkıda bulunurdu. Ancak termal turizmiiçin,hava lanaı,  olmazsa olmaz şartta değildir. Çünkü hızlı trenin de hayat geçmesi ile birlikte, Eskişehir’in ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları, kaplıca turizmi için yeterliydi.
              Kızılinler Köyü’nde, gerçekleştirilecek olan termal bölgesi için,  mutlaka bir “MASTER PLAN”, yapılmalıdır. Çünkü bölgedeki gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için,  plan bir zorunluluktur.
           Ayrıca bölge için yapılacak bir “MASTER PLAN”,  hem yerli, hem de bölge dışından gelecek yatırımcılar için rehber olacaktır.
            Eskişehir’ de, geçmiş yıllarda gündem gelen, bir türlü de gerçekleştirilemeyen, “HİDROTERAPİ” merkezi ile ilgili vaat ve söylemlerin, askıda kalması ise termal turizminin önünde, engel teşkil etti. İnandırıcılığını da yitirdi. Kızılinler projeleri ile ilgili vaat, söylem ve hedeflerde, aynı akıbete uğrarsa, Eskişehirliler, ikinci bir hayal kırıklığını yaşarlar.
            Sayın Çalışıcı’ nın, “Kızılinler”,  ile ilgili gayret ve çabaları,  o günlerde, takdirle karşılanmıştı.. Ancak siyasiler, belediyeler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve işadamlarımız da, Sayın Çalışıcı ve Tepebaşı belediyesi kadar,  istekli olsalar, üzerlerine düşen görevleri de eksiksiz yerine getirselerdi. Eskişehir’ de, Kızılinler projeleri ve Termal turizmi, hayata geçerdi.
             Kızılinler projeleri, bugün de hayata geçirilebilir. Yeter ki Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, ESO, EOSB ESİAD ve ETO gibi sivil toplum örgütleri, ildek, üniversiteler, şirketler ve işadamlarımız,  ekip ruhu içinde hareket etsinler ve imkân ve olanakları ölçüsünde, projelere katkıda bulunsunlar.








Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi